Deschis pe 29 martie, Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor a ajutat până acum 1.243 de ucraineni, din care 679 adulți și 564 minori, se arată într-un comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, care coordonează această activitate împreună cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor).
Bihor pentru Ucraina
În centrul deschis anume pentru ei, în Oradea Shopping City, refugiații ucraineni găsesc îndrumare, dar și alimente sau haine. „Persoanele refugiate sosite la Centru au beneficiat de consiliere specializată și de serviciile de care aveau nevoie în momentul respectiv și pe termen lung. De asemenea, celor peste 1200 de refugiați veniți la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărți potrivite vârstei, în limba ucraineană”, se mai arată în comunicat.
Între altele, ucrainenii au fost îndrumați și sprijiniți în soluționarea diferitelor solicitări legate de cazare, transport, organizare de evenimente și alte necesități proprii fiecărei persoane și familiilor ori grupurilor de refugiați.
Centrul este deservit de voluntarii din Grupul de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, dar și de refugiați ucraineni care vin aici ca să-și ajute semenii. În grupul de inițiativă s-au reunit peste 50 de organizații nonguvernamentale din Bihor.
Sprijin pentru fiecare
În cadrul centrului, au puncte de informare ISU Bihor, Direcția de Sănătate Publică, Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Serviciul pentru Imigrări Bihor.
Potrivit aceluiași comunicat, până acum DSP și Spitalul Județean au oferit consiliere și servicii medicale unui număr de 355 refugiați ucraineni, iar DASO a întocmit 81 de fișe pentru familiile refugiate, în care au fost cuprinși 89 de adulți și 87 de minori, care ar putea primi alocații de stat și ajutorul pentru susținerea familiei.
DGASPC a oferit unui număr de 80 de refugiați servicii specializate și îndrumare privind încadrarea în grad și tip de handicap, obținerea permisului de ședere și alte informații și servicii sociale specifice, asigurând totodată cazarea a două persoane la Centrul de îngrijire și asistență Ciutelec.
Serviciul pentru Imigrări Bihor a furnizat informații specifice și a eliberat permise de ședere temporară pentru 441 refugiați, iar AJOFM a consiliat 69 de refugiați, din care 38 au fost angajați la diferite firme.
Loc de socializare
„În interiorul Centrului sunt amenajate un punct medical, un spațiu “mama și copilul”, un spațiu pentru consiliere psihologică, precum și spații pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiații beneficiind în același timp, de diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ș.a.m.d.)”, a mai transmis ISU Bihor.
Centrul este și un loc de socializare pentru ucraineni. Voluntarii bihoreni și angajații instituțiilor publice au creat activități special pentru ei. În plus, pe 24 aprilie, 16 ucraineni au ales să sărbătorească Paștele împreună, în cadrul Centrului, iar reprezentanții Grupului “Bihor pentru Ucraina” le-au asigurat cozonaci, dulciuri și alte produse.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.