URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2022, 20:00

Panoramă cu Oradea și Băile Felix: Noul observator de lângă avenul din Betfia a fost finalizat. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)

Panoramă cu Oradea și Băile Felix: Noul observator de lângă avenul din Betfia a fost finalizat. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO) foto: captură video / Facebook - Miu Aurelian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul observator de lângă avenul din Betfia, construit de Primăria Sânmartin pe fonduri europene, a fost finalizat. Observatorul, înalt cât un bloc de trei etaje, de pe platforma căruia se dezvăluie o panoramă cu Oradea şi Băile Felix, se doreşte un punct de atracţie pentru orădeni şi turiştii veniţi în staţiune.

"Un punct de atraţie"

Constructorii mai au de făcut ultimele amenajări în zonă după care beneficiarul va trece la recepţia finală.

"Construcţia a fost finalizată, în momentul de faţă se fac ultimele amenajări în jurul ei. Cel mai probabil recepţia finală va avea loc în cursul zilei de vineri", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Noul obiectiv din zonă a început să fie frecventat încă de zilele trecute. Vizitatorii au urcat dealul pe aleea lungă de 278 metri, amenajată cu trepte şi balustradă din lemn, pentru a admira priveliştea de la înălţimea celor 13,7 metri, cât măsoară construcţia.

"Observatorul va fi un punct de atracţie pentru orădeni şi turiştii veniţi în staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. De altfel, mulţi vizitatori nici nu au mai aşteptat ca acesta să fie deschis oficial publicului şi au şi urcat treptele observatorului, pentru a admira priveliştea de la înălţime", a spus Laza.

Fotograful orădean Miu Aurelian a postat marţi pe Facebook o filmare făcută cu drona, care pune în valoare frumuseţile locului.

Un turn cu trei etaje

După cum BIHOREANUL a mai scris, turnul de observaţie a fost construit pe o structură metalică în jurul unui stâlp central de care au fost suspendate planşele circulare în formă de inel, care constituie cele trei paliere amenajate la înălţimi diferite. Distanţa dintre paliere este de 3 metri.

Scara de acces în formă circulară are lăţimea treptelor de 1,2 metri şi este înconjurată de o balustradă din tablă presată cu o înălţime de 1,2 metri.

Lucrările în valoare de circa 1 milion lei sunt realizate de asocierea firmelor Flachim Construct, Darius Flor şi Term.

Investiţia a fost finanţată din fonduri europene, prin proiectul ROHU "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú Bihar" (Interreg România – Ungaria 2014 – 2020).

(video: Facebook - Miu Aurelian)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Date suplimentare
Ar fi bună o actualizare a articolului cu date privind distanțele dintre Oradea și locația observatorului și cu ce mijloace de transport se poate ajunge. Acum 3 ani am fost in zonă să văd avenul, nu am găsit nicio îndrumare vizuală spre aven, după ce am coborât din microbuz, am mers la noroc, nu era niciun loc pt satisfacerea necesităților, am așteptat mai bine de 2 ore microbuzul, pe ploaie, pt a reveni în oraș. Foarte bine că se fac și astfel de investiții, dar infrastructura pt a le susține lipsește.
Postat 19 Mai 2022, 15:10 de Dinu29
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON