URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2024, 10:23

Premieră la Oradea: Toți operatorii de servicii, de la Compania de Apă la STS, ar urma să fie adunați într-un dispecerat integrat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană vrea să adune, în premieră, toți prestatorii de servicii publice importante, de la Compania de Apă, Termoficare și OTL până la Serviciul de Telecomunicații Speciale, într-un dispecerat integrat.

Un centru integrat de date

Clădirea cu patru etaje a viitorului Cloud de Servicii Electronice Publice Locale ar urma să fie construită în strada Alexandru Roman, în spatele sediului Poliției Municipale, printr-o investiție de 106 milioane lei.

"În această clădire vor fi monitorizate şi gestionate toate serviciile publice ale municipiului Oradea: Compania de Apă, Termoficare, transportul public, parcările, salubritatea, iluminatul public, managementul traficului, supravegherea video, precum şi alte utilităţi publice, cum ar fi distribuţia de energie electrică şi gaze naturale", a anunţat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În şedinţa de Consiliului Local care a urmat a fost aprobat cu unanimitate de voturi, şi fără comentarii, Planul Urbanistic Zonal al viitoarei investiţii.

Potrivit primarului, în viitoarea clădire din strada Alexandru Roman va funcţiona inclusiv dispeceratul Serviciului de Urgenţă 112, care va avea la dispoziţie un etaj întreg. "Aici vor fi stocate şi gestionate bazele de date publice, de la spitale şi şcoli, până la datele Primăriei şi ale companiilor subordonate", a spus Birta.

Cu adăpost subteran şi pilon de comunicaţii

Potrivit proiectului, clădirea cu patru etaje a viitorului centru integrat de dispecerizare, monitorizare şi intervenţie va avea o înălţime de 45 de metri.

La subsolul imobilului ar urma să se amenajeze un adăpost de apărare şi 27 de locuri de parcare, iar parterul va fi ocupat de un centru de date publice, birouri IT şi o sală de lucru pentru comitetele locale şi judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Etajul I va găzdui dispeceratele serviciilor publice, de la CAO, Termoficare, OTL şi Poliţia Locală, până la parcări, iluminat public şi semaforizare.

La nivelul superior vor fi amenajate spaţii tehnice şi de suport pentru STS, care va gestiona Serviciul de Urgenţă 112 şi va furniza servicii pentru administraţia publică.

Dispeceratul 112 ar urma să funcţioneze la etajul III, unde vor exista şi săli de odihnă şi suport tehnic pentru echipele de intervenţie.

Al patrulea şi ultimul nivel al clădirii ar urma să găzduiască un dispecerat de video-analiză şi mai multe birouri pentru IPJ, Jandarmerie, ISU şi Poliţia Locală. Tot aici vor fi amenajate săli de şedinţă pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Întreg centrul va fi deservit de un pilon de comunicaţii care va asigura funcţionarea serviciului 112 şi transmisiile de date din clădire chiar şi în cazul în care conexiunile prin fibră optică ar fi întrerupte.

Având în vedere valoarea mare a investiţiei, de 106 milioane lei plus TVA, pe lângă alocările de la bugetul local municipalitatea orădeană vrea să atragă finanţări din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
părerea mea
Indiscutabil util și cu mari șanse să îmbunătățească serviciile. Va fi mult mai ușor și pentru Victoras M. sa acceseze camerele și bazele de date, ele fiind toate în același loc.
Postat 28 Septembrie 2024, 12:35 de 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON