URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2024, 12:45

Portalul Primăriei Oradea provoacă erori și alarme de virus. Vezi ce se întâmplă!

Portalul Primăriei Oradea provoacă erori și alarme de virus. Vezi ce se întâmplă! text foto: Portalului Primăriei Oradea este depășit și declanșează alarme de virus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea, care se legitimează drept una dintre cele mai performante administrații locale din România, este tot mai greu de accesat prin internet.

Atenție, „pagină suspectă”!

Portalul www.oradea.ro provoacă în ultima perioadă erori, alarme de virus și „pierde” documente. Vizitatorii care intră pe site-ul municipalității orădene și doresc să caute informații despre certificatele de urbanism ori autorizațiile de construire eliberate de Instituția Arhitectului Șef (IAS)  sunt opriți din căutare de programul antivirus, care adesea afișează mesajul „pagină suspectă blocată pentru a te proteja”, „Conexiunea la această pagină web nu este sigură din cauza unui certificat de securitate nesigur”.

De altfel, chiar dacă utilizatorul își va asuma riscul să continue căutarea, categoria IAS va rămâne în continuare greu de accesat pentru consultarea de informații.

Spre exemplu, la jumătatea lunii decembrie, municipalitatea orădeană a supus consultării publice Planul Urbanistic Zonal al viitoarei grădini publice pe care vrea să o amenajeze pe amplasamentul dintre Parcul Salca și complexul Lotus Center. Cei care au dorit să consulte documentul au fost însă întâmpinați cu mesajul „Eroare 404. Pagina dorită nu există”.

Reprezentanții municipalității au repus PUZ-ul pe site la începutul lunii ianuarie. „A fost o eroare tehnică”, a declarat pentru BIHOREANUL consiliera Mirela Macra, de la Biroul de Presă al Primăriei.

În prezent, din tot site-ul, cel mai bine funcționează butoanele pentru plata online a impozitelor și taxelor datorate de contribuabilii orădeni, care, de fapt, duc la pagini dedicate pentru plăți online ce nu sunt administrate de municipalitate.

Site nou pentru Oradea

Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții primăriei spun că sunt conștienți că actualul site, construit în primul mandat la fostului primar Ilie Bolojan după o tehnologie veche de mai bine de 15 ani, este plin de erori.

„Site-ul este depășit tehnic. Acesta a fost creat în urmă cu mulți ani, de o firmă din Baia Mare care ulterior a renunțat la contract, nu a mai oferit servicii suport, iar de trei ani întreținut de IT-iștii Primăriei”, spune Călin Corpaș, consilier al primarului Florin Birta.

Potrivit acestuia, municipalitatea orădeană a comandat anul trecut firmei Liftup Solutions, pentru circa 190.000 lei, un site nou, cu o interfață intuitivă și cu un design mai modern.

„Noul site va fi lansat luna aceasta. În prezent facem ultimele testări”, afirmă Corpaș.

Printre altele, site-ul va prelua integral informația și serviciile oferite de vechiul portal, va avea trimiteri cu toate societățile subordonate Consiliului Local Oradea, cum ar fi Termoficare și Compania de Apă Oradea, și va fi deservit de un motor de căutare mult mai performant.

Reprezentanții primăriei promit că noul site, care va fi pus în funcțiune cel târziu săptămâna viitoare, va fi actualizat constant de către comunicatorii instituției cu date privind activitatea, licitațiile lansate, contractele încheiate cu diferiți prestatori și altele. Totul este ca vechiul portal să reziste până atunci...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@KP
""Neterminații" tăi au stricat orice lucru pe care au pus mâna". Nemernicii de liberali neterminati, au pus mana pe tastatura si au distrus programul de digitalizare? mang, filip, pasztor sau kiss nu puteau distruge pentru ca n-au pus mana pe nimic si nici nu au facut nimic.
Postat 21 Ianuarie 2024, 09:18 de Biggie
Biggie, ce nu pricepi bipedule?
"Neterminații" tăi au stricat orice lucru pe care au pus mâna. În cazul acesta e vorba de domeniul digitalizării serviciilor municipalității, alt eșec administrativ local. Greu te mai prinzi ... nimic nu înțelegi.
Postat 21 Ianuarie 2024, 08:06 de KP
@KP
Bolojan, Birta, neterminati. Ce legatura are comentariul tau cu articolul? Obsesie, numele tau e KP.
Postat 20 Ianuarie 2024, 16:16 de Biggie
Cine este entitatea care a declarat că Oradea ar avea una dintre cele mai performante administrații publice locale ?????
Bolojan, Birta și alți "neterminați" ca ei, paraleli cu reprezentativitatea? Este de notorietate obtuzitatea și lipsa de transparență a UAT-urilor bihorene, aspecte constatate și raportate Reprezentanței Comisiei Europene de la București. Voi, la Bihoreanul, aveți toate "țiglele pe casă" sau o faceți intenționat, pentru că v-ați plictisit de viață, orientare și ocupație? Mergeți acasă ... pensionați-vă anticipat și nu mai bateți câmpii. Municipalitatea orădeană, ca să știți și voi, este modelul desăvârșit în materie administrativă. Aici nu e vorba de Huși sau Gura Humorului, de Oltenița și Caracal, de Lipova sau Lăpușel. E vorba de Oradea, care în urmă cu 15-16 ani era singurul oraș din România care avea standarde de calitate ISO pregătite pentru viitor. S-a întâmplat că au venit niște vinituri din 2008 încoace și au făcut "rahatul praf" din tot sistemul digital anterior pornit.
Postat 20 Ianuarie 2024, 15:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON