URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2022, 09:05

Oradea ieri, Oradea azi: Cum era sărbătorită ziua de 1 Decembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1929. "Cu mare entuziasm"

1 Decembrie este data aniversării unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României, în anul 1918. În perioada interbelică, data nu reprezenta o sărbătoare naţională, dar era aniversată cu vii manifestări.

Dintr-o relatare a Gazetei de Vest din 1929 aflăm că după liturghia şi Te Deum-urile de la catedralele ortodoxă şi greco-catolică, după-masa a avut loc, în sala mare a Teatrului, o serbare a asociaţiei Astra. În cadrul său, în urma intonării Imnului Regal, profesorul I. Silaghi a ţinut o prezentare a evenimentelor din 1918.

Corul şcolii normale de fete a susţinut spectacolul "Păltinel cu frunza lată", iar corul şcolii normale de băieţi a cântat piesa "Cât e fata de micuţă". Apoi, corul mixt al şcolilor normale a interpretat "Lângă leagăn" şi "Ţara mea".

În cartierul Velenţa, Asociaţia profesorilor secundari, împreună cu elevii Liceului "Emanuil Gojdu" şi cu cei ai şcolii "Iosif Vulcan", au organizat o serbare.

Seara, orădenii au fost poftiţi la Teatru, unde Reuniunea Femeilor Române a ţinut un bal cu recitări de poezii şi cântece naţionale, încheiat cu "Marşul libertăţii" în interpretarea corului gimnaziului.

2022. De Ziua Naţională

Festivităţi de 1 Decembrie la Oradea

Ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României în 1990, prin Legea nr. 10. De atunci, în fiecare an momentul este aniversat cu fast.

În Oradea, anual, ceremoniile principale au loc în Piaţa Unirii, înainte în faţa statuii lui Mihai Viteazul, iar acum în faţa celei ecvestre a Regelui Ferdinand I.

În mod obişnuit, evenimentul cuprinde un Te Deum, prezentarea semnificaţiei sărbătorii, urmate de depuneri de coroane la soclul statuii, întotdeauna în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a militarilor, reprezentanţilor cultelor şi a cetăţenilor.

În anii trecuţi, în Piaţa Unirii avea loc, după ceremonie, o paradă a militarilor pedeştri şi a tehnicii din dotare, a jandarmilor, reprezentanţilor ISU şi a altor structuri de apărare şi intervenţie.

După pietonalizarea Pieţei, parada s-a mutat în centrul civic. În timpul pandemiei, autorităţile au renunţat atât la paradă, cât şi la acţiunea de distribuire a porţiilor de fasole cu ciolan.

Anul acesta, fasolea cu ciolan a revenit în programul sărbătorii, dar nu şi parada militară, "blocată" de şantierele din oraş. De 1 Decembrie au avut loc şi spectacole la Filarmonică şi Teatru, dar şi o serie de expoziţii şi conferinţe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON