URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2022, 09:09

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a schimbat Pasajul Vulturul Negru în ultimii 40 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1980. Reclamaţii din Pasajul Vulturul Negru

Construit în începutul anilor 1900 ca o galerie comercială similară celei din Milano, Pasajul Vulturul Negru a rămas, timp de decenii, un ansamblu cu funcţiuni comerciale.

În anii ‘70-‘80, aici se găseau mai multe magazine, de produse alimentare, confecţii, mobilă, porţelan, tutungerie, consignaţie, cofetărie. Deşi mulţi orădeni frecventau locul, presa locală arăta că el nu era întreţinut bine.

În jurul anului 1980, Palatul Vulturul Negru şi pasajul au fost renovate, dar aspectul general rămânea unul "îndoielnic din punct de vedere al curăţeniei". Mai ales după amiaza, când se deschideau unităţile comerciale, pasajul era "presărat" cu hârtii şi ambalaje, legume şi fructe aruncate la întâmplare, precum şi alte resturi.

Unii angajaţi ai magazinelor aveau obiceiul de a scoate mărfurile în faţa vitrinelor, pentru a le depozita temporar sau pentru a le vinde direct în pasaj. "Nu am văzut pe nimeni să pună mâna pe mătură şi să facă curăţenie", nota autorul unei semnalări în ziarul Crişana.

Acesta îşi dorea ca, prin atragerea atenţiei publicului prin presă, să se facă "ordine" în pasaj, mai ales că reprezenta şi atunci un punct de atracţie pentru turişti.

2022. Renovat, dar cam gol

Nu ştim ce efecte a avut, dacă a avut, semnalarea, dar este cert că aspectul general al pasajului s-a degradat în anii ’80-’90, timp în care activitatea comercială a scăzut.

La începutul anilor 2000 a avut loc o nouă restaurare, dar nu completă, iar locul magazinelor a fost luat, treptat, de baruri şi discoteci, în zona cupolei centrale mutându-se Federaţia Patronilor Bihor şi o agenţie bancară.

Între anii 2014 şi 2017, întreaga clădire, inclusiv pasajul, au fost reabilitate şi aduse mai aproape de starea iniţială, picturile fiind refăcute, iar vitrinele înlocuite. Dar atât în timpul şantierului, cât şi după, mai multe dintre vechile spaţii comerciale s-au închis, rămânând vacante.

Chiar dacă locul atrage trafic, o parte a vitrinelor sunt goale din cauza chiriilor ori a preţurilor de vânzare prea mari percepute pentru spaţiile comerciale. Astăzi, în pasaj funcţionează câteva cafenele şi restaurante, cel mai mare fiind deschis în anul 2021.

În plus, la intrarea dinspre strada Vasile Alecsandri se află Teatrul Arcadia, iar vizavi un magazin de suveniruri. În zona cupolei mai există sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON