URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2023, 16:59

Pasajele din Piața Gojdu din Oradea: Constructorii au forat 1.600 din cei 2.000 de stâlpi de beton care le vor susţine (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au forat 1.600 din cei 2.000 de stâlpi foraţi care vor constitui structura de rezistenţă a pasajelor din Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea.

Realizat: 35%!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, pe şantierul celor cinci pasaje subterane se lucrează simultan cu patru foreze, iar stadiul lucrărilor a ajuns la 35%.

În cazul în care vremea va permite, toţi piloţii vor fi foraţi până la sfârşitul lunii februarie.

"1.600 de piloţi au fost deja foraţi dintr-un total de 2.000 necesari pentru realizarea celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu, cel mai mare şantier din Oradea", a transmis municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, "dacă constructorul îşi va menţine ritmul şi condiţiile meteorologice vor permite în continuare derularea lucrărilor, procesul de forare a tuturor piloţilor ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestei luni".

Vineri, constructorii pregăteau lucrările pentru cei 400 de piloţi foraţi şi turnau radierele (n.r. planşee de beton armat care se întind sub construcţii) la pasajul care va asigura accesul dinspre Nufărul spre podul Dacia, respectiv cel care va trece prin faţa podului Dacia dinspre Calea Mareşal Averescu spre Primărie.

"Pentru aceleaşi obiective au fost executate canalizările pluviale, care au rolul de a evacua apele meteorice din incintele pasajelor", se menţionează în comunicat.

În paralel, în şantier, constructorii continuă lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi, de la curent şi fibră optică, la apă şi canalizare.

Investiţie de 85 de milioane lei

Cele 5 pasaje se realizează pentru fluidizarea circulaţiei în zona Centrului Civic, una dintre cele mai aglomerate din oraş, unde se întâlnesc artere dinspre diferite părţi ale oraşului.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. Finanţarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea lucrărilor este de peste 85 de milioane de lei fără TVA, iar durata de execuţie, potrivit contractului, este de 24 de luni.

În luna octombrie a acestui an, cu ocazia unei vizite în teren a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi a primarului Florin Birta, inginerii de pe şantier au afirmat că lucrările ar putea fi gata mai repede, la finalul anului 2023.

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme formate din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcţii Erbaşu SA, Metabet CF SA şi Procons Group.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Așa cum ...
Așa cum Pasajul Unirii din București se inundă la fiecare ploaie, de ce am crede că Pasajul din Centru Civic orădean ar avea alt regim? Plusăm mulți bani care în fond cu acei bani se putea face poate un telescaun peste Oraș în diferite zone pentru turism, așa cum mai sunt în multe Orașe din state, ori șosele suspendate acolo unde permite acostamentul, dar așa posibil să facem și baie în timpul șofatului la fiecare ploaie. Nici cum nu e mișto.
Postat 05 Februarie 2023, 16:49 de Morometul
Cam inguste
Cam inguste. Iar ieftineala ? Astea sunt dupa normele din parcarile din centru?
Postat 05 Februarie 2023, 05:49 de Petre93
Pasaje pentru trotinete
Cam inguste, mai ales ca e curba. Pasajul Unirii va fi pistol cu apa, pe langa ce va fi aici. Dar cel de la piata Mare care trebuia finalizat in octombrie, ala cu cat va laudati? Si nici prin astea nu vor putea trece autocare, dubite, pompierii si salvarea ca la Magheru? Si asta va fi doar pentru trotinetele Bolt?
Postat 04 Februarie 2023, 17:02 de Mihaita
Acest an...
"În luna octombrie a acestui an"... eu cred ca dati copy-paste la articole. Cum sa fie in octombrie acest an vizita lui Bolos? Poate ati vrut sa spuneti ca in octombrie anul trecut (2022). Cred ca voi ati ramas in 2022, dar lumea e in 2023 de vreo, nici mai mult nici mai putin, de 34 de zile...
Postat 03 Februarie 2023, 18:20 de SorinIoan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON