URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2024, 16:55

Oradea, comunitate sustenabilă: Primăria a primit dreptul de a aplica pentru fonduri elvețiene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a intrat în rețeaua „European Energy Award” (Premiul European de Energie), dedicată orașelor certificate că sunt sustenabile. Acest instrument este un criteriu de eligibilitate pentru primăriile care vor dori să acceseze fonduri elvețiene.

Certificatul a fost înmânat primarului Florin Birta, vineri, la Oradea, de către reprezentanții organizației Romania Green Building Council, aceiași care au făcut un audit în municipiu.

Analiza a urmărit șapte domenii de eficiență energetică ce țin de Primăria Oradea: planificarea dezvoltării și strategii, facilitățile din clădirile municipale, managementul deșeurilor, mobilitate, organizare internă, modalitățile de comunicare și cooperare și adaptare la schimbări climatice. 

La finalul auditului, Oradea a primit un punctaj de 46,2%, care, printre localitățile astfel analizate din România, este cel mai mare. Trebuie precizat însă că, până acum, Romania Green Building Council a făcut audituri de acest gen în puține primării: Vama Buzăului, Iași, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Gherla, Sighetu Marmației și Buteni.

„Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine și că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicați, vom face și mai bine, pentru a încerca să atragem și mai multe fonduri europene, elvețiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei, care este un domeniu important pentru noi toți”, a declarat primarul Florin Birta.

Edilul a spus și că auditul va fi făcut public de Primărie, pe site-ul propriu, astfel încât oricine să poată vedea cum a fost evaluată Oradea.

La ceremonia de vineri au participat și reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România, care au anunțat că noul program de finanțare cu fonduri elvețiene va fi lansat, cel mai probabil, în toamnă. Acesta va fi primul Program de Cooperare Elvețiano-Român în care Primăria Oradea va fi eligibilă să participe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Adaug.
Cladirile autoritatilor publice ar trebui sa aiba emisii zero incepand cu 2028, peste 4 ani! Ca evaluarea ne poate ajuta la accesarea de posibile fonduri, e altceva. Sa faci o virtute din asta, e doar imagine. Ar fi timpul sa ne masuram in Europa.
Postat 21 Ianuarie 2024, 11:36 de User anonimizat
Sugestie.
Ar fi timpul ne pregatim pentru Capitala Verde, program sub egida Comisiei Europene, doar asa se poate masura impactul direct pe care il au politicile verzi asupra cetateanului, cat de prietenos e orasul cu acesta. Altfel evaluarea Consiliului Cladirilor Verzi e aproape ironica, orasul are un sistem dependent fata de combustibilii fosili (gaze naturale), energia geotermala e inca in faza incipienta, cea solara si eoliana, cvasi inexistenta, regenerare desuri-idem. Cat despre Cladiri Verzi, ce mai e de spus?! Cladirile autoritatilor publice ar trebui sa aiba emisii zero
Postat 21 Ianuarie 2024, 11:31 de User anonimizat
Prin birourile de la Bruxelles, când se aude de "European Energy Award" ...
... funcționarii refuză să mai participe, pentru că este vorba de o organizație care cerșește bani europeni pentru mici proiecte de consultanță, pentru cooperare cu state nemembre UE și care sunt derulate de țările CCE (Elveția, Norvegia și Islanda). Apoi apar prin țări membre UE dar fraiere, pe la orașe unde este miros de bani, dând diplome pe diverse teme și subiecte. Practic, niște elvețieni în acest caz, cheltuie degeaba niște bani europeni, ca să viziteze estul Europei și să găsească tot felul de oportunități pentru asociații care-i manipulează, mâncând și bând pe gratis în hoteluri dotate cu piscine și mochetă în camere.
Postat 21 Ianuarie 2024, 08:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON