Aflat miercuri în județul Bihor, prim-ministrul Nicolae Ciucă a vizitat, alături de alți oficiali ai Guvernului, compania bihoreană Frescoverde din comuna Nojorid, specializată în procesarea leguminoaselor și rădăcinoaselor.
Jurnaliștii nu au fost invitați la această vizită, însă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern, Ciucă a discutat cu reprezentanții Frescoverde despre fabrică, una din cele mai mari din Europa de Est de profil și „singura alternativă de valorificare industrială din vestul țării pentru producătorii de legume”. În depozitul din satul Apateu, sunt congelate legume recoltate la maturitate, produse care apoi ajung în magazine.
„Apreciez munca fermierilor”
Potrivit comunicatului, premierul Ciucă „a apreciat că modul de lucru al acestei companii, care colaborează cu majoritatea marilor retaileri și distribuitori din România și acoperă o mare parte din piața HoReCa, reprezintă un model ce poate fi multiplicat în marile bazine legumicole”.
În cadrul vizitei, prim-ministrul a vorbit despre măsurile incluse în pachetul „Sprijin pentru România” destinate susținerii sectorului agricol și industriei alimentare, dar și pentru protejarea economiei și cetățenilor de efectele creșterii prețurilor.
„Apreciez munca fermierilor și procesatorilor în tot ceea ce înseamnă asigurarea unor produse de calitate pentru cetățeni, iar prin acțiunile concrete ale Guvernului sprijinim acest efort”, a afirmat șeful Executivului.
Sprijin pentru fermieri
Ciucă a anunțat și măsuri de sprijin pentru agricultori. „Așa cum am discutat cu patronatele și sindicatele din agricultură și industria alimentară, Guvernul susține procesarea produselor agricole în România și îi încurajează pe fermieri și procesatori să adauge valoare materiilor prime. Începând cu 1 iunie, vom introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, soluție aflată în lucru la Ministerul Agriculturii. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri si procesatori. Această soluție va asigura necesarul pieței interne și va reduce presiunea asupra stocurilor și prețurilor la alimente”, a afirmat premierul.
Această măsură este menită și să echilibreze raportul între producția agricolă și capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă în plan intern.
Totodată, Ciucă a vorbit și de alocarea de 300 de milioane de euro fermierilor, sub forma capitalului de lucru, și de salariul minim de 3.000 de lei în agricultură, o altă măsură promovată de Guvern.
Fabrică în creștere
Frescoverde SRL a fost înființată în 2018 și are o capacitate instalată de procesare automatizată de aproximativ 15.000 de tone/an de legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania are doi asociați, Jean Podilă și Victoria Rus, iar pentru anul 2020 a avut o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de lei.
Compania are în vedere creșterea capacității de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiții suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.
În vizita la această fabrică, Ciucă a fost însoțit de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.