Primăria Oradea are în plan reabilitarea integrală a Podului Decebal, care, conform unei expertize comandate de municipalitate, are o stare nesatisfăcătoare, adică degradări medii ale elementelor de rezistență.
„În urma analizării situației existente, s-a constatat necesitatea intervenţiei asupra podului peste râul Crișul Repede și a pasajului peste strada Principatelor Unite, în municipiul Oradea, județul Bihor, pe Bulevardul Decebal. Analiza parametrilor de stare fizică şi de funcţionalitate a condus la obţinerea unui indice de stare tehnică IST = 39, care permite încadrarea lucrării, după Instrucţia AND 522–2002, în starea tehnică IV – stare nesatisfăcătoare”, se arată în proiectul de reabilitare, pentru care Primăria Oradea l a demarat procedura de avizare.
Podul Decebal a fost construit între anii 1982 și 1983 și nu a mai fost reabilitat de atunci. „Trebuie reabilitat, nu s-a mai intervenit la acest pod de mulți ani și are probleme de siguranță. Vom promova un proiect în Consiliul Local, apoi vom scoate lucrările la licitație și îl vom reabilita, laolaltă cu ce a mai rămas de făcut pe Bulevardul Decebal”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, marți, pentru BIHOREANUL.
Lucrările de execuție ar urma să dureze 6 luni și, conform documentației Primăriei, vor costa circa 50 de milioane de lei. „Din cauza degradărilor medii ale elementelor principale de rezistență ale structurii, se impune luarea de măsuri de intervenție în cel mai scurt timp posibil”, se arată și în expertiza comandată de municipalitate.
Podul din beton armat și oțel va rămâne cu 4 benzi de circulație și cu cele două trotuare late. „Nu vor fi modificări în forma podului, ci doar de reabilitare și arhitecturale, va arăta mai bine”, a mai spus Marchiș.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.