URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2024, 20:15

Plătim ce aruncăm! Tarife noi de salubritate în Oradea, după dublarea taxei pentru deșeurile abandonate la haldă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din luna mai, orădenii plătesc mai mult pentru serviciul de salubritate. Primăria Oradea a inclus în tariful de salubritate noua taxă de economie circulară, care se aplică tuturor deşeurilor care nu sunt refolosite şi care s-a dublat de la 1 ianuarie 2024. 

Aşadar, chiar dacă tarifele de colectare şi transport al deşeurilor practicate de RER Vest nu s-au modificat, orădenii vor plăti mai mult.

S-a scumpit tratarea

Contribuţia pentru economia circulară (CEC) este o taxă impusă de Legea Deşeurilor pentru stimularea reciclării şi scăderii cantităţilor de deşeuri depozitate. Concret, ea se aplică pentru fiecare tonă de deşeuri care nu a fost valorificată, ci a ajuns la halda de deşeuri. De la 80 lei pe tona de deşeuri, cât a fost până la finalul anului trecut, această taxă a ajuns, din 1 ianuarie, la 160 lei/tonă.

Valoarea CEC influenţează şi costurile de tratare a deşeurilor, adică sortarea şi valorificarea a cât mai multe dintre ele. Gunoaiele care, după tratare, nu pot fi reciclate sau compostate, cum sunt deşeurile reciclabile compromise ori materialele plastice care ajung în fracţia biodegradabilă, ajung pe haldă.

Din acest motiv, cele două firme responsabile cu tratarea deşeurilor din judeţ, Eco Bihor (administratorul depozitului judeţean de deşeuri) şi Girexim Universal (staţia de tratare mecano-biologică) şi-au modificat propriile tarife, influenţând tariful plătit de clienţii finali, adică de cetăţeni. 

Nicio modificare la RER Vest

Modificările la tarifele de salubritate, aprobate de Ecolect (asociaţia tuturor primăriilor din judeţ, pe probleme de salubritate) au fost determinate şi de un alt factor: scăderea cantităţilor de deşeuri reciclabile, un efect al sistemului de garanţie-returnare a ambalajelor de băuturi, ceea ce a făcut să crească costurile din staţia de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

Noile tarife de salubritate din Oradea conţin doar majorările privind tratarea deşeurilor, nu şi pe ale colectării şi transportului lor, prestate de RER Vest. Operatorul de salubritate nu a scumpit deloc costurile salubrităţii, facturile fiind influenţate exclusiv de componente care ţin de tratarea şi gestionarea deşeurilor odată ce au ieşit din camioanele RER Vest.

Noile tarife

Pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate va fi, începând din mai, 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creştere de 8,5%, faţă de 18 lei, cât îi costa până acum.

Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deşeurile biodegradabile (pubela maro) faţă de 59,10 lei, cât era până acum, şi 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile, faţă de 51,41 lei. La deşeurile reziduale (pubela neagră) colectate de la cetăţeni, tariful nou este de 63,55 lei/mc.

Asta înseamnă că o golire a unei pubele de deşeuri reziduale (neagră) începe de la 4,54 lei (60 litri) şi ajunge la 18,15 lei (240 litri), cu tot cu TVA, iar golirea unei pubele maro (biodegradabile) şi un volum de 60 litri costă acum 7,78 lei. O pubelă maro cu volum dublu are un preţ de golire de 15,56 lei, iar cea de 240 litri - 31,12 lei.

Cât costă reciclabilele?

Pentru reciclabile, orădenii care le aruncă în sacii galbeni şi albaştri vor plăti de acum înainte 27,63 lei/lună, cu TVA inclus, iar cei care au optat pentru colectarea în recipiente vor plăti pentru golirea unei pubele de 60 litri, indiferent că ea conţine sticlă, hârtie-carton sau plastic-metal, 4,14 lei. O pubelă de 120 litri cu reciclabile costă 8,29 lei, iar una cu volum dublu - 16,58 lei.

Pentru firme, noile tarife de salubritate sunt 486 lei/tonă la deşeuri reziduale, 433,86 lei/ tonă la deşeuri biodegradabile şi 501,76 lei/ tonă la deşeuri reciclabile.

În cazul instituţiilor, preţurile sunt şi mai mari: 507,57 lei/tona de deşeuri reciclabile, 513,87 lei/tona de deşeuri biodegradabile, respectiv 483 lei/tonă pentru deşeuri reziduale.

Ieftiniri în ZMO

Simultan cu modificările preţurilor din municipiu, Ecolect Bihor a modificat şi tarifele din Zona Metropolitană 1B, deservită tot de RER Vest. Acolo, ajustările sunt şi în beneficiul cetăţenilor.

La persoane fizice, abonamentul care include o pubelă neagră de 60 litri a ajuns de la 22,55 lei la 23,82 lei, la 120 litri a scăzut de la 27,39 lei la 27,31 lei, iar pentru 240 litri s-a redus cu mai bine de 3 lei şi a ajuns la 34,29 lei (toate preţurile includ TVA).

Şi tarifele pentru ridicările suplimentare au scăzut: o ridicare a unei pubele de 60 litri costă de acum înainte 3,49 lei, o golire de pubelă cu capacitatea de 120 litri este 6,98 lei, iar cea de 240 litri - 13,97 lei.

Pentru restul judeţului, Ecolect a optat să nu majoreze tarifele, dar să modifice frecvenţele de colectare a deşeurilor, tot o formă de a compensa costurile mărite. Curăţenia are un preţ...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Legea e clară și fără echivoc.
"Plătim cât aruncăm", nu "... ce aruncăm". Că nu aruncăm altceva decât gunoi și deșeuri ca până când au venit ungurii de la Keviep SA să ocupe locul cu șmecheriile lor, nu altceva.
Postat 09 Mai 2024, 08:51 de KP
Vrăjeală liberală, marca Bolojan&Mălan.
Tarifele au crescut la gestionarea deșeurilor, de 3 ani încoace, cu 300% până în aprilie 2024. De luna asta, în Bihor s-a redus numărul de ridicări cu 30% iar tariful a rămas același. Așadar, din 2020 încoace au crescut tarifele cu 400%. Economia circulară este un pretext în Bihor, pentru că oriunde în Europa civilizată și nebirtineză, pe facturi se menționează rata și prețul recuperărilor de deșeuri refolosibile. Or, la noi, Ecolect Bihor care ar trebui să monitorizeze aceste lucruri, șefii județului se fac că nu văd și lucrează la greu pentru profitul operatorilor, nu pentru cetățenii care contribuie la salariile lor. Hoția este clară, pe față, iar Statul Român condus de PSD și PNL își bate joc de cetățeni, furându-i fără jenă, de parcă tot omul ar avea obligația să-i sprijine impostura și habarnismul.
Postat 09 Mai 2024, 08:47 de KP
Corect sa nu?
Anul acesta s-a dublat costul pentru ridicarea gunoiului menajer, cică pentru a încuraja reciclarea, deși mie mi se pare un abuz profitând de monopol.( Nu am cum sa reciclez scutecele copilului etc). La ultima ,, ridicare", mașina pentru biodegradabil nici măcar nu a intrat pe stradă (str. Alecu Russo) eu rămânând cu gunoiul neridicat. Săptămâna trecută, îndată de 03.05 când trebuiau să ridice sticlele am avut parte de aceeași surpriză, ceea de înseamnă că va trebui să mai aștept 4 săptămâni să văd dacă se vor ridica sau nu... deși cred că atunci când s-a calculat tariful pentru gunoi s-au luat în calcul și costurile de combustibil și cele avute cu angajații pentru aceste servicii ce nu sunt prestate. Dacă există cineva din conducerea RER care nu crede și dorește să verifice cele scrise de mine cred că o poate face foarte simplu prin verificarea GPS-ului de pe autovehicule. Unde să mai pun că atunci când locuiam la bloc am semnalat de mai multe ori că diferite tipuri de gunoi sunt ridicate cu aceeași mașină, lucru pe care l-am și înregistrat video, făcând cunoscut acest fapt telefonic către conducerea RER însă nimeni nu a părut măcar puțin interesat de acest fapt. Așa că spor la mărit taxele...
Postat 08 Mai 2024, 23:18 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON