Noul observator de lângă avenul din Betfia, construit de Primăria Sânmartin pe fonduri europene, a fost finalizat. Observatorul, înalt cât un bloc de trei etaje, de pe platforma căruia se dezvăluie o panoramă cu Oradea şi Băile Felix, se doreşte un punct de atracţie pentru orădeni şi turiştii veniţi în staţiune.
"Un punct de atraţie"
Constructorii mai au de făcut ultimele amenajări în zonă după care beneficiarul va trece la recepţia finală.
"Construcţia a fost finalizată, în momentul de faţă se fac ultimele amenajări în jurul ei. Cel mai probabil recepţia finală va avea loc în cursul zilei de vineri", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul de Sânmartin, Cristian Laza.
Noul obiectiv din zonă a început să fie frecventat încă de zilele trecute. Vizitatorii au urcat dealul pe aleea lungă de 278 metri, amenajată cu trepte şi balustradă din lemn, pentru a admira priveliştea de la înălţimea celor 13,7 metri, cât măsoară construcţia.
"Observatorul va fi un punct de atracţie pentru orădeni şi turiştii veniţi în staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. De altfel, mulţi vizitatori nici nu au mai aşteptat ca acesta să fie deschis oficial publicului şi au şi urcat treptele observatorului, pentru a admira priveliştea de la înălţime", a spus Laza.
Fotograful orădean Miu Aurelian a postat marţi pe Facebook o filmare făcută cu drona, care pune în valoare frumuseţile locului.
Un turn cu trei etaje
După cum BIHOREANUL a mai scris, turnul de observaţie a fost construit pe o structură metalică în jurul unui stâlp central de care au fost suspendate planşele circulare în formă de inel, care constituie cele trei paliere amenajate la înălţimi diferite. Distanţa dintre paliere este de 3 metri.
Scara de acces în formă circulară are lăţimea treptelor de 1,2 metri şi este înconjurată de o balustradă din tablă presată cu o înălţime de 1,2 metri.
Lucrările în valoare de circa 1 milion lei sunt realizate de asocierea firmelor Flachim Construct, Darius Flor şi Term.
Investiţia a fost finanţată din fonduri europene, prin proiectul ROHU "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú Bihar" (Interreg România – Ungaria 2014 – 2020).
(video: Facebook - Miu Aurelian)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.