URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2024, 21:05

Preoţii reformaţi propun o alternativă la Halloween: Noaptea bisericilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Petrecerile de Halloween, cu costume şi decoraţiuni înfricoşătoare, devenite tot mai populare în România, nu sunt pe placul reprezentanţilor Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului, cu sediul în Oradea, care consideră că sărbătoarea îi îndepărtează pe oameni de credinţă. Ca atare, au lansat în premieră o alternativă, propunând bisericilor istorice din judeţ să organizeze „Noaptea bisericilor”.

Iniţiativa aparţine preoților Ghitea-Szabó József Levente şi Kánya Zsolt-Attila, totodată consilieri eparhiali, şi a fost prezentată săptămâna trecută pe pagina de Facebook a Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului ca o posibilitate de a-i atrage „în casa lui Dumnezeu” pe cei care, până acum, au ezitat. „Poate, în acest fel, avem şanse să intre chiar şi doar din curiozitate”, se explică în postare.

Cei doi consilieri eparhiali propun ca toate bisericile din judeţ, nu doar cele reformate, să fie deschise în data de 31 octombrie şi în noaptea de Halloween, iar toţi cei care sunt interesaţi să viziteze aşezămintele – fie că sunt grupuri organizate ori doar curioşi - să fie aşteptaţi de un ghid, care să le prezinte o scurtă istorie a bisericii, întâmplări interesante, să le ofere gustări şi pliante.

De asemenea, se propune primirea unor astfel de vizitatori și în următoarea perioadă, nu doar în noaptea de Halloween. 

„Desigur, parohiile se pot organiza singure, oferind activităţi şi programe. Profitând de frumusețea și valoarea bisericilor noastre monument, putem lua în considerare organizarea unor tururi pentru a le prezenta”, au notat iniţiatorii, care admit că scopul principal este de a oferi oamenilor o alternativă la Halloween, sărbătoare pe care o consideră un simbol al influenţei culturii occidentale, care contribuie la erodarea tradiţiilor şi identităţii spirituale.

Propunerea a stârnit deja interesul parohiilor reformate, atât a celor din Oradea, cât şi a celor din judeţ, dar şi a unor şcoli.

Dascălii elevilor de la Şcoala Gimnazială din Tămăşeu, de pildă, au profitat de iniţiativă pentru a vizita în cadrul programului "Şcoala altfel" mai multe biserici reformate din zonă, iar în Oradea, aproape 100 de elevi ai Liceului Teoretic Ady Endre au vizitat mai multe biserici reformate din centrul oraşului, dar şi Biserica catolică Sfântul Ladislau din centrul Oradiei, unde se găseşte şi cel mai vechi altar din oraş, aflat în uz din 1730 şi care biserică a devenit celebră după ce, în mai 1964, un lanț uman a împiedicat demolarea ei.

Proiectul va continua pe tot parcursul lunii noiembrie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Omenirea a evoluat cu mari frane din parte religiilor
Multi oameni inca mai confunda Credinta in Divinitate cu credinta in biserica/adunare (religie). Se confunda biserica cu Dumnezeu si religia cu Credinta. Religiile sunt unelte de sclavizare si manipulare a populatiei. Intoxicatii mistici nu observa macar ca toate icoanele nu pot opri un potop, nici darui un strop de apa pe timp de seceta, etc.
Postat 31 Octombrie 2024, 10:54 de TheSolarConnection
:)))))))))))))))))
Nu-i cazul!! Bisericile sint in noapte continua de cind au aparut! Mai bine sa faca ''Noaptea Minților''! cu asta vor da lovitura.
Postat 30 Octombrie 2024, 21:45 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON