URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2024, 12:24

Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO)

Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Premieră în România: operație pe creier prin... pleoapă! (FOTO) Foto: MApN / Daniel Iancu / Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră medicală în România: la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” din capitală a avut loc prima operație pe creier prin pleoapă.

„La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervențiilor care țin de chirurgia epilepsiei a depășit o nouă barieră”, a anunțat duminică Ministerul Apărării Naționale (MApN) pe pagina de Facebook.

Intervenția a avut loc în cazul unui pacient de 49 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie.

„Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 pe săptămână. Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi”, explică informarea MApN.

Intervenția a durat 6 ore și a avut nevoie de pregătiri serioase.

„Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania”, explică MApN.

Din primele date, operația a fost o reușită.

„La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru pe săptămână la... nici una în trei luni!”, mai spune comunicatul.

Informarea mai subliniază că definiția de „caz vindecat” presupune absența acestor crize timp de doi ani de la intervenție.

În tot acest timp, pacientul va rămâne atent monitorizat de către echipa de neuroepileptologie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON