La începutul anilor ’90, Mariana Negru, absolventă a Facultăţii de Construcţii a Politehnicii timişorene, era convinsă că-şi va petrece viaţa pe şantiere, unde se simţea în elementul ei. Din cauza unor probleme de sănătate, însă, n-a putut să-şi consolideze cariera în domeniu, aşa că şi-a exploatat o altă pasiune: turismul. "Eram deja ghid turistic autorizat, fiindcă era pasiunea mea, iar după prima mea vacanţă în Turcia, cu o agenţie din Oradea, care acum nu mai există, am decis să-mi înfiinţez propria agenţie", povesteşte orădeanca.
Oasis Travel este astăzi cea mai veche agenţie turistică din Oradea, cu peste 30 de ani de activitate. "Am văzut toată lumea cu turiştii noştri. Numai într-o mică parte din Croaţia şi în Elveţia n-am ajuns încă", zice Mariana. Sătulă de călătorii, a decis să se concentreze acum asupra oraşului natal, unde organizează tururi ghidate nu doar pentru turişti, ci şi pentru localnici, ajutându-i să-l (re)descopere.
Oradea, tot mai căutată
- Ce categorii de turişti apelează la serviciile dvs., de ghid local în Oradea şi ce aşteptări au?
- Avem toate tipurile de turişti, de la delegaţii oficiale din diferite domenii, la clienţi ai agenţiilor de turism din lume. Dar niciodată n-am avut atât de mulţi turişti ca anul acesta. De obicei, lunile ianuarie-martie sunt moarte, acum am lucrat intens. Oraşul este foarte căutat, şi nu doar pentru vacanţe, ci şi pentru evenimente: am asigurat ghidaj pentru elevii de la olimpiada naţională de fizică, pentru Consiliul European al Geodeziei, Banca Mondială, poliţişti din mai multe ţări... Deseori, turiştii spun că vor să se plimbe jumătate de oră prin oraş, dar când trec cele 30 de minute, mai vor. Sunt surprinşi, nu le vine să creadă că există un oraş aşa cum e Oradea. Dacă sunt din România, spun "La noi de ce nu se poate?". Sigur, sunt surprinşi şi de numărul mare de şantiere, care ne şi încurcă. Dar asta e, şi atunci când construieşti ceva acasă, ai un deranj. La final, sunt convinsă că Oradea va fi ceva "wow!".
- De unde vin turiştii?
- De peste tot. Din Europa cel mai mult, dar conferinţele aduc vizitatori şi din Ghana, Filipine ori alte ţări îndepărtate.
Moştenirile Mariei Tereza
- Ce le arătaţi din oraş? Ce îi impresionează?
- Depinde cât timp au. Dacă alocă mai mult timp, facem un tur complex prin centrul istoric, începând cu Muzeul Masoneriei, care le place foarte mult. Le prezint istoria şi arhitectura locurilor, dar şi poveşti. Ceva ce nici orădenii nu ştiu este că Oradea are trei lucruri importante de la Maria Tereza: sistemul cu lună de la Biserica cu Lună, două trepiede monumentale din Catedrala Sf. Nicolae au picturi cu Împăratul Iosif al II-lea, fiul ei, şi cu ea, iar în Bazilica Romano-Catolică avem orga donată de Maria Tereza, încă funcţională. Pe turişti îi impresionează poveştile, iar eu încerc să le spun cât de multe. Pentru fiecare obiectiv mă documentez serios. De exemplu, puţini ştiu că palatele Moskovits-Miksa şi Apollo sunt ca nişte piese de şah, au pe acoperiş regele şi regina. Iar dacă venim spre Palatul Gerliczy şi clădirea sa geamănă, avem două turnuri. Centrul istoric e ca o tablă de şah.
- Ce nu le place turiştilor?
- Avem două probleme mari: lipsa toaletelor de pe domeniul public şi lipsa unor parcări de îmbarcare şi debarcare pentru autocarele turiştilor.
Ai ce vizita şi în Bihor
- Cât timp poate petrece un turist în Oradea fără să se plictisească?
- Dacă aş fi turist în Oradea şi nu m-aş grăbi, turul prin centrul istoric l-aş face în 2-3 zile, combinat cu partea de relaxare la o cafenea, teatru, Băile Felix. Oradea nu e un oraş de văzut într-o zi, fără nicio discuţie. Un turist are ce face în Oradea cel puţin o săptămână, mai ales dacă vine într-o perioadă cu evenimente. Dacă vine în city-break, recomand minimum trei nopţi de cazare, altfel va face doar o trecere în revistă. Şi dacă nu sunt festivaluri, tot are ce face. Vă dau un singur exemplu: Joia la Darvas, evenimente cu tematică diversă la Casa Darvas, la care oricine poate să participe gratuit.
- Autorităţile locale au eşuat în animarea Cetăţii, iar turiştii nu prea au ce face acolo. Dvs., ca specialist în turism, ce soluţii aţi aplica în Cetate?
- Pentru turişti, Cetatea în sine este un obiectiv important, le place acolo, ghizii din interior sunt dornici să le ofere detalii. De obicei, este inclusă în tura mea ghidată, dar acum este foarte greu de ajuns, din cauza lucrărilor, aşa că o evit. Mai e un aspect: am fost recent cu un grup şi turiştii au fost dezamăgiţi că meridianul zero, de care noi le vorbim, nu este marcat. E un aspect care deranjează.
- Ce le recomandaţi turiştilor să viziteze în Bihor?
- Putem să mergem la degustări de vin pe Valea Ierului. La Diosig şi Sălacea găsesc şi mâncare tradiţională, muzică şi dansuri locale. Mai recomand Salonta, chiar şi pentru orădeni. Sunt multe de vizitat aici: Muzeul Ţăranului, ferma de bizoni, Muzeul Arany Janos, circuitul caselor istorice şi casa lui Arany Janos, apoi încheiem cu un hamburger de bizon la Slavia. Am mai organizat circuite la peşterile Farcu şi Meziad, la Lacul Vida, la Vadu Crişului, unde puţină lume ştie că există şi o poartă a sărutului, formaţiune naturală, la Budureasa, unde se fac lăzile de zestre... Ai ce vizita şi în Bihor.
Oradea, la pas
- Serviciile HoReCa răspund aşteptărilor turiştilor?
- Nu am avut reclamaţii. Preţurile de cazare sunt foarte bune în Oradea şi nici cu localurile nu sunt probleme, ai soluţii pentru orice buget, oferte diversificate. Să bei bere la metru la Csikisor, şase păhărele cu 15 lei, mi se pare mai mult decât acceptabil. În ce priveşte mâncarea, turiştii caută şi românească, şi ungurească, iar ofertele răspund cerinţelor.
- Periodic, organizaţi şi vizite ghidate gratuite pentru localnici. Sunt interesaţi orădenii să-şi cunoască oraşul?
- Eu fac tururi ghidate în perioadele în care în oraş nu există asemenea servicii. Din 1 iunie până pe 17 septembrie, Visit Oradea organizează în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică tururi gratuite, iar în restul lunilor încerc să fac eu, pentru că îmi place oraşul! După 32 de ani de călătorii, eu nu mai vreau să merg în lume, şi ador să vorbesc despre Oradea. Am avut turişti care au venit din Cluj special pentru turul meu ghidat, ceea ce m-a impresionat.
Şi orădenii sunt foarte interesaţi, îşi descoperă oraşul, au întrebări, merg acasă şi se mai documentează. Pregătesc un tur şi pentru străzile laterale din centrul istoric, am studiat foarte multe clădiri şi vreau să îi duc pe orădeni şi într-un asemenea tur. Când oamenii îţi mulţumesc pentru că i-ai făcut să se simtă turişti acasă, ca ghid, te simţi perfect. Eu nu am satisfacţie nicăieri în lume cum am acasă. Mai am cinci luni până la pensie şi voi dedica şi mai mult timp Oradiei.
- Aveţi cea mai veche agenţie de turism locală, Oasis Travel. Unde merg bihorenii în vacanţă?
- În România, le place mult Maramureşul, zona de sud, Târgu Jiu şi Herculane, şi Delta Dunării. Noi am promovat foarte mult şi Covasna, insula Ostrov, rododendronul (n.r. bujorul de munte) de la Borşa. În toamnă voi mai propune un circuit pentru Dobrogea, fără Deltă. În lume, eu le-am văzut pe toate alături de turiştii din Bihor. Nu aş putea să spun că există o preferinţă anume, am însoţit turişti atât în Grecia sau Dubai, cât şi în croazieră în Cuba.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.