URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2023, 10:33

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea CET-ului II, centrala în locul căreia va răsări fabrica de anvelope (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1989. Fabrica de energie

În perioada industrializării intensive, în Oradea au fost dezvoltate mai multe platforme cu întreprinderi, iar asta a însemnat şi creşterea cererii pentru energie electrică şi termică.

Între 1963 şi 1966, pe Şoseaua Borşului, a fost construită o centrală electro-termică, dar n-a trecut mult timp, că autorităţile locale au ridicat probleme tehnice şi de aprovizionare cu cărbuni (între 1972-1975), propunând construirea unei noi centrale, dar pe gaz.

Ideea s-a conturat abia către 1980, dar s-a optat tot pentru o centrală pe cărbuni, amplasamentul fiind în sud-estul oraşului, în capătul de atunci al străzii Ogorului.

Noua centrală era deja în construcţie în 1982, fiind proiectată cu trei grupuri a câte 50 MW fiecare. Grupul 1 a intrat în funcţiune în 1987, Grupul 2 în 1988, iar Grupul 3 în 1989, ansamblul având să furnizeze energie electrică şi termică pentru zona industrială de pe Calea Clujului, estul Oradiei şi Sânmartin cu cele două staţiuni.

A fost construit un drum de legătură din plăci de beton între strada Nufărului, ieşirea către Sânmartin şi noua incintă industrială. Pentru aprovizionarea centralei cu cărbuni a fost construit un triaj feroviar pe linia dinspre Oşorhei, unde erau garate vagoanele de marfă.

2023. Va fi uzină de anvelope

CET II a funcţionat numai un deceniu, fiind închis în anul 2002, când întreg personalul a fost disponibilizat.

În anii 2000, Termoelectrica a încercat s-o vândă, dar fără reuşită. Ajunsă în patrimoniul Ministerului Finanţelor, centrala, menţinută întreagă, dar degradată, a făcut obiectul mai multor tentative de vânzare.

Ani de zile, cele 140 de hectare ocupate de centrală şi de depozitul de cenuşă nu au găsit muşterii, inclusiv Primăria exprimând o intenţie de a le cumpăra.

În 2016, firmele Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti au cumpărat de la lichidatorul Termoelectrica toate activele CET II, au demolat clădirile şi au valorificat materialele astfel obţinute. Firmele au făcut şi ecologizarea haldei de cenuşă şi zgură care a aparţinut centralei.

Terenul complet eliberat şi curăţat şi-a găsit investitor în toamna anului 2022.

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunţat o investiţie de 650 milioane euro în primă fază pentru construirea unei fabrici de anvelope auto în locul fostei centrale.

Ea este proiectată cu o capacitate de producţie de 6 milioane de anvelope pe an, număr care s-ar putea tripla în anii următori, facilitatea industrială fiind concepută în trei etape. Lucrările de construcţie au început în luna mai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Închis pe vremea lui Filip. Gândirea PSD
Am citit articolul și speram să găsesc ceva și legat de proasta idee de a închide centrala. Deci avem două centrale, una din '66, alta din '89. Orice gândire logică spune că dacă vrei să închizi una, închizi cea veche. Că ai costuri de întreținere mai mici la una mai nouă. Ei bine, au închis pe cea nouă. Cu siguranță la fier vechi valora mai mult cea nouă. Între asta și cartierul Luceafărul... Și-a dat examenul Filip. Da uite că știe legea împărțirii și a scăpat de problemele oamenilor răi...
Postat 23 Iulie 2023, 07:56 de Vio_427
Interesant.
'Noua centrală era deja în construcţie în 1982, fiind proiectată cu trei grupuri a câte 50 Kw fiecare'. Putere motor DACIA 1310: 63 cp la 5250 rot/min / 46 kW.
Postat 22 Iulie 2023, 18:36 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON