URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2022, 17:48

Oradea ieri, Oradea azi: Piețele agroalimentare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1996. Pieţe în tot oraşul

La începutul anilor ’90, în Oradea funcţionau trei pieţe agroalimentare principale. Vechea piaţă 23 August era proaspăt mutată din colţul străzii Kogălniceanu pe amplasamentul fostului depou de tramvaie, în Rogerius funcţiona o piaţă pentru blocurile din cartier, iar lângă Podul Decebal o alta, mai mică.

Câţiva ani mai târziu, în plină "democratizare" a comerţului, autorităţile locale hotărau să amenajeze noi pieţe de cartier, astfel încât ţăranii să poată să îşi vândă marfa în oraş mai uşor. Piaţa Rogerius a primit mai multe investiţii în acea perioadă, în 1993 suprafaţa fiindu-i extinsă cu 2.000 mp prin demolarea chioşcurilor improvizate.

Piaţa Cetate era dezolantă şi lipsită de parcare, cu toţii lăsându-şi căruţele şi maşinile pe strada Griviţei şi în şanţul Cetăţii. Tot în 1993 se încerca atribuirea unor terenuri pentru pieţe de mărfuri în cartierele Ioşia-Nord, Nufărul şi Calea Aradului.

Amenajarea pieţei din Ioşia a început în martie 1995 şi a fost terminată în iulie 1996, cu 250 de mese şi 17 spaţii comerciale cu magazie.

Piaţa Nufărul a intrat în amenajare tot în 1996, pe suprafaţa de 7.500 mp, iar în Velenţa a fost pregătită o altă piaţă mai mică, de 1.500 mp. În anul 2000, pieţele din Rogerius, Decebal şi Nufărul au primit copertine noi, pe structură metalică, acoperite cu policarbonat.

2022. Modernizări şi desfiinţări

Toate pieţele menţionate funcţionau încă acum un deceniu. Ulterior s-a trecut fie la modernizarea unora, care deservesc zone mai populate, fie la desfiinţarea celor mai mici. În anii 2014-2015, Piaţa Rogerius a fost reconstruită şi amenajată într-o clădire de 9.000 mp, cu spaţii comerciale şi zonă verde pe acoperiş.

Ulterior, piaţa a fost conectată printr-un pasaj pietonal subteran la o parcare pe două niveluri construită peste drum. Pieţele din cartierele Decebal şi Nufărul au fost modernizate în 2015-2016, prin refacerea acoperişurilor şi construirea de închideri laterale pe structură metalică acoperită cu plexiglas.

Totodată, pieţele au primit mese noi. Un alt proiect vizează modernizarea Pieţei Cetate, care urmează să fie amenajată asemănător celei din Rogerius, dar lucrarea întârzie de câţiva ani. În schimb, piaţa din Ioşia-Nord a fost desfiinţată în vara anului 2019, iar terenul a fost concesionat pentru construirea unui magazin alimentar.

Cea din Velenţa a fost şi ea desfiinţată, în locul său dorindu-se amenajarea unui spaţiu verde şi pietonal. În decembrie 2021, Consiliul Local a decis ca, pe viitor, piaţa din capătul cartierului Nufărul să fie şi ea desfiinţată, în locul său urmând să fie construită o parcare etajată cu 335 de locuri şi spaţii comerciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON