URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2022, 17:15

Oradea ieri, Oradea azi: Mașinile abandonate pe spațiul public

Oradea ieri, Oradea azi: Mașinile abandonate pe spațiul public Sursa foto: Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1995. Caroserii peste tot

Imediat după căderea regimului comunist, piața auto s-a schimbat: tot mai mulți români și-au cumpărat mașini proprietate personală. Drumurile și parcările nu erau pregătite pentru creșterea traficului, iar mulți orădeni au constatat că nu prea aveau ce face cu mașinile, din cauza costurilor și a pieselor de schimb greu de găsit.

La jumătatea anilor ’90, orașul începea să se umple de mașini abandonate, unele bune, dar nefolosite, altele lovite și lăsate acolo unde s-a întâmplat incidentul.

Presa locală din primăvara lui 1995 atrăgea atenția că urbea se transforma într-un „cimitir de mașini”. Multe erau de găsit în cartierul Rogerius, de pildă pe bulevardul Dacia, unde pe vremuri întorcea tramvaiul 5 și unde se găsea o caroserie de Dacie lăsată cu săptămânile fără ca „municipalitatea și poliția să dea un semn că s-ar gândi să afle proprietarul”.

Pe Calea Aradului, chiar în fața școlii Poliției de Frontieră, zăcea un autobuz, iar pe malurile Crișului se găseau alte rable. Ziarele arătau că, de la o săptămână la alta, dispăreau câte un geam, o roată, un scaun de pe astfel de vehicule, nefiind ridicate de nimeni, ci doar de... colecționari și de cei în nevoie de piese.

2022. Ridicări săptămânale

Mașină abandonată în Oradea

În aproape 30 de ani, numărul mașinilor a crescut mult, astfel că în municipiu sunt înregistrate peste 100.000 de vehicule personale și comerciale.

Fenomenul abandonării lor pe domeniul public continuă (foto sus), chiar dacă imaginea nu este la fel de delăsătoare ca în anii 1990.

Atât în cartierele de blocuri, cât și pe străzile cu case, inclusiv cele centrale, inclusiv pe spații verzi și printre clădiri, se găsesc și azi mașini lăsate de stăpâni, multe aflate în stare proastă, unele vehicule chiar relativ noi. Diferența e că acum rămân întregi și nu se mai „servesc” diferite persoane din ele.

Pentru depistarea lor, Poliția Locală patrulează și somează acele vehicule care, vizibil, sunt nemișcate și se află în stare rea. După aplicarea, conform legii, a somației și încheierea procesului-verbal de constatare a situației, se lasă un interval de timp în care proprietarul, dacă există, poate revendica mașina. Altfel, ea este ridicată cu un utilaj anume dotat și transportată în depozitul din strada Academiei, pentru a fi ulterior valorificată de autorități.

Săptămânal sunt identificate și ridicate astfel de vehicule, cu sau fără numere de înmatriculare, prin eliminarea lor fiind eliberat, parțial, domeniul public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON