URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2023, 15:37

Operație dificilă la Spitalul Județean din Oradea, pentru extirparea unei tumori de 4 centimetri din gura unui pacient (FOTO)

Operație dificilă la Spitalul Județean din Oradea, pentru extirparea unei tumori de 4 centimetri din gura unui pacient (FOTO) sursa foto: Spitalul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă formată din patru medici ai Spitalului Județean din Oradea specializați în chirurgia buco-maxilo-facială a extirpat o tumoră de 4 centimetri din gura unui pacient, care nu doar că îi afecta aspectul feței, ci îi și îngreuna posibilitatea de a mesteca și, mai ales, se putea transforma într-una canceroasă.

Tumoră cu risc oncologic

Potrivit unei informări a unității sanitare, intervenția a avut un grad de dificultate ridicat, fiind realizată la începutul acestei luni, pe 4 aprilie.

Pacientul, în vârstă de 59 ani, a fost diagnosticat cu o formațiune tumorală la nivelul glandei parotide (n.r. - responsabilă de producția de salivă) drepte. „Având un diametru de aproximativ 4 centimetri, tumora afecta fizionomia și masticația pacientului, iar în timp putea să prezinte un risc de creștere în dimensiune și evoluție canceroasă”, precizează un comunicat al Spitalului Județean.

Potrivit acestuia, medicii au decis efectuarea unei așa numite parotidectomii superficiale, adică extirparea tumorii, dar și „decuparea” părții din glanda parotidă aflată deasupra acesteia.

Dificultatea intervenției în asemenea situații este dată de faptul că, pentru a putea face parotidectomia, chirurgii trebuie să facă incizia așa încât să nu afecteze nervul facial, pentru a nu-l leza, situație în care pacientul poate rămâne cu o pareză, în acest caz pe partea dreaptă a feței.

„Medicii au efectuat o incizie de aproximativ 18 cm pe partea dreaptă a feței pacientului, primul obiectiv fiind identificarea nervului facial drept pentru a diseca de-a lungul lui. După identificarea nervului, s-a excizat formațiunea tumorală împreună cu porțiunea glandei parotide aflată deasupra tumorii”, arată purtătorul de cuvânt al spitalului, Lisa Crăiuț.

„Intervenția a avut loc în data de 4 aprilie și a decurs bine, fără incidente, iar pacientul a fost externat la două zile după operație, fiind în stare favorabilă”, mai menționează reprezentanta unității.

Operațiile dificile, o rutină

Intervenția a fost realizată în urma unei colaborări între personalul Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL și cel al Secției ATI, iar echipa operatorie a fost formată din dr. Alexandru Precup, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, Dr. Sorin Tripe, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială și Dr. Bogdan Bumbu, medic primar chirurgie dento-alveolară și medic rezident chirurgie stomatologică și maxilo-facială, echipa fiind coordonată de către dr. Iuliu Moldovan, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială.

În cadrul Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL se efectuează intervenții chirurgicale cu diferite grade de complexitate, care includ traumatismele părților moi și dure de la nivelul feței, tumorile de la nivelul feței, cavității bucale și regiunii cervicale (gât) și patologia infecțioasă de la acest nivel, patologia glandelor salivare, patologia sinusurilor maxilare și a articulației temporo-mandibulare, patologia dureroasă de la nivelul feței și leziunile dento-maxilare.

De la începutul anului curent, în Spitalul Județean au fost efectuate mai multe intervenții cu un grad de complexitate ridicat în specialitatea chirurgie buco-maxilo-facială, precum reducerea și imobilizarea fracturii complicate de mandibulă prin osteosinteză, excizia glandei submandibulare, excizia unei tumori faciale și reconstrucția cu lambou regional cervical, îndepărtarea unei formațiuni tumorale de la nivelul mandibulei prin hemirezecție de mandibulă cu dezarticulare, evidare ganglionară laterocervicală și submandibulară și reconstrucția defectului post-operator.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări!
Am fost operata de domnii dr. Precup si Bumbu, doi doctori minunati, care isi practica meseria la un nivel inalt si trateaza pacientii pe masura! Pot spune ca mi-au salvat viata si le multumesc! Felicitari pentru tot!
Postat 10 Aprilie 2023, 22:10 de Ralu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON