URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2022, 17:36

Petre Daea s-a pozat în culturile compromise de secetă din Bihor (FOTO)

Petre Daea s-a pozat în culturile compromise de secetă din Bihor (FOTO) (sursa foto: Emilian Pavel / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a preluat din nou portofoliul după ce colegul său de partid, Adrian Chesnoiu, a intrat în vizorul DNA, a vizitat sâmbătă județul Bihor într-un tur prin centrul și vestul țării, pentru a constata pagubele făcute de secetă și de lipsa irigațiilor, dar și pentru a vorbi cu fermierii. 

Ministrul Agricultării și subprefectul PSD de Bihor, Emilian Pavel, au stat la fotografii de grup alături de câțiva fermieri pe un teren cu o cultură de porumb compromisă (fotografia principală), după cum se poate vedea pe pagina de Facebook a subprefectului. 

Vizita lui Petre Daea în Bihor nu a fost anunțată public. De altfel, ministrul nu a avut o agendă publică și nu a ținut o conferință de presă. 

„L-am avut ieri în rândul nostru pe domnul Ministru Petre Daea. Împreună cu directorul general ANIF (n.r. - Cornel Popa, dar nu fostul parlamentar de Bihor), domnul ministru vizitează județele din centrul, vestul și sudul țării pentru a constata la fața locului pagubele cauzate de lipsa apei. În cele 4 ore petrecute împreună, le-am prezentat fermierilor măsurile rapide implementate de la preluarea mandatului”, a transmis, printr-o postare pe Facebook, subprefectul Emilian Pavel. 

(sursa foto: Facebook, Emilian Pavel)

Conform acestuia, „la inițiativa domnului ministru, am identificat posibile investiții în infrastructura de desecare, astfel încât aceasta să poată fi folosită și pentru a iriga suprafețele învecinate. Județul Bihor deține 2.985 km de canale de desecare. Avem cele 4 râuri (Barcău, Ier, Crișul Repede și Crișul Negru), dar și canale de legătura care chiar și astăzi, în perioadă de secetă extremă, rețin cantități importante de apă”. 

Emilian Pavel a mai spus că propunerile pe care le-au avut fermierii din Bihor – fără a menționa care anume – vor fi transmise oficial către ANIF. 

„Alături de mine au fost și reprezentanții județului Bihor, domnul Bodea Traian, Director General adjunct ANIF, domnul Gligor Claudiu, director ANIF Bihor și domnul Marius Stefan, Director Adjunct Direcția Agricolă Bihor. Le mulțumesc fermierilor pentru disponibilitate și pentru propunerile concrete! Îi mulțumesc domnului Ministru pentru efort, deschidere față de aceste propuneri și pentru modul constructiv și eficient prin care tratează relația între reprezentanții statului și fermierii României!”, și-a încheiat Pavel mesajul.  

La rândul său, Daea a transmis pe pagina sa de Facebook că a vizitat mai multe județe (Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad) într-o „nouă zi lângă fermieri”. „Am văzut culturile și lucrările de îmbunătățiri funciare, am stat de vorbă cu fermierii, cu specialiștii și autoritățile locale la fața locului”, a scris Daea. 

El a mai precizat că le-a prezentat fermierilor pachetul de măsuri pe care l-a făcut în regim de urgență pentru culturile afectate de secetă, exemplificând: ordinul comun privind urgentarea inventarierii suprafețelor calamitate; hotărârea de guvern privind acordarea diferenței la subvenția pentru motorină; creditarea fermierilor prin Programul „De trei ori subvenția” (din 20 iulie, fermierii vor putea accesa credite de până la 3 x valoarea subvenției atestate de APIA prin adeverință, pe o perioadă de 3 ani cu o dobândă fixă de 2% + ROBOR) și programul de reabilitare a sistemului de irigații si desecări, alături de activarea sistemelor de desecare cu dublă funcționalitate, specifice zonei de vest a țării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai trebuia și o poză cu "neterminații" care au determinat vizita oierului.
Adică, cu cei doi care au îngropat agricultura românească până reface Daea programul contra secetei. Este vorba de primul și de următorul semnatar al PNRR, unde nu s-a prevăzut nici măcar un Euro pentru agricultură între cei 14,6 miliarde alocați reconstrucției de către UE. De parcă domeniul agricultură e pentru iobagi doar, iar mâncarea provenită de pe câmpuri nu murdărește gura lor. Primul e PNL-istul Boloș. Al doilea e USR-istul Ghinea. Primul a luat apoi, din nou, locul celui de-al doilea, ca ministru al incompetenței absorbției fondurilor europene. Doi gropari ai agriculturii românești pe următorii ani.
Postat 18 Iulie 2022, 08:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON