Ministerul Educației a supus dezbaterii publice strategia națională „Părinți educați, copii fericiți”, prin care propune mai multe direcții de acțiune astfel încât să-i învețe pe părinți cum trebuie educați copiii.
Pornind de la premiza că sistemul de învățământ este dator să sprijine și, la nevoie, să orienteze familia rolul ei fundamental de educare a copiilor, într-un mod profesionist și în spiritul cooperării și al încrederii, și că rolul școlii este să organizeze activități pentru întreaga familie, Ministerul a propus o strategie întinsă pe 30 de pagini, și care are mai multe principii generale, precum cel al nediscriminării, al profesionalismului ori al egalității de șanse.
Printre acțiunile pe care le propune Ministerul se numără înființarea profesiei de educator parental, revizuirea fișelor de post ale unor specialiști din domeniul public (educatori, asistenți medicali, psihologi etc.) prin introducerea de responsabilități privind dezvoltarea competențelor parentale ale tinerilor și promovarea practicilor de „parentalitate pozivită”.
„Strategia Națională „Părinți educați, copii fericiți” vine să creeze acest cadru pentru dezvoltarea competențelor parentale, cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele, abilitățile, practicile de îngrijire și educare a copilului în conformitate cu recomandările psihopedagogiei moderne. Prin dobândirea acestor competențe, părinții vor fi mai informați și mai siguri în rolul lor, mai capabili să le ofere copiilor sprijinul și îndrumarea de care au nevoie pentru succes în școală și în viață”, a transmis Ministerul Educației.
Strategia Națională „Părinți educați, copii fericiți” va rămâne în consultare publică până în data de 2 mai 2022, ora 20. Cei care au propuneri vizavi de acest document le pot transmite pe adresa de e-mail consultare@edu.gov.ro.
Citește mai jos strategia propusă de Ministerul Educației:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.