URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2022, 16:20

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Vágó

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1905. În epoca Secessionului

Clădirea de pe strada Traian Moşoiu nr. 14 atrage atenţia prin formele specifice artei din 1900 în regiune, cu detalii Secession. Cunoscută drept Casa Vágó, este prima clădire realizată de fraţii Vágó László şi József în Oradea.

Conform unui studiu al istoricului Mircea Paşca despre cei doi arhitecţi orădeni, clădirea a fost terminată în 1905, proprietar fiind Weinberger Lajos, director al morii Emilia.

Imobilul, construit la stradă, cu o curte interioară, se aseamănă unora din Budapesta proiectate tot de Vágó, dar şi cu unul din Subotica, faţada fiind influenţată de Secessionul vienez, căruia i-au fost adăugate elemente de artă populară în ornamentaţia interioară, pe streaşină, burlane şi jardinierele ferestrelor.

Organizarea sa este de tip vilă: are un demisol înalt, parter - cu sufragerie, camera domnilor, salon şi fumoar, respectiv etaj - cu dormitoare şi camere de serviciu.

Încăperile sunt organizate în jurul unui hol central pe două niveluri, caz singular în oraş.

Pe faţadă, demisolul este placat cu marmură roz, iar intrarea, aflată în stânga, este dominată de o arcadă. Ferestrele parterului sunt arcuite în partea superioară, iar pe etaj, în mijloc, se găseşte un bovindou, flancat de două perechi de ferestre.

2022. Pentru turism

Deşi puţine, decoraţiile faţadei dinspre stradă sunt deosebite.

Deasupra intrării este reliefat un arbore, probabil "arborele vieţii", iar deasupra ferestrei corespunzătoare mansardei se găseşte un chenar cu textul "ÉPULT MCMV" (construit 1905), flancat de două reprezentări antropomorfe.

Interiorul este şi el inspirat din natură şi folclor, uşile şi ferestrele, inclusiv scara din lemn sunt decorate cu linii ondulate, cercuri, inimi şi frunze, cu un paviment de hol cu forme geometrice de asemenea specific perioadei de maturitate a fabricilor locale de materiale de construcţii.

Casa Vago

Ultima renovare a faţadei s-a făcut în anii 2000, în prezent clădirea fiind nelocuită. Faţada dinspre curte a fost modificată, iar elemente precum vitraliile decorate cu flori, frunze, arbori şi păsări au dispărut în timp.

Profitând de potenţialul de vad comercial al zonei, proprietarii clădirii, propuse pentru clasare ca monument istoric, au obţinut recent aviz de oportunitate pentru restaurarea sa integrală şi amenajarea podului, cu schimbarea destinaţiei în hotel cu restaurant.

Totodată, clădirile parazitare aflate în curte ar urma să fie desfiinţate şi înlocuite cu un al doilea corp de clădire cu parter şi un etaj, tot cu spaţii de cazare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON