În 2022, Poliţia Locală Oradea a strâns peste 3,4 milioane de lei la bugetul municipiului numai din amenzi pentru parcări neregulamentare, însă a sancţionat un singur local pentru poluare fonică dovedită, ca urmare a sesizărilor venite din partea orădenilor.
Aşa reiese din raportul de activitate prezentat miercuri într-o conferință de presă de şeful instituţiei, Samuel Milian, în prezenţa viceprimarului municipiului, Antonia Nica.
Potrivit statisticilor, cea mai mare pondere a contravenţiilor constatate şi sancţionate anul trecut de poliţiştii locali privește încălcarea Regulamentului local de staţionare în parcările amenajate pe domeniul public, în cele de domiciliu ori cele supraetajate.
Concret, anul trecut, poliţiştii locali au emis 24.344 de sancţiuni (faţă de 15.770 în 2021), în valoare de 3,4 milioane lei. Totodată, au fost ridicate 1.650 de autoturisme, dintre care 541 au fost maşini abandonate.
Pe de altă parte, însă, în oraş a fost sancţionat un singur local zgomotos, unde poliţiştii locali au putut dovedi cu aparate că proprietarii au depăşit limita maximă admisă de lege.
„Am avut 17 acţiuni comune cu DSP Bihor, ca urmare a tot atâtea sesizări primite din partea orădenilor pentru deranj fonic. Într-o singură situaţie s-a constatat depăşirea nivelului admis”, a explicat şeful Poliţiei Locale, fără să menționeze însă numele firmei în cauză și ce fel de sancțiune i-a fost aplicată (avertisment sau amendă).
Pânde pentru depozite de moloz
Persoanele prinse aruncând moloz şi deşeuri în zone interzise, asociaţiile de proprietari care nu îşi curăţă şi întreţin platformele de depozitare a resturilor menajere, dar şi orădenii care nu colectează selectiv au fost în număr mai mare decât în 2021, a mai arătat Milian. Anul trecut, agenţii Poliţiei Locale au aplicat pentru astfel de abateri 5.384 sancţiuni contravenţionale, cu 27,85% mai multe faţă de anul precedent.
Asta şi pentru că, spune tot el, au fost mult mai numeroasele pândele în zonele de la marginea oraşului, au fost verificate mai atent asociaţiile de proprietari, dar şi cei care deţin contracte de salubritate.
„S-au verificat inclusiv deţinătorii de terenuri, iar 34 de proprietari au fost propuşi spre supraimpozitare, pentru că nu le-au igienizat”, zice Milian.
Mai mulţi cerşetori şi scandalagii
A crescut, în ultimul an, şi numărul amenzilor împărţite printre scandalagii, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Faţă de 1.001 sancţiuni aplicate în 2021, anul trecut s-au dat 1.351, adică cu 34,96% mai mult.
Şi numărul cerşetorilor prinşi apelând la mila publică a fost mai mare. Faţă de 622 de sancţiuni aplicate în 2021, anul trecut au fost 914. „Totodată, poliţiştii locali au desfiinţat 158 de adăposturi improvizate, salubrizând zona cu sprijinul societăţii RER Vest SA”, a explicat Samuel Milian, arătând că majoritatea acestor adăposturi au fost ulterior refăcute de aceleaşi persoane, de cele mai multe ori cu sprijinul unor orădeni.
S-au înmulţit, de asemenea, sancţiunile aplicate comercianţilor ambulanţi neautorizaţi, între care şi cei care vând ciuperci, flori sălbatice şi fructe de pădure din parcări ori la marginea pieţelor. În 2022, s-au aplicat 943 de amenzi, cu 181% mai multe faţă de 2021, când au fost constatate doar 335 de astfel de abateri.
A scăzut, în schimb, numărul stăpânilor de câini sancţionaţi fie pentru că-şi plimbă patrupezii fără boitniţă ori lesă, fie că nu curăţă după ei. Faţă de 57 de amenzi, în 2021, anul trecut au fost sancţionaţi doar 34.
Numărul sesizărilor înregistrate prin dispecerat în 2022 a crescut cu 10,12%, de la 6.370 în 2021 la 7.015. În acelaşi timp, s-au înmulţit cu 49,33% şi sesizările online făcute de populaţie prin aplicaţia pe telefon Oradea City Report, de la 3.703, în 2021, la 5.530, în 2022.
Din cauza ambuteiajelor generate de şantierele din oraş, au crescut, însă, şi timpii de intervenţie. Faţă de 10 minute, cât era în 2021, acum poliţiştii locali ajung să răspundă la o solicitare mai greu. "Diferă, între 5 şi 20 minute, în funcţie de zonă", afirmă şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.
De ştiut
În total, Poliţia Locală Oradea lucrează cu 63 de agenţi de teren, împărţiţi în patru sectoare de activitate: Ordine publică şi rutieră, Control comercial, Disciplina în construcţii şi afişaj stradal, respectiv Protecţia mediului.
Viceprimarul Antonia Nica a remarcat, în conferința de presă, că efectivul Poliției locale Oradea este „unul restrâns în comparație cu dimensiunea mult mai mare a unor structuri similare din alte orașe reședință de județ”.
„Cu tot efectivul economicos menținut, activitatea colegilor de la Poliția Locală pentru anul 2022 a cunoscut, în medie, o creștere în activitate de aproximativ 50% comparativ cu anul 2021. Vorbim de o medie obținută pentru toate compartimentele și activitățile desfășurate de către această direcție. Cu efective reduse în anul 2022, colegii au muncit mult mai mult, cu onorante rezultate pentru păstrarea și îmbunătățirea calității vieții urbane a tuturor locuitorilor acestui oraș", a declarat Nica.
Agenţii Poliţiei Locale îşi desfăşoară activitatea între orele 7-22, cu excepţia a doi poliţişti locali, dintre care unul deserveşte compartimentul Dispecerat, disponibil la numărul 0259.969, iar unul constituie patrula de serviciu care funcţionează împreună cu un lucrător de la Poliţia Municipiului Oradea, sub coordonarea acestuia. Patrula mixtă acţionează în regim non-stop, adică 24 ore, 7 zile pe săptămână.
Vezi mai jos raportul Poliției Locale Oradea pe anul 2022!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.