URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 21:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum începea anul școlar în anii '60

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1964. A înflorit orașul

15 septembrie 1964: începea noul an școlar, motiv de bucurie pentru micii elevi și de sărbătoare în unitățile de învățământ. Cel puțin așa era prezentat evenimentul principal al lunii în ziarele locale, care remarcau sutele de buchete de flori ce soseau în fiecare școală.

În curțile unităților de învățământ se țineau careuri, unde pionierii și utemiștii trebuiau să-și etaleze cravatele și uniformele curate și călcate. Aveau loc programe artistice, apoi luau cuvântul persoane din conducerea școlilor, din partea partidului, a comitetului orășenesc și a elevilor. Ulterior se intra în sălile de clasă, unde elevii erau așteptați cu manualele pregătite pe bănci.

La Școala nr. 14 din Oradea (Dacia de azi), circa 1.400 de elevi aveau să învețe în cele 24 de săli de clasă. În 1966, odată cu anul de învățământ a fost inaugurată o nouă școală în cartierul Zona de Vest (azi Liceul Lucian Blaga), cu 982 de elevi, cei din clasa I primindu-și Abecedarele, iar cei mai mari intrând în prima oră de dirigenție. La Liceul Industrial, în primul an de învățământ erau înscriși 105 elevi în trei clase, în timp ce la Liceul nr. 5 tocmai se terminase amenajarea unui teren de baschet și a unuia de volei.

2024. Bine ați venit!

Deschiderea anului școlar se face într-o manieră asemănătoare în zilele noastre. Cu câteva săptămâni înainte, magazinele se umplu cu rechizite, astfel încât elevii să fie bine dotați la primul sunet de clopoțel.

În zilele premergătoare, florăriile se pregătesc și ele pentru tradiționalul obicei de a se oferi buchete profesoarelor. Careuri și discursuri au loc și acum, unde participă conducerea instituțiilor de învățământ, elevi, părinți și oficiali locali.

Față de ceremoniile de pe vremuri, acum are loc și o slujbă oficiată de un preot. Lipsesc cravatele roșii și tricolore, dar se evidențiază moda contemporană. Elevii din clasa zero și ciclul primar sunt primiți anual cu clasele decorate și manualele pregătite pe bănci, iar cei din clasele liceale primesc noul orar, după care urmează socializarea în clase sau pe terase.

În Oradea, funcționează 39 de grădinițe, 13 școli gimnaziale, 14 licee și 7 colegii, toate de stat, și 17 unități de învățământ particulare.

O noutate pentru anul școlar 2024/2025 va fi Liceul Tehnologic Dual, care își începe activitatea în campusul construit pe strada Ceyrat, în vecinătate aflându-se în lucru și noua clădire a International School of Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON