URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2024, 09:20

Pactul USR pentru Educație: Investiții în educație ca să ne rămână copiii acasă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pactul pentru Educație este un set de principii și de acțiuni pe care USR Oradea vine și îl propune orădenilor pentru mandatul la Primăria Oradea și în Consiliul Local.

Pactul pentru Educație s-a născut din dorința USR de a dezvolta programe pentru copii și tineri care să îi încurajeze să rămână la studii în Oradea sau să se întoarcă în Oradea după stagiile de educație din Cluj-Napoca, Timișoara sau din străinătate. Toate acestea în contextul în care majoritatea absolvenților de liceu pleacă în alte centre universitare pentru a-și continua studiile. Iar Oradea riscă să devină un oraș îmbătrânit, lipsit de vitalitatea și strălucirea de odinioară.

USR Oradea crede că o administrație responsabilă trebuie să fie orientată spre nevoile copiilor și părinților, să investească în programe de educație care să le permită copiilor și tinerilor să își poată construi o carieră și o viață acasă.

Candidații USR la Primăria și Consiliul Local Oradea pun în fața orădenilor o alegere grea, dar necesară: ce fel de oraș vrem să fim? Cele două variante posibile în contextul actual sunt un oraș viu, plin de copii și tineri, sau un oraș îmbătrânit, de care tinerii fug. În viziunea USR Oradea fiecare cartier al municipiului ar trebui să devină un nucleu de dezvoltare și creștere pentru cei mici. Astfel, fiecare cartier ar trebui să beneficieze, pe lângă parcuri și locuri de joacă, de creșe și grădinițe, instituții vitale pentru orice tânără familie care alege să rămână în Oradea. Trista realitate este că sunt foarte puține creșe și grădinițe care nu satisfac nevoile reale ale orașului. Aproape jumătate din cereri rămân nerezolvate și lasă familiile în dificultate.

De la căderea comunismului în Oradea nu s-a mai construit nicio școală nouă, cu excepția celor din învățământul confesional. În ultimii ani au fost mici și meteorice încercări ale administrației locale pentru extinderea și modernizarea unor clădiri de învățământ. În mod evident sunt  insuficiente.

Creșe și grădinițe în fiecare cartier

USR Oradea își ia angajamentul în fața orădenilor să construiască creșe și grădinițe moderne aproape de casă, pentru a oferi un mediu de învățare sigur și stimulativ. Acest obiectiv presupune realizarea unui audit al tuturor instituțiilor educaționale din Oradea pentru a evalua nevoile specifice de infrastructură și tehnologie. Ani de zile USR Oradea a urmărit modul în care este realizat bugetul local și a adus numeroase amendamente care vizează alocarea de fonduri pentru noi creșe și grădinițe. Candidații USR știu de unde pot fi luate fonduri și cum pot fi alocați bani din bugetul local pentru noi creșe, grădinițe și școli, dar și pentru renovarea, reabilitarea și tehnologizarea celor deja existente.

De altfel, unul dintre proiectele foarte importante propuse de USR Oradea pentru educația din municipiul nostru prevede investiții tehnologie educațională, inclusiv roboți pentru diverse experimente, table interactive, laboratoare de informatică și acces la internet de înaltă viteză pentru toate școlile. Este foarte important ca fiecare unitate de învățământ să dețină o bază materială modernă, adaptată noilor cerințe de învățare și cercetare.

Palatul Copiilor, un centru pentru activități extra curriculare

Pactul pentru Educație pe care USR îl semnează cu orădenii include și un proiect care urmărește să reinventeze Palatul Copiilor din Oradea. Acesta va fi transformat într-un centru de excelență pentru educația extra curriculară și vocațională, printr-un parteneriat între Primăria Oradea și entități din societatea civilă, inclusiv organizații neguvernamentale, companii private și alte instituții relevante. Scopul este de a oferi copiilor și tinerilor acces la programe educative care să le dezvolte competențele pentru viitor, într-un mediu stimulativ și non-formal.

În acest centru de excelență se vor desfășura ateliere, cursuri și activități în domenii precum IT, robotică, arte, muzică, științe și literatură, antreprenoriat și finanțe personale, orientate spre dezvoltarea abilităților practice și a creativității. De asemenea, USR Oradea își propune realizarea unor programe de mentorat și orientare vocațională prin implicarea profesioniștilor din diverse domenii. Se vor organiza expoziții și competiții pentru a stimula inovația și creativitatea. Pactul pentru educație prevede și implementarea unui sistem de burse pentru a sprijini copiii din familii defavorizate, dar și de excelență.

Proiectul Centrului de Excelență din Oradea al USR va crea o punte între nevoile educaționale ale copiilor și tinerilor și cerințele dinamice ale pieței muncii, contribuind la formarea unei generații bine pregătite pentru viitor.

CosmoParc, un parc de știintă și astronomie

Un alt punct important al Pactului pentru Educație pe care USR Oradea îl semnează cu orădenii este construirea parcului cu tematică științifică și astronomică, CosmoParc. Acest proiect are ca scop, pe de o parte celebrarea istoriei orașului unde a fost construit primul observator astronomic din Europa, și pe de altă parte să devină o inspirație pentru copii și să crească interesul pentru știință.

CosmoParc propune un model de inovare în educație pentru copii și tineri și contribuie la individualizarea Oradiei ca destinație privilegiată pentru turismul cultural, în raport cu Cluj-Napoca și Timișoara. Acest proiect a apărut din nevoia de a inspira copii orădeni să fie curioși, să studieze și să cunoască despre cosmos și planete și în același timp să se joace.

Proiectul, inspirat de observatorul astronomic construit în 1459 în Cetatea Oradiei, ar putea să fie un punct de atracție pentru turismul cultural și educațional. Așa cum l-a imaginat USR, CosmoParc va include diverse atracții cum ar fi un dom dedicat Big Bang-ului, o reprezentare la scară a Sistemului Solar și o zonă dedicată constelațiilor.

În septembrie anul trecut USR Oradea a organizat în Cetatea Oradea, în locul în care în 1459 se construia primul observator astronomic din Europa, un mini CosmoParc unde l-au avut invitat pe Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spațiu și a lansat public o petiție de susținere pentru CosmoParc.

USR Oradea crede că o administrație locală trebuie să ofere mai multe oportunități în care educație să se îmbine cu distracția. CosmoParc este parte din programul de educație pe care USR îl propune orădenilor, iar în calitate de viitori consilieri locali se angajează să dezvolte parteneriate între administrația locală și societatea civilă pentru organizarea de ateliere pentru copii, de la știință, la arte sau meserii.

Mai multe despre proiectul CosmoParc: https://www.cosmoparcoradea.ro/

Depolitizarea și combaterea corupției din Educație

Printre cele mai importante angajamente pe care USR le ia față de orădeni, proiecte de lungă durată, dar realizabile, sunt cele care vizează depolitizarea și combaterea corupției din Educație la nivel local. Astfel, USR Oradea își propune asigurarea unui mediu educațional neutru politic, concentrat pe dezvoltarea abilităților și cunoștințelor elevilor. Implementarea unui proces transparent și bazat pe merit pentru selecția directorilor de școli și inspectorilor școlari, cu participarea comunității locale și a experților în educație este parte din viziunea pentru educație. La care se adaugă integrarea educației civice în curriculumul școlar pentru ca elevii să descopere ce înseamnă democrația, statul de drept și importanța participării civice, fără a promova o agendă politică.

Pentru combaterea corupției din educație USR Oradea propune crearea unui sistem educațional transparent și echitabil, unde resursele sunt utilizate eficient și corect. În acest sens, se va realiza implementarea unor mecanisme ușor accesibile pentru raportarea neregulilor și corupției, cu protecție pentru avertizorii de integritate. La acestea se adaugă organizarea de seminare și ateliere pentru personalul din educație despre etică, integritate și consecințele corupției.

USR Oradea își propune ca, prin abordarea problemelor de infrastructură, curriculum, politizare și corupție, Oradea să devină un model de urmat în îmbunătățirea calității educației, oferind elevilor un mediu de învățare modern și echitabil, esențial pentru dezvoltarea lor și pentru viitorul orașului.

Peste tot unde USR este la conducerea primăriilor sau face parte din consiliile locale, schimbarea se produce. Dacă orădenii doresc ca aceste proiecte ambițioase să prindă viață, un vot pentru USR aduce această alternativă proaspătă în Consiliul Local.

Pactul USR Oradea pentru Democrație Participativă poate fi consultat la următorul link: https://petition.qomon.org/semneaza-pactul-pentru-educatie/

Comandat de USR Bihor, cod mandatar financiar 21240009

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON