URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2022, 11:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut și ce a ajuns complexul comercial Mercur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1981. Pe noua Corso

În jurul anului 1980, strada Republicii a fost parțial transformată în pietonală. Locul carosabilului și al liniei de tramvai a fost luat de un spațiu de plimbare, decorat cu cercuri din marmură și ghivece cu flori. În paralel, clădirile istorice au fost renovate, iar în locul caselor cu un singur nivel au fost construite clădiri „plombă”, precum fosta fabrică Arta și câteva blocuri.

În 1981, era finalizat și complexul comercial Mercur, construit pe locul unei case lungi cu magazine și ateliere, în spatele căreia se afla clădirea Cercului Teatral de Vară, unde mai târziu s-a deschis cinematograful Heyman.

Complexul comercial pe două niveluri a fost inaugurat în 27 iunie 1981, cu o suprafață de 3.500 mp și 7 raioane. Aici se comercializau în special articole de menaj, metalo-chimice și decorații. Exista și o bijuterie, precum și un loc pentru desfacerea produselor artizanale. Complexul dispunea și de un raion de electronice și electrocasnice, existând inclusiv un atelier pentru depanare. În clădire se mai aflau o unitate Loto, o tutungerie, un magazin de sticlărie, iar la etaj se găseau articole sportive și de voiaj.

2022. Pregătiri de renovare

Clădirea a suferit puține transformări, dar mai multe recompartimentări, în funcție de necesitățile comerciantului. A rămas un complex de spații comerciale și de servicii până azi. În anii 1990, la etaj a fost amenajată o sală de bingo, în timp ce la parter funcționa o galerie de artă. Mai târziu, în locul galeriei s-a deschis un magazin de electrocasnice. Fațadele clădirii, atât cea dinspre stradă, cât și cea secundară, au fost neglijate în toți anii de schimbări, astfel că s-au degradat.

În prezent, în clădirea complexului, ce nu mai poartă vreo denumire oficială, funcționează magazine de modă, o sucursală bancară, un birou notarial și o gelaterie. Starea clădirii fiind rea, în primăvara anului 2022, Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor a făcut demersurile pentru renovare.

Conform avizului obținut în Comisia municipală de urbanism, imobilul va păstra funcțiunea existentă, iar fațada va rămâne nemodificată structural. Ea va fi readusă la starea inițială prin retencuire și curățarea cărămizii aparente. Învelitoarea va fi din tablă fălțuită de culoare gri antracit și inclusiv gangul va urma să fie renovat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON