URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2022, 14:35

Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile

Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile PE CATEGORII. Numit generic „plastic”, acest material este, de fapt, de mai multe feluri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile.

RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!

Plastic pe categorii

De la invenția lui din 1907, plasticul a evoluat, așa că în prezent pe piața globală există mai multe tipuri de astfel de material, șase dintre ele fiind cele mai răspândite. Categoria căreia aparțin este, de regulă, indicată cu o cifră inscripționată într-un triunghi imprimat pe obiect. Cu cât numărul este mai mare, cu atât reciclarea este mai complicată, pentru că presupune un proces tehnologic mai greoi.

Materialele plastice de tip 1 sunt cunoscutele PET-uri (polietilenă tereftalată), folosite cel mai adesea pentru îmbutelierea băuturilor, cele din categoria 2 sunt HDPE (polietilenă de mare densitate), 3 - PVC (policlorură de vinil), 4 - LDPE (polietilenă de joasă densitate), 5 -  PP (polipropilenă), 6 - PS (polistiren). Cele care au imprimată cifra 7 fac parte din alte categorii, nereciclabile.

Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este. De regulă, cutiile cu săpun lichid, șampon, gel de duș ori alte cosmetice sunt HDPE, așa că pot fi reciclate. În schimb, ghivecele sau periile sunt din polipropilenă, pe care puține fabrici din lume o poate descompune.

Sacul galben... colorat!

O condiție pentru reciclarea plasticului este colectarea separată. Dacă au rămas fără saci galbeni în care să arunce aceste deșeuri, orădenii trebuie să știe că au la îndemână o soluție foarte simplă: pot folosi orice sac transparent! 

Sacii galbeni marcați cu însemnele operatorului RER Vest se pot achiziționa de la sediul firmei (str. Tudor Vladimirescu nr. 79), dar totodată în marile magazine există saci galbeni fără nicio inscripție, de diferite dimensiuni, pe care muncitorii îi ridică fără probleme.

„Orădenii pot arunca deșeurile reciclabile în orice tip de sac, cu condiția să fie transparent, ca să le permită colegilor noștri să identifice deșeurile ca fiind conforme, adică din plastic, hârtie, carton sau metal”, a transmis operatorul RER Vest. 

Așadar, soluții sunt, interes trebuie doar să existe! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cei 7 pitici
Credeam ca vom colecta plasticele in 7 fractii . Asa, la gramada, ne batem joc de ele si nu are nici un farmec. Concluzia e inaltatoare: "Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este." Vreau sa stiu, vreau sa verific, vreau sa reciclez, vreau ca viata mea sa capete un sens...
Postat 06 August 2022, 16:09 de excalibur
reciclarea = un plus
Ma bucur ca am ajuns sa reciclam si in Romania, mare parte din deseuri (si nu ma refer la politicieni, ca astia-s irecuperabili). Ar fi bine totusi sa se distribuie saci galbeni cu regularitate (anul asta nu s-au distribuit) si sa existe o posibilitate mai eficienta de a recicla sticla: un recipient dedicat la case si/sau containere mai multe in oras.
Postat 06 August 2022, 12:40 de oradea_mea_si_a_ta
reciclare
plasticul care nu se poate recicla (adica in alte produse), se poate "recicla" in energie termica/electrica
Postat 05 August 2022, 15:26 de danzigk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON