Patru șefi din Poliția Constanța au fost eliberați din funcțiile de conducere, iar trei polițiști care l-au oprit în trafic pe șoferul drogat, dar l-au lăsat să plece, s-au ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu.
Acestea sunt primele măsuri anunțate după tragedia petrecută pe 19 august în stațiunea 2 Mai, unde un tânăr de 19 ani, Vlad Pascu, a lovit cu mașina un grup de tineri, omorându-i pe doi dintre ei.
Puteau să-l testeze...
Ministerul Afacerilor Interne a prezentat miercuri seara câteva informații preliminare din ancheta Corpului de Control al ministrului, trimis să investigheze cazul și felul în care au intervenit polițiștii de la IPJ Constanța.
Astfel, conform datelor intermediare din anchetă, polițiștii care l-au oprit pe tânărul Vlad Pascu trebuiau să-l ducă pe șofer în altă parte să-l testeze, în contextul în care echipajul nu avea DrugTest în dotare.
„În urma activităţilor de verificare derulate până în prezent, ofiţerii Corpului de Control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu, în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti - un ofiţer şi doi agenţi -, implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de conducătorul auto care în dimineaţa zilei de 19 august 2023 a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei”, a spus Eduard Ionescu, de la Direcția de Informare și Afaceri Publice a MAI.
Tot el a adăugat că, „în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv DrugTest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să testeze conducătorul auto ori să-l conducă la o unitate medicală autorizată în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice”.
Reprezentantul MAI a spus că, în cazul celor trei polițiști, urmează să fie sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Șeful Poliției Constanța își păstrează funcția
Eduard Ionescu a anunțat și demiterea câtorva șefi din cadrul IPJ Constanța după tragedia din 2 Mai. Este vorba despre adjunctul IPJ Constanţa, cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice, şeful Serviciului Rutier Constanţa - comisarul Constantin Stoian, şeful Poliţiei Mangalia și şeful Poliţiei Vama Veche.
În schimb, nu și-a pierdut funcția, după cum subliniază Spotmedia.ro, șeful IPJ Constanța, chestor Constantin Adrian Glugă.
Doi tineri au murit
Cazul tragediei petrecute în dimineața de 19 august în stațiunea 2 Mai a stârnit revolta opiniei publice.
La ora 05.25, aflat la volanul unei mașini de colecție, un Mercedes, Vlad Pascu (19 ani), care avea un istoric în privința consumului de droguri, a provocat un accident, lovind un grup de tineri care se deplasau pe marginea drumului și omorându-i pe doi dintre ei, Roberta, în vârstă de 20, și Sebastian, în vârstă de 21 de ani.
După cum relatează presa centrală, Vlad Pascu fusese oprit de două ori în acea noapte de polițiști, dar lăsat apoi să plece.
Inițial, în seara de 18 august, el a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri, în cadrul unei acțiuni preventive, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere. Apoi, noaptea, în jurul orei 00.40, un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, prin numărul 112, despre faptul că, pe D.N. 39, din direcția Vama Veche către 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere.
Cu droguri în mașină
Potrivit unei informări a Poliției Constanța, în jurul orei 02:40, mașina lui Pascu a fost oprită de un echipaj mixt, format dintr-un polițist și un jandarm din cadrul G.M.J. Constanța. Tânărul circula pe D.N. 39 în Vama Veche.
Acest echipaj l-a legitimat pe șofer și pe cei doi pasageri ai săi. În mașină, oamenii legii au găsit un joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam”, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.
Șoferul a fost dus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0. „Sunt la volan, sunt responsabil”, le-a spus Vlad Pascu polițiștilor, după cum arată înregistrările.
Acesta nu a fost testat și pentru consumul de droguri. De altfel, la sediul Poliției Vama Veche nu există vreun DrugTest. Adevarul.ro scrie că în tot sudul litoralului există un singur DrugTest, și acela la Poliția Mangalia, iar polițistul instruit să-l folosească era în concediu medical.
În explicația oficială, Poliția Constanța a precizat că tânărul a fost lăsat să plece fiindcă „nu prezenta semne că ar fi fost sub influența substanțelor psihoactive”, deși în imaginile video înregistrate de camerele polițiștilor se vede că acesta pare absent, notează tot Adevărul.ro.
Accidentul mortal s-a petrecut la circa o oră după ce tânărul a plecat de la sediul Poliției.
Vlad Pascu a fost arestat preventiv pe 20 august pentru ucidere din culpă.
„Drugs are my life”
În 2022, el a fost cercetat de DIICOT pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu, dar procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală, pentru că era vorba de o cantitate mică de droguri.
De asemenea, în urmă cu trei luni a chemat poliția la locuința sa din Sectorul 1 din Capitală crezând că au intrat spărgătorii peste el, dar în casă nu erau persoane străine. Pe Instagram, el publicase o fotografie în care apare îmbrăcat cu un tricou cu mesajul „Drugs are my life”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.