URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Mai 2022, 17:01

Palatul episcopal greco-catolic din Oradea va fi reabilitat de Compania Naţională de Investiţii (FOTO)

Interiorul Palatului episcopal greco-catolic din Oradea, distrus în incendiul din august 2018, va fi reabilitat de Compania Naţională de Investiţii.

Lucrări de peste 26 milioane lei

Consiliul Local Oradea s-a întrunit vineri în şedinţă extraordinară, desfăşurată online, pentru a aproba, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, suspendarea protocolului încheiat în septembrie 2018 între municipalitatea orădeană şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco - Catolică, cu privire la reabilitarea interioarelor clădirii.

Măsura a fost necesară pentru ca spaţiul să poată fi pus, liber de sarcini, la dispoziţia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

"Domnul episcop Virgil Bercea a avut o discuţie cu domnul ministru Cseke Attila (n.r. ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei), şi eu, la rândul meu am discutat cu domnul Cseke, care a propus să transmitem documentaţia de reabilitare a palatului episcopal greco-catolic către CNI", le-a explicat consilierilor locali primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, lucrările în valoare de circa 26 milioane lei, preţ care urmează însă să fie actualizat, vor trebui finalizate în termen de trei ani.

"Noi trebuie să suspendăm pe perioada lucrărilor acel protocol încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco - Catolică, pentru ca după finalizarea lucrărilor să îl reluăm", a spus Birta.

Încremeniţi în proiect

După cum BIHOREANUL a mai scris, Palatul episcopal greco-catolic, distrus în incendiul din 25 august 2018, a fost preluat în administrare, pentru 20 de ani, de municipalitatea orădeană în baza unui contract de parteneriat încheiat o lună mai târziu.

Primăria a iniţiat lucrări de punere în siguranţă, iar apoi de restaurare exterioară a clădirii, aceasta urmând să fie pusă ulterior la dispoziţia orădenilor.

Din bugetul local s-au investit 7,9 milioane lei în refacerea acoperişului şi 1,7 milioane lei în reabilitarea faţadelor.

Dat fiind faptul că reabilitarea interioarelor este estimată la circa 26 milioane lei plus TVA, cu mult peste posibilităţile oraşului, municipalitatea a încheiat în decembrie 2021 un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu din subordinea Ministerului Culturii, în vederea finanţării lucrărilor.

De atunci însă, nu s-a mai întâmplat nimic, fapt pentru care conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea s-a văzut nevoită să apeleze la sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, condus de bihoreanul Cseke Attila.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON