URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2023, 15:52

Porc mistreț, surprins pe o stradă din Oradea. Sâmbătă începe vânătoarea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atenție dacă ieșiți seara la plimbare pe străzile din Oradea, s-ar putea să vă întâlniți cu... porci mistreți.

Un exemplar mare, dar destul de pașnic, a fost surprins miercuri seară, în jurul orei 21, pe strada Podgoria, aproape de case și de biserica ortodoxă din acest cartier.

Porcul a ieșit pe șosea de pe un teren viran, plin cu bălării și aflat lângă uzina de apă a Oradiei, și s-a oprit pe carosabil. Din fericire, traficul rutier nu era aglomerat, iar zona pe care sălbăticiunea și-a ales-o era destul de luminată, astfel că șoferii l-au văzut de la mare distanță.

Animalul a stat preț de aproximativ un minut pe carosabil, și-a dat seama că în fața lui este un gard prin care nu poate trece, așa că s-a întors pe terenul viran.

Vânătorii spun că apariția porcului mistreț în acea zonă nu este deloc o surpriză: în apropiere sunt multe livezi părăsite, unde animalele găsesc hrană fără să depună efort.

„Acolo mistreții au o trecătoare, pentru că ies din Uzina de apă, traversează șoseaua și merg într-o fostă livadă de pruni. În Podgoria sunt mai multe livezi abandonate, unde acum porcii mistreți găsesc fructe, sunt zone foarte bune pentru ei, cu hrană și liniște”, a explicat joi pentru BIHOREANUL Cristian Tuduce, președintele Asociaţiei Forest Hunt Paleu, care gestionează fondul cinegetic ce se întinde și în Oradea.

În interiorul Uzinei de apă Oradea, în anii trecuți au fost numărați chiar și 70-80 de mistreți, așa că nu e de mirare că unele exemplare se întâlnesc cu oamenii care locuiesc în Podgoria sau care traversează cartierul. „Aproape în fiecare zi primesc sesizări, oameni care se plâng că le-au intrat mistreții în grădină. Cartierul s-a tot extins, cum spuneam, sunt multe livezi, iar nu toate proprietățile au gardul făcut. Dacă terenurile ar fi măcar curățate de bălării, altfel ar sta lucrurile”, a mai spus Tuduce.

În perioada următoare, numărul sălbăticiunilor din Oradea s-ar putea reduce, pentru că a început sezonul de vânătoare, iar Forest Hunt organizează chiar sâmbătă prima goană. „O să începem de la zona aflată între Mănăstirea Sfintei Cruci și Biserica Ortodoxă din Podgoria, încercăm să acoperim tot dealul, până spre balastiera de la Fughiu. Depindem însă și de condițiile meteo, pentru că vremea caldă nu este foarte prielnică pentru vânătoare și pentru câinii care hăituiesc vânatul, ei obosind mai repede”, a declarat șeful asociației.

Pentru ca orădenii care locuiesc în zonele de dealuri să nu aibă pagube provocate de mistreți, soluția este să-și împrejmuiască grădinile sau livezile cu un gard solid sau unul electric.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
Facea casting, pe catwalk...ulita.
Postat 19 Octombrie 2023, 18:23 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON