URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2023, 20:23

Părinţii băiatului ucis în accidentul din Calea Aradului au protestat din nou. De ce i-a supărat Poliţia Rutieră (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a doua săptămână la rând, părinţii băiatului de 12 ani care şi-a pierdut viaţa, după ce a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni din dreptul Poliției Municipiului Oradea, din Calea Aradului, au protestat la locul accidentului pentru a cere montarea unui semafor cu buton. Poliţia Rutieră a dirijat traficul, împiedicând maşinile să ajungă în zonă, spre nemulţumirea protestatarilor.

Trafic deviat

La fel ca data trecută, manifestarea a început vineri la ora 18, în locul în care, pe 22 iunie, orădeanul Horia Chiva a fost izbit violent de un şofer beat care conducea cu 87 de km/h.

Încă din start, jandarmii i-au rugat pe organizatori să anunţe dacă vor să circule pe trecerea de pietoni pentru a lua măsuri de fluidizare a traficului. Asta după ce, la protestul de săptămâna trecută, participanţii au început să traverseze constant pe zebră și s-au creat coloane de maşini pe cele două sensuri de mers, spre nemulțumirea șoferilor.

Decizia de azi i-a nemulţumit însă pe participanți.

"Am trecut pe trecere pentru a arăta cât de periculos este şi cum trec ca nebunii pe aici. Acum au pus poliţişti rutieri la ambele capete din Calea Aradului, dar şi pe Vlădeasa, ca să nu mai treacă maşinile. E o prostie! Semafor nu pun, dar să stea aiurea în intersecţii se poate!", a vociferat tatăl băiatului, Adrian Chiva (foto)

Mama copilului, Luiza, le-a povestit jurnaliştilor că, după o săptămână de la lansarea petiţiei prin care familia cere montarea semaforului, s-au strâns circa 1.600 de semnături atât online cât şi pe hârtie.

"Încercăm să adunăm semnături de la oamenii care locuiesc aici. A trecut o altă săptămână în care trebuie să mă împac cu gândul că nu-mi voi mai vedea vreodată copilul şi în care cer cu tărie Primăriei Oradea să monteze un semafor cu buton", a spus Luiza Chiva.

Pericol pentru trecători

Chiar şi în aceste condiții, protestatarii, între care s-au numărat şi colegi de clasă și de antrenament ai lui Horia, au circulat pe zebră şi au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum "Vrem semafor, nu covor", "Vreau să trec în siguranță" sau "Dreptate pentru Horia".

"La orice oră din zi aici este periculos. Astăzi, pe la prânz, eram pe trecere şi am stat așa, aşteptând ca șoferii să îmi dea prioritate, câteva minute minute. Nici nu te văd, ce să te mai bage în seamă?! Aşa e mereu!", a povestit reporterului BIHOREANULUI orădeanca Maria Varvara.

Mama ei a susţinut că municipalitatea face prea puţine eforturi pentru locuitori. "La betoane şi luat bani din impozite suntem buni. Dar să avem grijă de orădenii noştri nu suntem în stare!", a completat Dana Varvara.

Traficul s-a reluat în zonă abia după ora 19, după ce autorizaţia de protest a expirat.

Familia băiatului nu se dă, însă, bătută și își va susține în continuare demersul. 

"Voi veni aici în fiecare săptămână, chiar de voi fi singură. Pentru el nu mai pot face nimic, dar îmi doresc ca măcar alţii să nu mai fie omorâţi în acest loc!", a mai zis Luiza Chiva.

Copilul ei, Horia Chiva, a fost lovit pe acea zebră în după-amiaza zilei de 22 iunie, când traversa pe lângă o trotinetă şi urma să ajungă la antrenamentul de fotbal. N-a mai ajuns. Un şofer care circula spre cartierul Ioşia l-a lovit din plin, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Ulterior, băiatul a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean. A avut rănit grave la nivelul capului şi a fost şi operat la secţia de Neurochirurgie. A murit după aproape o lună de spitalizare, în 19 iulie.

Autorul accidentului, Călin Buciuman, un tânăr de 25 de ani din Oradea, se află în arestul preventiv al Poliţiei Bihor încă de la comiterea accidentului şi este acuzat de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar şi a altor substanţe cu efect psihoactiv, respectiv de părăsirea locului accidentului. Mandatul său de arestare preventivă expiră în 20 septembrie.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Unde e criminalul ?
Cata parnaie a primit ? Cat va sta inchis ? Astea sunt intrebari care au implicatii multiple. Pana cand nu sunt aspru pedepsiti cei asemeni soferului criminal nu se vor invata minte. I-a luat dreptul la viata unui copil care traversa reguamentar, disciplinat pe trecerea de pietoni.
Postat 02 Septembrie 2023, 16:15 de Riviera
Birtasule....
...unde esti?De ce nu esti acolo sa raspunzi oamenilor?Birtasuleeee?
Postat 02 Septembrie 2023, 10:03 de grigore
cvm...
Ce obligatii ai inaintea trecerii de pietoni???
Postat 02 Septembrie 2023, 10:02 de grigore
trebuie desfiintata, de fapt
Trecerea aceea trebuie de fapt desfiintata si facut o pasarela pe deasupra drumului. Semaforul ar fi o idee rea.
Postat 02 Septembrie 2023, 07:55 de mr_right
trebuie semafor
În acea intersecție era să accidentez o femeie care a țâșnit foarte repede de pe refugiul stației de tramvai. Noroc că am încetinit înainte de trecerea de pietoni la cca 20 km/h. Am oprit mașina la jumătate de metru și am albit amândoi. Da, la trecerea aceea trebuie semafor cu buton, fără dubii.
Postat 01 Septembrie 2023, 23:42 de cvm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON