Consiliul Local Oradea va fi chemat miercuri să aprobe noile tarife pentru energia termică livrată de societatea Termoficare către populație și agenții economici.
Conform proiectului de Hotărâre de Consiliu Local care va fi dezbătut, prețul de producție a gigacaloriei pentru perioada 1 iulie - 31 octombrie către orădenii racordați la rețeaua de distribuție, așa cum sunt majoritatea locuitorilor de la bloc, a fost aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la un nivel redus cu 9,51%.
Se reduce (doar) subvenția!
Chiar dacă prețul de producție va scădea de la 527 lei la 477 lei pe gigacalorie, orădenii ar urma să plătească în continuare un preț de facturare de 397 lei pe gigacalorie. Diferența dintre prețul de producție a gigacaloriei și cel de facturare este acoperită de la bugetul local prin subvenție, iar aceasta este singura care va fi diminuată în acest caz.
„Practic, orădenii vor plăti tot 397 lei pe gigacalorie. Va scădea doar subvenția pe care o plătește Primăria pe gigacalorie. Această măsură este menită să mai reducă din presiunea pe bugetul local, după ce în luna aprilie, când TVA-ul pe gigacalorie a fost majorat pentru perioada de vară de la 5% la 19%, nu am majorat prețul gigacaloriei facturate orădenilor, ci am preluat influența acesteia în subvenție”, a explicat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.
Măsura a fost luată având în vedere că suma alocată de la bugetul local pentru subvenționarea gigacaloriei s-a dublat în ultimii patru ani. În Oradea, ea a ajuns de la circa 18 milioane lei în anul 2020, la 40 milioane lei în 2024.
Încălzire mai ieftină pentru firme
La fel ca în cazul orădenilor ale căror locuințe sunt racordate la rețeaua de distribuție, consumatorii persoane fizice ale căror locuințe sunt încălzite din rețeaua de transport (n.r. adică din conducte magistrale), cu agent termic preparat în propriile puncte termice, vor plăti și ei același preț al gigacaloriei ca și până acum, de 361 lei.
Prețuri mai mici pe gigacalorie vor plăti, în schimb, peste vară, agenții economici.
În cazul consumatorilor persoane juridice, racordate la rețeaua magistrală, prețul pe gigacalorie va scădea cu 36%, de la 563 lei la 358 lei, fără TVA. În cazul agenților economici racordați la rețeaua de distribuție, prețul pe gigacalorie va fi diminuat cu 29%, de la 670 lei la 473 lei pe gigacalorie.
Reducerea de preț, deși pare consistentă, nu va avea un impact pozitiv semnificativ asupra bugetului firmelor. În lunile de vară, consumul de gigacalorii se prăbușește, deoarece consumatorii folosesc doar apa caldă, prin comparație cu sezonul rece, când grosul facturilor este dat de costurile cu încălzirea.
Vezi aici proiectul de HCL privind noile prețuri ale gigacaloriei în Oradea:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.