URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2024, 09:31

Parteneriatele, cheia dezvoltării pentru Oradea și județul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a finalizat săptămâna trecută lucrările la pasajul rutier de pe Calea Borșului, un proiect de infrastructură major realizat în colaborare cu Compania Națională de Infrastructură Rutieră și Ministerul Transporturilor.

Cu o valoare de peste 11 milioane de euro, din care 9 milioane provin din fonduri UE prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pasajul este parte a unui proiect mai amplu și vine în sprijinul activității Centrului de Transport Intermodal din apropiere.

Noul pasaj, deschis circulației sâmbătă, fluidizează traficul intens din zona Parcului Industrial și accesul spre frontiera cu Ungaria, asigurând totodată și conectarea la drumul expres care duce spre Autostrada Transilvania. Dezvoltarea infrastructurii de transport va continua în această zonă, odată cu introducerea trenurilor metropolitane, un proiect inițiat de Consiliul Județean Bihor și realizat în parteneriat cu Primăria Oradea și CFR.

Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a explicat importanța accesării fondurilor europene cu sprijinul CNAIR: „Inițial, trebuia să construim acest pasaj din bugetul local, dar prin discuțiile avute, am reușit să finanțăm acest pasaj în mare parte din fonduri europene, prin PNRR. Astfel, banii rămași pot fi folosiți pentru alte investiții necesare orașului”.

Parteneriate de succes

Această investiție este doar unul dintre proiectele pe care autoritățile publice din Bihor le realizează, într-un timp scurt, cu ajutorul instituțiilor de la centru. Ilie Bolojan a demonstrat, atât ca primar al Oradiei, cât și ca președinte al Consiliului Județean Bihor, că parteneriatele puternice duc la dezvoltare.

„Dacă în anii aceștia s-au făcut mai multe proiecte decât în mandatele anterioare, acest lucru se datorează parteneriatelor care au fost încheiate atât între Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, cât și cu instituții ale statului, cum este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau CFR. Aceste colaborări ne-au permis, pe de o parte, să accesăm finanțări europene la care nu aveam acces și, de asemenea, să rezolvăm situații de congestie în trafic, de blocaj, de conectivitate, la care, chiar dacă ne-am fi dorit să fie rezolvate, nu aveam posibilitatea să acționăm decât în baza acestor parteneriate”,  a precizat Ilie Bolojan.

În ultimii ani, proiectele realizate au vizat infrastructura rutieră, feroviară și aeriană, conectivitatea și creșterea accesului la servicii de calitate, esențiale pentru un oraș și un județ aflate în plină dezvoltare.

Pentru realizarea acestor proiecte, Ilie Bolojan a prioritizat parteneriatele locale și naționale și a atras fonduri europene și naționale. Astfel de proiecte de infrastructură au redus semnificativ timpul de deplasare și au contribuit la fluidizarea traficului, fiind o sursă de inspirație și pentru alte orașe din România.

Odată cu tranziția către Parlamentul României, Ilie Bolojan va continua să susțină aceste proiecte majore din calitatea sa de senator, oferind autorităților locale sprijinul necesar pentru a atrage resurse de la nivel central.


Florin Birta și directorul CNAIR, Cristian Pistol, la inaugurarea pasajului rutier de pe Calea Borșului

Model de colaborare

Unul dintre cele mai eficiente modele de parteneriat a fost cel dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Această colaborare strânsă a făcut posibilă derularea a numeroase proiecte de infrastructură și dezvoltare urbană, pe care locuitorii le resimt direct.

Printre cele mai relevante proiecte se numără inelul rutier metropolitan, rețeaua de centuri din zona metropolitană, pasajele rutiere de la ieșirea din Oradea spre Cluj, Arad și Satu Mare, rețeaua de trenuri metropolitane, modernizarea Aeroportului Oradea și creșterea numărului de curse internaționale.

În acest context, colaborarea cu primarul Florin Birta devine esențială. Birta va beneficia de experiența și sprijinul constant al lui Bolojan în Parlament, iar cei doi vor putea continua să colaboreze pentru realizarea unor proiecte vitale pentru Oradea și județul Bihor.

Printre proiectele prioritare pentru județul Bihor pe care Ilie Bolojan le va putea sprijini din Parlament se numără drumul expres Arad - Oradea, vital pentru conectarea zonei de nord-vest a țării, continuarea și finalizarea autostrăzii Transilvania, extinderea rețelelor de gaze naturale în județul Bihor și construirea stadionului din Oradea pentru evenimente sportive de anvergură.

Experiența lui Ilie Bolojan demonstrează că acest model de colaborare ar trebui replicat și extins la nivelul întregii țări. În calitate de parlamentar, va avea posibilitatea să creeze un cadru legislativ favorabil dezvoltării de parteneriate public-private și interinstituționale, care să permită realizarea rapidă a proiectelor.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Adevărata dezvoltare durabilă se face prin parteneriate public-private.
Parreneriatele doar publice sunt costisitoare și adeseori nu îndeplinesc condițiile de oportunitate de risc financiar.
Postat 29 Octombrie 2024, 19:00 de KP
Parteneriat, dar nu cu oricine!!
Numai cu tovarasii penalilor! Asa se explica de ce nimeni nu raspunde si nu plateste pt intarzieri si pt calitatea execrabila a lucrarilor...
Postat 29 Octombrie 2024, 13:18 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON