URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2024, 09:30

Pactul pentru Democrație Participativă. Deciziile importante luate împreună cu orădenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin Pactul pentru Democrație Participativă USR Oradea își reafirmă angajamentul față de promovarea acestei metode de implicare directă a cetățenilor în procesele decizionale la nivel local.

Propunem orădenilor un contract pentru o guvernare deschisă, transparentă și în cooperare cu cetățenii și societatea civilă. Fonduri suficiente pentru bugetarea participativă, organizarea atelierelor de urbanism, implementarea solicitărilor din cadrul inițiativei cetățenești Misiunea Grivei și consilii consultative pentru tineri.

Bugetarea participativă

Este un instrument al democrației participative. USR Oradea a propus în 2017 Primăriei Oradea implementarea bugetului participativ, inițiativă aplicată încă din acel an. Bugetarea participativă reprezintă un proces democratic în care cetățenii au posibilitatea de a propune și de a decide direct modul în care o parte din bugetul local este alocată.

Într-un raport realizat de Asociația Funky Citizen, implementarea bugetării participative în Oradea lasă de dorit. Potrivit acestuia doar primăriile conduse de primari USR implementează corect și eficient bugetarea participativă.

Mai mult decât propunerea și votarea unor proiecte finanțabile din bugetul local, bugetarea participativă înseamnă și realizarea proiectelor cetățenești declarate câștigătoare.

USR Oradea propune creșterea bugetului alocat bugetării participative și crearea unei platforme de democrație participativă precum „decidem.primariatm.ro” unde cetățenii propun, dezbat și votează.

Ateliere de Urbanism Participativ

În Pactul pentru Bugetare USR Oradea propune înființarea unor „Ateliere de Urbanism Participativ” care vor oferi orădenilor oportunitatea de a contribui direct la planificarea și dezvoltarea urbană a orașului. Acestea vor include organizarea de workshopuri unde cetățenii, alături de experți în urbanism și oficiali locali, pot contribui la planificarea spațială și dezvoltarea urbană sustenabilă a Oradea. Se vor organiza dezbateri concentrate pe zone care necesită reabilitare sau dezvoltare, invitând locuitorii să participe activ la discuții și să ofere soluții personalizate pentru cartierele lor.

USR Oradea se va asigura că ideile și soluțiile propuse în cadrul atelierelor sunt luate în considerare în planurile oficiale de dezvoltare și urmărite pentru a evalua impactul lor asupra orașului.

Introducerea atelierelor de urbanism participativ va permite cetățenilor să joace un rol activ în formarea peisajului urban al Oradea și va promova o dezvoltare inclusivă și adaptată nevoilor reale ale comunității.

Misiunea Grivei

Inițiativă comună a USR Oradea și a asociațiilor pentru protecția animalelor, această campanie a mobilizat peste 15.000 de orădeni, care au semnat inițiativa cetățenească pentru managementul câinilor fără stăpân care a fost depusă la primărie. Obiectivul este ca în Consiliul Local Oradea să fie dezbătut un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care obligă la acțiuni administrative: microcipare, protocoale de colaborare cu localitățile din zona metropolitană Oradea, parteneriate cu societatea civilă, condiții civilizate în Adăpostul Grivei.

Această acțiune a fost necesară întrucât Primăria Oradea nu a fost deschisă la dialog cu asociațiile de profil.

Misiunea Grivei a dus la creșterea conștientizării nevoii de măsuri de aplicare a legii și de sensibilizare a comunității cu privire la problema câinilor fără stăpân și la importanța tratamentului uman față de căței. Datorită Misiunii Grivei se pot crea politici eficiente care presupun implementarea unor soluții validate și umane pentru gestionarea câinilor fără stăpâni. Misiunea Grivei a demonstrat cât de mare este puterea acțiunii colective și a implicării civice în producerea unor schimbări pozitive și de durată în comunitate.

În Pactul pentru Bugetare Participativă este inclus un angajament pe care USR Oradea îl ia față de societatea civilă. Propune formarea unor alianțe strategice și a unor proiecte comune cu ONG-uri și alte entități din societatea civilă pentru a îmbunătăți livrarea serviciilor publice în special sociale: de educație, de asistență socială, de îngrijire la domiciliu, socio-medicale.

USR Oradea propune organizarea de consilii consultative de cartier și pentru tineri, consilii care au ca scop asigurarea că perspectivele și nevoile diverse sunt luate în considerare în planificarea și executarea politicilor. La care se adaugă suportul tehnic și financiar pentru inițiativele societății civile de interes comunitar.

Peste tot unde USR este la conducerea primăriilor sau face parte din consiliile locale, schimbarea se produce. Dacă orădenii doresc ca aceste proiecte ambițioase să prindă viață, un vot pentru USR aduce această alternativă proaspătă în Consiliul Local.

Mai multe despre Misiunea Grivei pe https://misiuneagrivei.ro/

Pactul USR Oradea pentru Democrație Participativă poate fi consultat la următorul link: https://petition.qomon.org/pactul-pentru-democratie-participativa/

Comandat de USR Bihor, cod mandatar financiar 21240009

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON