URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2022, 11:46

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a cartierului Nufărul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1981. Nufărul, pe din două

Cartierul orădean Nufărul este compus din două "sub-cartiere", corespunzătoare etapelor de dezvoltare. Nufărul 1 se află pe partea stângă a străzii cu acelaşi nume, în direcţia ieşirii din oraş, iar Nufărul 2 pe partea dreaptă.

În a doua jumătate a anilor 1970, aproape toate clădirile vechi din zona Nufărul 2 au fost demolate, ca în locul lor să fie ridicate blocuri.

În primăvara lui 1982, ziarul Crişana scria că lucrările în noul cartier erau în plină desfăşurare. Primul bloc a fost început pe strada Apateului în august 1981, ca parte din întâia etapă a Nufărului 2, care avea să cuprindă 893 de apartamente.

În martie 1982 erau în lucru 14 blocuri în diferite stadii, de la fundaţii la finisaje, şi pentru acel an era preconizată finalizarea a 588 de apartamente. Şantierul avansa conform unui grafic convenit cu furnizorii de materiale de construcţii, însă de multe ori ele erau livrate în cantităţi insuficiente. Tot în acea perioadă se pregătea executarea aleilor şi trotuarelor, precum şi amenajarea Pârâului Adona.

În total, Nufărul 2 a avut patru etape de dezvoltare, care s-au întins până în anii ’90 şi nu au fost încheiate. Practic, întreaga zonă dintre străzile Ciheiului şi Nicolae Şova urma să fie de blocuri.

2022. Şi mai sistematizat

Ultimele blocuri din proiectul de sistematizare din anii 1980, aflate în Nufărul 2, până la bucla de întoarcere a tramvaielor, au fost terminate abia prin 1995, după care a fost amenajată o piaţă de alimente.

Ulterior, timp de 10 ani, cartierul nu a văzut niciun şantier mai important. Abia după 2005 au început unele modernizări de străzi, iar pe arterele din spatele pieţei au început să fie construite case, blocuri şi clădiri de cult.

În anul 2011, Pârâul Adona a fost întubat, astfel încât deasupra să fie amenajate străzi, locuri de parcare şi spaţii verzi, inclusiv un parc pe strada Franz Liszt. În aceeaşi perioadă au fost demolate garajele dintre blocuri, zona devenind mai aerisită.

Nufărul 2 a început să se extindă mai ales după 2015, prin construcţii de case dincolo de fostul curs al Adonei şi lângă centură, respectiv blocuri atât în spatele pieţei, cât şi pe strada Ciheiului.

O veche idee din anii ’80, amenajarea unei piaţete publice în colţul străzilor Nufărului şi Ciheiului, se materializează abia în 2022, odată cu modernizarea bulevardului. Totodată, în 2021, mai multe imobile din cartier au fost demolate pentru amenajarea de noi locuri de parcare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON