URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2024, 12:21

Pactul Verde pentru Oradea. Un contract cu orădenii pentru mai multe spații verzi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pactul Verde pentru Oradea este un set de principii și proiecte, un angajament ferm pe care USR Oradea îl semnează cu orădenii pentru mandatul din consiliul local. Este cunoscut faptul că problemele legate de mediu au fost și sunt prioritare pentru USR la nivel național. Dovada constă și în lupta pentru înființarea DNA-ul Pădurilor sau cele pentru promovarea transportului alternativ sau gestionarea deșeurilor.

O luptă dusă la nivel național pentru dreptul la sănătate psihică și fizică poate fi câștigată prin acțiunile ferme, constante și consistente la nivel local. Cum este, spre exemplu, acțiunea dusă de USR Oradea, alături de locuitorii din cartierul Nufărul 1. Atunci a fost salvată de la distrugere micro-pădurea din zonă, pentru că riveranii s-au implicat activ, iar USR Oradea a dus solicitarea lor autorităților locale, luptând pentru drepturile lor.

Spațiile verzi, arborii tăiați și plantarea insuficientă a altor arbori în locul lor reprezintă o problemă de sănătate. Proiectele mari de infrastructură necesită sacrificii, răbdare și multă înțelegere din partea locuitorilor urbei. Dar nici un proiect nu poate fi mai presus de sănătatea psihică și fizică a oamenilor. Iar proiectele de parcuri reabilitate de Primăria Oradea nu pot rămâne la stadiul de randări frumoase, ci trebuie să devină realitate.

USR susține un model de urbanizare responsabilă pentru Oradea. Iar acest model de urbanizare responsabilă se bazează pe 4 principii.

În primul rând nicio nouă dezvoltare nu trebuie să șteargă spațiile verzi sau să distrugă copacii maturi și sănătoși. În ultimii 13 ani din Oradea au dispărut peste 26.000 de arbori și arbuști.

Al doilea principiu vizează frumusețea orașului prin includere. Când planificăm, construim și amenajăm ne gândim la toți locuitorii orașului și la toți cei care vizitează Oradea. Orice administrație locală modernă se gândește cu respect și la persoanele cu dizabilități, persoanele suferinde care se deplasează cu cărucioare sau bastoane. Orașul este și al lor, iar autoritățile trebuie să se asigure că accesul acestora la spațiul public și la instituții să fie firesc, natural, fără efort suplimentar.

Al treilea principiu presupune ca fiecare spațiu de pe domeniul public neutilizat sau subutilizat să fie înverzit prin grădini urbane de mici sau mari dimensiuni. Astfel priveliștile pline de betoane vor fi înlocuite de mult verde.

Un alt principiu vizează construcțiile. USR Oradea consideră că mai important este să reabilităm, reconstruim și reamenajăm structurile deja existente, înainte de a construi orice altceva.

Pactul verde pentru Oradea nu este doar un set de principii, ci cuprinde și șase proiecte pe care USR Oradea își asumă să le realizeze în mandatul pe care îl va obține la Primăria Oradea. Sunt șase proiecte care prevăd înverzirea spațiilor existente, transformarea unor terenuri abandonate în parcuri și grădini comunitare, crearea unor coridoare verzi, dezvoltarea transportului alternativ și a pistelor de biciclete, extinderea zonelor pietonale și amenajarea mai multor zone de recreere, spații pentru picnicuri, pentru lectură sau alte activități care să îi încurajeze pe orădeni să petreacă mai mult timp în aer liber.

Unul dintre proiecte este transformarea Parcului 1 Decembrie în pădure urbană este unul dintre proiectele propuse de USR Oradea în cadrul Pactului verde pentru Oradea. Planul de înverzire a orașului prevede un proiect de înverzire a spațiului de pe malul Crișului dintre Podul Centenarului și Podul Decebal. De asemenea, se vor identifica spațiile din curțile grădinițelor și școlilor care permit plantarea arborilor și arbuștilor. Astfel crește zona verde care să protejeze sănătatea copiilor.

USR Oradea, prin Pactul verde pentru Oradea, își ia angajamentul să amenajeze un parc în Cartierul Dragoș Vodă, a unei zone verzi la intersecția străzilor Carpați și Demostene Botez din Cartierul Decebal și a unei micro-păduri urbane în scuarul din Piața Creangă.

Pactul verde pentru Oradea cuprinde câteva măsuri simple pentru încurajarea orădenilor să folosească transportul alternativ pentru deplasările în oraș. USR propune ca în acest mandat la Consiliul Local să implementeze proiectul Vinerea Verde, care presupune transport public gratuit în zilele de vineri. Acest proiect are ca scop promovarea transportului în comun ca alternativă la mașina personală, dar și folosirea bicicletelor sau trotinetelor ca metodă rapidă și nepoluantă de deplasare.

În ceea ce privește transportul în comun, propunerile USR Oradea includ tarifarea orară a acestuia și prelungirea traseului pentru tramvaiul 2 până în stația Nufărul. La acestea se adaugă propuneri legate de transportul cu biciclete. Astfel, propunerile de micro-management incluse în Pactul Verde pentru Oradea prevăd conectarea pistelor de bicicletă, implementarea mai multor stații pentru închiriere de biciclete și a sistemelor de bike-sharing.

Oradea suferă de probleme punctuale, locale, pe anumite străzi și în anumite cartiere. USR Oradea a identificat, cu ajutorul orădenilor, o parte dintre aceste suferințe și le-a inclus în Pactul Verde ca măsuri ce pot fi implementate rapid. Un exemplu este necesitatea acoperirii elastice a trecerilor peste linia de tramvai și linia de cale ferată. În cartierele Ceyrat, Podgoriei este nevoie urgentă de amenajare a unei treceri de pietoni și de praguri pentru reducerea de viteză. O trecere de pietoni trebuie amenajată și pe bulevardul Nufărul, vis-a-vis de centrul comercial Lotus. Pe strada Adevărului riveranii solicită amplasarea unor limitatoare de viteză. Mai multe treceri de pietoni sunt nesemaforizate și e nevoie de iluminare LED, un sistem adecvat pentru astfel de situații.

În Pactul Verde pentru Oradea USR propune extinderea zonelor pietonale și crearea de „zone calme”, unde traficul auto este restricționat, pentru a încuraja mersul pe jos și a crea un oraș mai prietenos pentru pietoni. Pentru mandatul la consiliul local, USR Oradea vrea implementarea proiectului Arealului protejat „Arie Naturală Urbană” de pe malul Crișului Repede. De asemenea, în Pactul Verde pentru Oradea este prevăzut un proiect care constă în realizarea unor coridoare verzi pe marginea marilor bulevarde. Cu alte cuvinte, USR Oradea își ia angajamentul să planteze mai mulți arbori pe marginea marilor bulevarde din municipiu.

USR Oradea vrea să încurajeze orădenii să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Iar pentru atingerea acestui obiectiv, prin Pactul Verde pentru Oradea își ia angajamentul să amenajeze zone de recreere cu bănci, spații pentru picnicuri, spații pentru lectură și alte intervenții urbanistice.

USR este dedicat luptei pentru mediu și pentru un mod de viață mai aproape de natură, chiar și în mijlocul orașului. USR a avut numeroase proiecte menite să salveze și să protejeze pădurile și spațiile verzi.

Astfel, USR a depus o lege pentru înființarea unui DNA al pădurilor. Cei care se îmbogățesc din afaceri cu lemn au făcut lobby la majoritatea PSD&PNL pentru RESPINGEREA propunerii noastre.

USR a introdus în PNRR un miliard de euro pentru păduri: 800 de milioane de euro pentru cel mai mare program de împăduriri din istoria României: 55.000 de hectare de pădure nouă și 200 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemelor de supraveghere și control pentru a combate furtul de lemn.

Dacă orădenii doresc ca aceste proiecte ambițioase să prindă viață, un vot pentru USR aduce această alternativă proaspătă în Consiliul Local.

Pactele USR pentru Oradea pot fi consultate la următorul link: https://linktr.ee/usrbihor.

Comandat de USR Bihor, cod mandatar financiar 21240009

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON