Locuitorii din Paleu sunt revoltați. Conform unui PUZ aflat în dezbatere, în pădurea liniștită de lângă lac urmează să fie amenajat un parc de aventură deservit de un drum lung de circa un kilometru, cu 400 locuri de parcare, două clădiri cu câte un etaj, restaurant cu terasă și multe altele, care să atragă o mulțime de vizitatori, 1.000 pe zi.
„Am aflat despre proiect întâmplător. Mă tem că vor distruge pădurea și-o să ne trezim cu o dezvoltare imobiliară”, spune proprietarul unei case din vecinătate.
Revoltă pe strada Liniștii
Locul mișună de veverițe, iepuri, căprioare, mistreți, dar oamenii se tem că în pădurea de lângă lacul Paleu, ultima rămasă în sat, vor apărea trasee pentru ATV-uri, săli de nunți sau, și mai rău, case cu vedere la luciul de apă. Temerile sunt alimentate de faptul că proiectul promovat de dezvoltatorul imobiliar Imopark SRL, care deține pădurea, a obținut avizul de principiu al Consiliului Local Paleu, discret și cu unanimitate de voturi.
„Niciun vecin nu știa despre proiect. Am aflat întâmplător pe 21 decembrie, în ultima zi de dezbatere, când am întrebat la Primărie ce lucrări se fac în pădure, pentru că auzeam drujbe și tractoare”, povestește inginerul Bodoni István (foto).
La fel ca vecinii de pe strada Liniștii, ce se înfundă în liziera pădurii, bărbatul se teme că tihna locului o să dispară. „Proiectul prevede 400 de locuri de parcare, ca la hypermarket. Se pregătește ceva foarte mare. Pentru un parc ar ajunge câteva zeci de locuri”, zice Bodoni.
Un alt localnic, Kohán Balázs, profesor de geografie, crede și el că „se pregătește altceva”. „Copacii sunt prea slabi ca să poată susține trasee de aventură pe funii”, zice el.
„Pădurea e proprietate privată, firma a obținut toate actele de la Primărie și Consiliul Local, așa că probabil va trebui să deschidem proces ca să oprim totul”, opinează un alt vecin.
Fără comentarii
Oamenii au motive să își pună întrebări. Proiectul a fost dezbătut de autorități tot anul trecut, fără tam-tam. Întâi, în ianuarie 2023, Consiliul Județean Bihor a emis firmei orădene Imopark SRL, proprietara pădurii încă din 2020, un certificat de urbanism în vederea unui Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui parc de aventură cu clădiri aferente.
Ulterior, în iulie 2023, firma a obținut de la Consiliul Local Paleu aprobarea intenției de promovare a unui PUZ pentru proiect. „Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Inițiatorul avea toate actele, urma să vină cu un proiect care să fie prezentat public”, spune un consilier comunal.
Primărie, vreau parcare!
Potrivit HCL-ului din vară, proprietarul terenului urma să introducă în intravilanul localității 7.900 mp din cele 11 hectare de pădure deținute. În octombrie, suprafața de „zonă turistică, agrement și comercială” a fost diminuată la 6.500 mp prin avizul de oportunitate al arhitectului șef al județului. „În urma studiilor a rezultat că nu este nevoie de atâta teren”, spune urbanistul comunei Paleu, arhitectul Alexandru Ghiran.
Potrivit proiectului de PUZ, accesul la amplasament se va face printr-un drum acum din pământ, prin lateralul pădurii, fără a trece prin strada Liniștii, paralelă cu acesta. „Drumul, de circa 1 kilometru, va fi amenajat de investitor pe cheltuiala lui, la fel ca toate utilitățile din viitorul parc”, spune Ghiran.
De altfel, mega-parcarea cu 400 de locuri a fost cerută de administrația locală. „Parcările vor fi amenajate printre copaci, cu materiale naturale. Primăria Paleu a cerut să fie făcute cât mai multe, pentru ca vizitatorii să nu își lase mașinile pe marginea drumului, deranjând localnicii”, explică arhitectul.
Birouri, atelier, bucătărie...
Viitorul parc se anunță grandios. Imopark vrea să amenajeze după parcarea de la intrarea în parc două clădiri cu câte un etaj, înalte de 10 metri, identice și unite printr-un acoperiș comun, având în centru o cale de acces cu turnicheți.
Prima va avea la parter un cabinet medical, birou IT, casă de bilete și atelier, iar la etaj birouri pentru departamentele tehnic, comercial și management. Cealaltă ar urma să aibă la parter grupuri sanitare pentru public, o bucătărie și depozit frigorific, iar la etaj birouri și o sală multifuncțională. „Bucătăria specifică alimentației publice va deservi preparării mâncărurilor care vor fi apoi distribuite către food-truck-urile din incinta parcului de aventură”, scrie în proiectul PUZ.
Afară, în parcul de aventură, vor fi amenajate trasee aeriene pe funii printre copaci, tobogane, chioșcuri, zone de picnic și, cu timpul, un râu artificial și o zonă cu animăluțe pentru distracția copiilor. În jurul pădurii va exista o perdea verde, de copaci, traversată de o pistă pentru alergare.
PROIECT DE PARC. Potrivit schițelor prezentate BIHOREANULUI, Imopark vrea să construiască și două clădiri integrate în pădure (foto 1), iar între altele să amenajeze tobogane (foto 2), locuri de joacă (foto 3) și trasee de aventură pe frânghii printre copaci (foto 4)
De la rezidențiale la distracții...
Localnicii au transmis Primăriei Paleu mai multe proteste. „Ne exprimăm îndoieli față de această intenție”, „proiectul provoacă pagube enorme pădurii”, „suntem deranjați de poluarea fonică și traficul rutier”, au scris oamenii.
Având în vedere presiunea acestora și pentru a le liniști temerile, Imopark SRL - având ca obiect de activitate construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale - a transferat luna aceasta pădurea unei companii înființate anul trecut, denumită Forestia Park SA, având ca obiect de activitate „bâlciuri și parcuri de distracții”. Această clasă include, printre altele, „activități de exploatare a unei varietăți de distracții, cum ar fi cursele mecanice, plimbările pe apă, jocuri, expoziții, expoziții tematice și terenuri pentru picnic”.
Cele două companii au aceiași administratori, orădenii David Cun și Gabriel Urda, diferența fiind că noua firmă este o societate pe acțiuni, pentru a atrage și alți asociați. „Proiectul a fost transferat firmei Forestia Park ca să nu mai fie discuții că vrem să facem acolo case, blocuri, săli de nunți sau altceva decât parc de aventură”, susține jurista Forestia Park, Mihaela Chișiu (foto).
Un proiect optimist
Potrivit estimărilor firmei, valoarea totală a investiției se va ridica la nu mai puțin de 15 milioane euro. Suma este uriașă și pare greu de recuperat de investitori. „Ar urma să fie amortizată pe termen lung, din vânzările de bilete și diferite produse”, pretinde Chișiu.
Pentru început, parcul ar urma să aibă 30 de angajați, numărul urmând să crească până la 80 în final.
Investitorii se așteaptă la circa 1.000 de vizitatori pe zi. „În Oradea, în afară de aquapark sau cinema, nu ai unde să ieși cu copilul”, justifică reprezentanta companiei.
În cazul în care antreprenorii vor obține toate avizele, lucrările ar urma să înceapă în primăvară, iar parcul să se deschidă în prima parte a anului 2025.
„Am urmat pașii legali”
În ciuda plângerilor riveranilor, Chișiu neagă că firma ar fi pregătit proiectul pe ascuns. „Am urmat toți pașii legali. Intenția a fost afișată din vară la avizierul Primăriei, iar în decembrie am pus la marginea pădurii panou informativ cu proiectul de PUZ. Nu aveam ce anunța mai mult, pentru că proiectul este în curs de aprobare”, spune jurista.
Aceasta a explicat inclusiv tăierile făcute în pădure, care au alarmat vecinii: „S-a făcut o igienizare în zona viitoarelor parcări, sub supravegherea silvicultorilor”.
Pentru a putea introduce în intravilanul comunei cei 6.500 mp de teren, investitorii vor înființa o zonă verde, mult mai mare, lângă pădurea Șumugiu din Hidișelu de Sus. „Conform legii, vom preda la schimb o suprafață de 5 ori mai mare, care va fi împădurită pe cheltuiala noastră. Dacă am fi vrut să facem dezvoltări imobiliare, cum se zice, puteam cumpăra teren în Paleu și ieșeam mult mai ieftin”, argumentează jurista.
Se pregătește o dezbatere
Pentru a liniști temerile, Primăria Paleu va anunța săptămâna aceasta o întâlnire publică în care reprezentanții Forestia Park vor explica viitoarele amenajări. „Vom prezenta schițe și randări, ca oamenii să se convingă că aici va fi parc, nu case, piscine, sală de nunți sau altceva”, spune Mirela Chișiu.
Documentația așteaptă avizul de mediu și va fi supusă încă o dată aprobării Consiliului Local. Potrivit prezentării investiției, încă în lucru, dar arătată și BIHOREANULUI, viitorul parc va avea nu 400, ci chiar 480 de locuri de parcare și 9 zone distincte cu 40 de trasee de aventură, bâlci cu carusel și zonă de tir, tobogane susținute de figurinele unor animale, splash-zone cu arteziene și tunuri pentru stropit, plajă, trambuline și altele. „Zona de food cuprinde restaurante și locuri de servit masa cu preparate diversificate și deserturi, precum și băuturi alcoolice. Restaurantul este mare, putând deservi un număr mare de vizitatori”, se menționează în proiect. Exact de ce se tem oamenii.
Chestionați de BIHOREANUL, inițiatorii pretind, însă, că ar fi vorba despre o greșeală de redactare. „În clădire doar se va prepara mâncarea, dar servirea se va face afară, la terasă și la chioșcuri”, precizează jurista firmei.
DEZVOLTATORI
Specializați în blocuri
Titulara proiectului din pădurea Paleu, Imopark SRL a fost înființată în 2018, având ca profil de activitate construirea de clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Potrivit propriilor date făcute publice, de atunci firma administrată de orădenii David Cun și Gabriel Urda a construit, în colaborare cu alte companii, peste 600 de apartamente în Bihor, Maramureș și Timiș.
Printre altele, în Oradea a ridicat un bloc cu 5 etaje pe strada Alexandru Xenopol, unul cu 6 etaje pe Calea Aradului și o clădire cu 3 etaje și mansardă pe strada Roman Ciorogariu. În alte orașe, compania a construit apartamente mai accesibile, pentru publicul larg. În ciuda acestui fapt, a încheiat ultimii 4 ani tot pe pierdere.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.