URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2022, 11:21

Oradea ieri, Oradea azi: Curăţenia de primăvară, o "tradiţie" de zeci de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1967. Haina de primăvară

Încheierea iernii, creşterea zilei şi a temperaturii era prilej, acum mai bine de 50 de ani, pentru organizarea, de către autorităţi, a "lunii curăţeniei". În aprilie 1967, de pildă, ziarul Crişana prezenta stadiul lucrărilor la care participau lucrătorii din salubritate, muncitori şi alţi oameni, în cadrul "muncii patriotice".

În mai multe cartiere se trecuse, în prima săptămână, la măturarea trotuarelor, curăţarea caselor, plantarea arborilor ornamentali, amenajarea spaţiilor verzi. Mai toate parcurile erau măturate şi pregătite pentru plantarea florilor, iar între noile blocuri din Rogerius era transportat pământul rezultat din excavări. Clădirea gării centrale era măturată, iar tramvaiele, care întorceau pe atunci în faţa sa, erau spălate.

Totuşi "raidul" ziarului arăta şi lipsa spiritului civic pe alocuri. Pe strada Simion Bărnuţiu existau movile de gunoi şi bălegar, iar pe arterele centrale mai multe magazine şi depozite îşi lăsau marfa pe trotuare. În Piaţa Ţăranilor, rondurile de flori nou plantate erau distruse de viţeii, purceii şi gâştele localnicilor, iar pe lângă multe blocuri noi încă tronau grămezi de moloz, iar peluzele erau distruse de copiii care jucau fotbal şi de camioanele şantierelor vecine.

2022. Obiceiul continuă

An de an, curăţenia de primăvară este reluată şi azi în Oradea, în lunile martie-aprilie. Campania este realizată prin operatorul de salubritate RER Vest şi vizează spaţiile verzi, scuarurile şi aliniamentele stradale.

Ea se împarte pe mai multe săptămâni, pe zone, începând din cartierele aflate în partea vestică, Episcopia, Oncea, Rogerius, Olosig, Ioşia, continuând cu cele centrale, urmate de cele din sud (Cantemir, Nufărul) şi din est (Clujului, Eminescu, Tineretului), la rândul lor împărţite în subzone.

În toate acestea se efectuează lucrări specifice de sezon, precum strângerea deşeurilor de pe spaţiile verzi, terenurile de sport şi locurile de joacă, greblatul frunzelor şi crengilor, măturatul aleilor şi golirea coşurilor de gunoi. Totodată, prin asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice, se curăţă aleile, spaţiile verzi şi parcările dintre blocuri, precum şi spaţiul public din faţa caselor.

În paralel, Primăria şi RER Vest derulează şi o campanie de colectare din gospodăriile orădenilor a deşeurilor voluminoase şi periculoase, de la aparatură electrocasnică uzată, mobilier şi saltele, până la ambalaje de substanţe chimice şi pentru amenajări interioare ori baterii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON