URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2024, 18:21

Poftiți la FITO! Ce programează ediția a noua a Festivalului Internațional de Teatru Oradea

Poftiți la FITO! Ce programează ediția a noua a Festivalului Internațional de Teatru Oradea ULTIMELE ZILE. O trupă poloneză de teatru va aduce la Oradea un spectacol despre „amurgul” dictaturii lui Nicolae Ceaușescu (foto: Natalia Kabanow)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dată-n an, poveştile duioase, amuzante, tragice ori pătrunzătoare - spuse de actori remarcabili din ţară şi străinătate - se adună pe scenele din Oradea.

Ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea va avea loc în perioada 1-9 iunie şi va include o secţiune concurs pentru spectacole de teatru scurt, precum şi alte producţii valoroase.

BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre atracţiile FITO şi vedetele care le vor prezenta în faţa publicului orădean. 

"Cine l-a ucis pe tata?"

FITO 2024 este organizat de Teatrul Regina Maria şi Consiliul Judeţean Bihor, în colaborare cu Primăria Oradea şi mai mulţi parteneri privaţi. 

La începutul lunii iunie, în cadrul secţiunii concurs se vor juca peste 20 de spectacole. Printre acestea se numără "Mamă" (Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu / regia Mariana Cămărăşan) - "povestea a două femei cărora li se oferă şansa de a-şi împărtăşi singurătăţile şi de a descoperi un motiv real pentru a iubi viaţa", "Cine l-a ucis pe tata?" (Teatrul Metropolis Bucureşti / regia Andrei Măjeri) - "povestea relaţiei tumultuoase tată-fiu, marcată de teme precum apartenenţa la comunitate, compasiunea şi masculinitatea toxică", şi musicalul "Hedwig and the Angry Inch" (Teatrul Stela Popescu Bucureşti / regia Răzvan Mazilu) - "povestea unei existenţe contorsionate între căutarea succesului pe scenă şi găsirea împlinirii într-o existenţă zbuciumată şi nonconformistă".

Spectacolul Mama, teatrul Radu Stanca Sibiu
sursa foto: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu / Facebook

O poveste super fericită... 

Teatrul German de Stat Timişoara aduce spectacolul "Oameni. De vânzare", de Carmen Lidia Vidu, un proiect de teatru documentar care reuneşte filmul, teatrul şi fotografia şi expune comerţul cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduţi Republicii Federale Germane. "Este un spectacol despre dispariţia unei comunităţi", spun producătorii. 

"O poveste super fericită (Despre cum e să fii foarte trist)" este spectacolul pe care-l propune Teatrul Municipal "Bacovia" din Bacău, în regia lui Horia Suru, care spune: "Într-o societate în care fericirea pare a fi obiectivul suprem, povestea noastră explorează curajos şi sincer aspecte mai puţin evidente ale existenţei noastre - complexitatea tristeţii, dar şi celebrarea rezilienţei şi a puterii umane de a face faţă dificultăţilor".

Totodată, Teatrul Regina Maria va avea două premiere în cadrul FITO: "The Kid", un musical inspirat de celebrul film cu acelaşi nume al lui Charlie Chaplin, regia fiind semnată de Halasi Imre, şi "Eu pentru cine votez?", un spectacol itinerant, care se va juca în tramvai, semnat de Gavriil Pinte, după texte de Ion Luca Caragiale, Matei Vişniec etc.

Amurgul dictatorilor 

Orădenii vor putea să se bucure şi de spectacole aduse din străinătate, în frunte cu o producţie a Teatr Polski Bydgoszcz din Polonia despre sfârşitul dictatorului României şi al soţiei sale, intitulată "The Last Days of Elena and Nicolae Ceauşescu" (Ultimele zile ale Elenei şi ale lui Nicolae Ceauşescu).

Scenariul original semnat de Julia Holewińska arată amurgul dictaturii soţilor Ceauşescu, marcând momentele care-i transformă "din zei în prizonieri" şi duc la execuţia televizată a acestora. Spectacolul - care a primit patronajul Institutului Cultural Român - foloseşte arii de operă, poezii şi efecte speciale pentru a transmite povestea. 

Vor mai fi şi spectacole din Ungaria, ca "Deposedaţi", de la Teatrul Csokonay din Debreţin, ori "Cabinierul", de la Teatrul Jokai Bekescsabai. 

Marius Bodochi, Florin Piersic Jr.
sursa foto: 
Teatrul Dramaturgilor Români

Artişti pentru artişti 

FITO 2024 va avea şi evenimente off-concurs. Teatrul Dramaturgilor Români aduce la Oradea comedia "Tzuki şi Tati", cu Florin Piersic jr. şi Marius Bodochi, "o întâlnire cu doi actori versatili, interpretând două personaje aflate în faţa unei situaţii neobişnuite, într-un spectacol cu mult umor şi efervescenţă". 

Din categoria spectacolelor invitate face parte şi "Nelinişte" de la Teatrul Odeon, cu Dorina Lazăr, Nicoleta Lefter, Nico Becker şi Alexandru Papadopol. "«Nelinişte» este, în primul rând, un spectacol despre relaţia dintre artă şi viaţă, dintre creaţie şi creator, dintre dragoste, Dumnezeu şi toate lucrurile cărora încercăm să le dăm un sens. La fel ca viaţa, teatrul este şi provoacă nelinişte; fiecare dintre noi este un ghem de nelinişti pe care arta, sub toate formele ei, încearcă, şi poate chiar ajută, să (ni) le descâlcească".

Teatrul Odeon
sursa foto: Teatrul Odeon

Festivalul se va încheia cu un concert Nicu Alifantis & Fragile Band, la Sala Mare, desfăşurat în cadrul campaniei naţionale "Artiştii pentru artişti", menită să-i sprijine pe cei aflaţi în dificultate. 

Programul complet al FITO va fi publicat în perioada următoare, când vor fi dezvăluite şi alte surprize ale ediţiei 2024...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON