URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2024, 16:43

Orădenii mai pot să-și microcipeze gratuit câinii, la două cabinete veterinare din oraș. Până acum, doar 420 de patrupede au primit microcip

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de microcipare gratuită a câinilor cu stăpân din Oradea continuă. Potrivit Primăriei, până acum au fost microcipate 420 de animale, un număr mic comparativ cu cei aproximativ 3.000 de câini neînregistrați din municipiu.

Ca să nu riște să ia amenzi, microciparea câinilor fiind obligatorie, orădenii se pot adresa în continuare celor două cabinete veterinare din oraș cuprinse de municipalitate în această campanie. Este vorba de cabinetul Premiere Vet Health, al doctoriței Daiana Nășcan, aflat pe strada William Shakespeare nr. 11B (telefon 0770-491.488, program de funcționare de luni până vineri între orele 10 și 19, sâmbăta între orele 10 și 13), și cabinetul doctorului Sandor Benyovszki, aflat pe strada Molidului nr. 58 (telefon 0744-547.744 sau 0745-598.621; program de funcționare: luni-vineri orele 8-12, 17-18, sâmbătă orele 9-11).

Pot fi microcipați gratuit câinii care aparțin rasei comune și au stăpâni. Procedura presupune implantarea unui microcip sub pielea animalului, microcip ce conține un număr unic de identificare și date privind stăpânul lui.

„În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 70/2014 privind promovarea deținerii câinilor și stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună sau metiși din Municipiul Oradea, cetățenii (persoanele fizice) care nu își microcipează câinii pot fi sancționați de către Poliția Locală cu amendă de la 300 lei la 500 lei, iar persoanele juridice de la 1.000 lei la 1.500 lei”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

De asemenea, potrivit Hotărârii Guvernului nr.1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001, și Direcția Sanitară Veterinară poate da amenzi pentru câinii fără microcip, cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

În acest an, Primăria Oradea va lansa și o campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân din oraș, unde vor fi acceptate doar animalele cu microcip.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON