URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2022, 19:55

Panoramă asupra Oradiei şi Băilor Felix, dintr-un turn de observaţie de lângă Betfia. Urmează o telegondolă? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un turn de observaţie mai înalt decât un bloc cu patru etaje este aproape finalizat lângă avenul Betfia, printr-un proiect al Primăriei Sânmartin, şi ar putea fi inaugurat pe 1 mai. În zonă ar urma se doreşte şi amenajarea unei telegondole.

Cât un bloc cu patru etaje

Construcţia cu o înălţime de 13,7 metri va fi, pe de o parte, un punct de belvedere, cu privelişti asupra Oradiei şi Băilor Felix, iar pe de alta un punct de observare a vieţuitoarelor din zona Betfia. 

"Turnul va fi dat în folosinţă cel târziu pe 1 mai. De la înălţimea lui, vizitatorii vor putea admira panorama Oradiei şi a Băilor Felix, iar seara vor putea urmări liliecii care ies din avenul Betfia", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Potrivit edilului, lucrarea este finalizată în proporţie de peste 80%.

"În momentul de faţă, în atelierul constructorilor se lucrează la scările şi grilajele pentru platforme, precum şi la planşeul de sticlă proiectat, astfel încât să se poată vedea jos", a spus Laza.

În paralel, constructorii amenajează aleea pietonală care va duce la turn.

Investiţie de un milion

Turnul de observaţie realizat pe structură metalică este construit în jurul unui stâlp central de care se vor suspenda planşele circulare în formă de inel care vor constitui cele trei paliere amenajate la înălţimi diferite.

Scara de acces în formă circulară va avea lăţimea treptelor de 1,2 metri şi va fi înconjurată de o balustradă din tablă presată cu o înălţime de 1,2 metri.

Lucrările în valoare de circa 1 milion lei sunt realizate de asocierea firmelor Flachim Construct, Darius Flor şi Term.

Investiţia este finanţată din fonduri europene, prin proiectul ROHU "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú Bihar" (Interreg România – Ungaria 2014 – 2020).

În paralel, Primăria Sânmartin intenţionează să atragă fonduri europene pentru amenajarea unei telegondole care să lege staţiunea Băile Felix de zona turnului de observaţie de la Betfia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
prioritizarea fondurilor…
sau chelului tichie de margaritar. groaznicul bazar din centru sau cea mai veche cladire ce zace darapanata, nimic?
Postat 16 Martie 2022, 08:45 de macese
ok
cu turnul sunt de acord si eu. Dar nu cu telegondole, roti si alte tampenii care costa si ruginesc ca-s folosite doar 2-3 luni pe an. Anul acesta e un smen in programul ala cu banii lui iohannis prin care un smenar furnizeaza solutii de telegondole/roti panoramice/monorail, si am vazut ca mai multe conduceri locale(in special de prin moldova) au pus botul la porcariile alea. Amintiti-va de teleski-ul de la hidisel, cat e de util. Vii la felix si in loc sa-ti misti un pic ciolanele te dai cu telegondola pana la betfia... mai bine faci un minibus decat asa ceva. Parerea mea.
Postat 15 Martie 2022, 23:50 de nihil
Felicitari
Vechiul turn, îți dă emoții încă de acum 20 de ani
Postat 15 Martie 2022, 22:09 de Sandu2100
fain
merita un turn panoramic acolo. Imi place ca din cate se vede in poze, aleea pietonala nu e foarte invaziva, ci are gard/balustrada naturala din lemn. Sper sa NU o nici asfalteze, sa nu o betoneze, si sa nici nu o paveze! Doar pietris si rumegus, sa ramana in continuare o alee naturala.
Postat 15 Martie 2022, 20:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON