Primăria a deschis rubrică specială "trotinete Bolt" în aplicaţia pentru reclamaţii Oradea City Report, ca urmare a numărului mare de sesizări privind "trotineştii" indisciplinaţi.
Discuţii cu Bolt
Potrivit unui comunicat, conducerea municipalităţii, reprezentată de viceprimarul Marcel Dragoş, city-managerul Mihai Jurca, directorul tehnic Sebastian Marchiş şi arhitectul şef Radu Fortiş, a avut săptămâna aceasta mai multe discuţii cu reprezentanţii companiei Bolt Operation Ou, care are a adus în municipiu 250 de trotinete electrice.
"Discuţiile au vizat identificarea soluţiilor pentru rezolvarea diferitelor discordanţe existente în utilizarea serviciului de trotinete electrice în Oradea", se menţionează în comunicat.
Nemulţumiri în lanţ
Principala nemulţumire a municipalităţii orădene este legată de lipsa unui program coerent de ridicare a trotinetelor Bolt de pe spaţiul public.
"În continuare, aşteptăm prezentarea de către operator a unui program coerent de ridicare a trotinetelor, cu o frecvenţă de minimum 3 ori/zi, care să asigure degajarea spaţiilor încărcate cu trotinetele care perturbă traficul auto şi al pietonilor", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş.
În acest sens reprezentanţii Bolt Operation Ou au înfiinţat un grup pe Whatsapp în care i-au primit şi pe reprezentanţii municipalităţii orădene pentru rezolvarea diferitelor probleme legate de situaţia din teren.
"O altă propunere deja implementată este crearea pe aplicaţia Oradea City Report, la secţiunea «Adaugă o petiţie», a categoriei "Trotinete Bolt", unde oricine poate face o sesizare cu privire la staţionarea neconformă a acestora (foto jos)", a mai menţionat Dragoş.
Se caută soluţii
Potrivit comunicatului, printre solicitările municipalităţii orădene în urma constatărilor din teren şi a reclamaţiilor orădenilor s-a mai numărat îmbunătăţirea schimbului de informaţii dintre Primăria Oradea şi Bolt, pentru a avea un control mai bun asupra numărului de trotinete avizat, respectiv asupra timpului de staţionare şi programului de ridicare.
Reprezentanţii municipalităţii au mai cerut delimitarea mai clară a zonelor de interdicţie pentru circulaţia trotinetelor în roşu (interdicţie totală), portocaliu (viteză de maxim 5 km/h) şi galben (interdicţie de parcare).
"Primăria şi Bolt analizează pârghiile legale pentru introducerea unei suprataxe la acei utilizatori care îşi abandonează trotineta într-o zonă interzisă, chiar dacă s-a închis sesiunea", se mai menţionează în comunicat.
În paralel, operatorul analizează implementarea unei soluţii tehnice prin care trotinetele închiriate să identifice punctele de presiune pentru a evita folosirea lor de către doi sau mai mulţi pasageri, lucru de altfel interzis şi de regulamentul firmei.
Primăria mai aşteaptă de la Bolt propuneri de noi locaţii pentru parcarea trotinetelor electrice. "Cu cât parcările destinate trotinetelor electrice vor fi mai multe, cu atât utilizatorii vor fi încurajaţi să parcheze regulamentar. În plus, Bolt îşi propune să acorde bonificaţii celor care vor parca regulamentar", a transmis Primăria.
Regulament, literă moartă...
După cum BIHOREANUL a mai scris, circulaţia trotinetelor electrice în Oradea este normată de un regulament adoptat prin Hotărârea Consiliului Local 123/2022. Croit după forma unor alte normative similare din Cluj şi Timişoara, acesta prevede că utilizatorii trebuie să aibă cel puţin 14 ani (Bolt cere cel puţin 16 ani) şi să folosească pistele pentru biciclişti, iar în cazul în care acest lucru nu e posibil, să circule doar pe banda întâi. Viteza cu care acestea pot rula este limitată la maximum 25 km/h, cu excepţia zonei centrale, precum Piaţa Unirii, unde este de 10 km/h.
Trotinetele nu pot staţiona şi nu pot fi parcate pe carosabil, în staţiile de transport public sau de taxi, pe locurile de parcare ale maşinilor, pe trecerile de pietoni sau pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiile verzi ori în zonele de acces auto.
Regulamentul prevede sancţiuni între 200 şi 400 lei, care pot fi aplicate atât de poliţiştii rutieri, cât şi de cei locali.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.