URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 09:39

Prețul de producție a energiei termice se reduce cu 9,51%. Ce înseamnă asta pentru orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea va fi chemat miercuri să aprobe noile tarife pentru energia termică livrată de societatea Termoficare către populație și agenții economici.

Conform proiectului de Hotărâre de Consiliu Local care va fi dezbătut, prețul de producție a gigacaloriei pentru perioada 1 iulie - 31 octombrie către orădenii racordați la rețeaua de distribuție, așa cum sunt majoritatea locuitorilor de la bloc, a fost aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la un nivel redus cu 9,51%.

Se reduce (doar) subvenția!

Chiar dacă prețul de producție va scădea de la 527 lei la 477 lei pe gigacalorie, orădenii ar urma să plătească în continuare un preț de facturare de 397 lei pe gigacalorie. Diferența dintre prețul de producție a gigacaloriei și cel de facturare este acoperită de la bugetul local prin subvenție, iar aceasta este singura care va fi diminuată în acest caz.

„Practic, orădenii vor plăti tot 397 lei pe gigacalorie. Va scădea doar subvenția pe care o plătește Primăria pe gigacalorie. Această măsură este menită să mai reducă din presiunea pe bugetul local, după ce în luna aprilie, când TVA-ul pe gigacalorie a fost majorat pentru perioada de vară de la 5% la 19%, nu am majorat prețul gigacaloriei facturate orădenilor, ci am preluat influența acesteia în subvenție”, a explicat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Măsura a fost luată având în vedere că suma alocată de la bugetul local pentru subvenționarea gigacaloriei s-a dublat în ultimii patru ani. În Oradea, ea a ajuns de la circa 18 milioane lei în anul 2020, la 40 milioane lei în 2024.

Încălzire mai ieftină pentru firme

La fel ca în cazul orădenilor ale căror locuințe sunt racordate la rețeaua de distribuție, consumatorii persoane fizice ale căror locuințe sunt încălzite din rețeaua de transport (n.r. adică din conducte magistrale), cu agent termic preparat în propriile puncte termice, vor plăti și ei același preț al gigacaloriei ca și până acum, de 361 lei.

Prețuri mai mici pe gigacalorie vor plăti, în schimb, peste vară, agenții economici.

În cazul consumatorilor persoane juridice, racordate la rețeaua magistrală, prețul pe gigacalorie va scădea cu 36%, de la 563 lei la 358 lei, fără TVA. În cazul agenților economici racordați la rețeaua de distribuție, prețul pe gigacalorie va fi diminuat cu 29%, de la 670 lei la 473 lei pe gigacalorie.

Reducerea de preț, deși pare consistentă, nu va avea un impact pozitiv semnificativ asupra bugetului firmelor. În lunile de vară, consumul de gigacalorii se prăbușește, deoarece consumatorii folosesc doar apa caldă, prin comparație cu sezonul rece, când grosul facturilor este dat de costurile cu încălzirea.


Vezi aici proiectul de HCL privind noile prețuri ale gigacaloriei în Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fara surprize
Oradenii nu au nevoie de subventii. Din contra, ei isi permit chiar sa subventioneze concediile de lux ale altora(New Delhi, Toronto, Tokyo), fiind probabil unici in lume. Ceva absolut normal pentru Bolojan, Birta si Mircea Chirila.
Postat 31 Iulie 2024, 20:25 de 1x1
Ce era de asteptat
Normal ca belim locuitorii, doar a spus chemul ca primaria se conduce ca un SRLpe profit maxim, important e lucrarile. Fritz la Timisoara a spus ca prioritatea nr 1 sunt cetatenii apoi lucrarile csre sa nu afecteze cetatenii. Si e de ajuns sa vezi ce e viata in Tm fata de Oradie taranoiului
Postat 31 Iulie 2024, 15:00 de sanduivanov
Scamatorii ciuca-ciolacu-birta forever
Scadem tva, crestem, bagam subventie, micsoram, un delir in tara cu cel mai redus de energie electrica din europa. Apropo, produce ceva curent racheta general electric? O vindem pe piata opcom. Ca de o luna numa' asta aud ca avem deficit de energie si o cumparam la cel mai mare pret din europa. Turcu' plateste. Diferenta, desigur. Hai sictir.
Postat 31 Iulie 2024, 12:38 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON