O echipă formată din patru medici ai Spitalului Județean din Oradea specializați în chirurgia buco-maxilo-facială a extirpat o tumoră de 4 centimetri din gura unui pacient, care nu doar că îi afecta aspectul feței, ci îi și îngreuna posibilitatea de a mesteca și, mai ales, se putea transforma într-una canceroasă.
Tumoră cu risc oncologic
Potrivit unei informări a unității sanitare, intervenția a avut un grad de dificultate ridicat, fiind realizată la începutul acestei luni, pe 4 aprilie.
Pacientul, în vârstă de 59 ani, a fost diagnosticat cu o formațiune tumorală la nivelul glandei parotide (n.r. - responsabilă de producția de salivă) drepte. „Având un diametru de aproximativ 4 centimetri, tumora afecta fizionomia și masticația pacientului, iar în timp putea să prezinte un risc de creștere în dimensiune și evoluție canceroasă”, precizează un comunicat al Spitalului Județean.
Potrivit acestuia, medicii au decis efectuarea unei așa numite parotidectomii superficiale, adică extirparea tumorii, dar și „decuparea” părții din glanda parotidă aflată deasupra acesteia.
Dificultatea intervenției în asemenea situații este dată de faptul că, pentru a putea face parotidectomia, chirurgii trebuie să facă incizia așa încât să nu afecteze nervul facial, pentru a nu-l leza, situație în care pacientul poate rămâne cu o pareză, în acest caz pe partea dreaptă a feței.
„Medicii au efectuat o incizie de aproximativ 18 cm pe partea dreaptă a feței pacientului, primul obiectiv fiind identificarea nervului facial drept pentru a diseca de-a lungul lui. După identificarea nervului, s-a excizat formațiunea tumorală împreună cu porțiunea glandei parotide aflată deasupra tumorii”, arată purtătorul de cuvânt al spitalului, Lisa Crăiuț.
„Intervenția a avut loc în data de 4 aprilie și a decurs bine, fără incidente, iar pacientul a fost externat la două zile după operație, fiind în stare favorabilă”, mai menționează reprezentanta unității.
Operațiile dificile, o rutină
Intervenția a fost realizată în urma unei colaborări între personalul Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL și cel al Secției ATI, iar echipa operatorie a fost formată din dr. Alexandru Precup, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, Dr. Sorin Tripe, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială și Dr. Bogdan Bumbu, medic primar chirurgie dento-alveolară și medic rezident chirurgie stomatologică și maxilo-facială, echipa fiind coordonată de către dr. Iuliu Moldovan, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială.
În cadrul Compartimentului Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Secției Clinice ORL se efectuează intervenții chirurgicale cu diferite grade de complexitate, care includ traumatismele părților moi și dure de la nivelul feței, tumorile de la nivelul feței, cavității bucale și regiunii cervicale (gât) și patologia infecțioasă de la acest nivel, patologia glandelor salivare, patologia sinusurilor maxilare și a articulației temporo-mandibulare, patologia dureroasă de la nivelul feței și leziunile dento-maxilare.
De la începutul anului curent, în Spitalul Județean au fost efectuate mai multe intervenții cu un grad de complexitate ridicat în specialitatea chirurgie buco-maxilo-facială, precum reducerea și imobilizarea fracturii complicate de mandibulă prin osteosinteză, excizia glandei submandibulare, excizia unei tumori faciale și reconstrucția cu lambou regional cervical, îndepărtarea unei formațiuni tumorale de la nivelul mandibulei prin hemirezecție de mandibulă cu dezarticulare, evidare ganglionară laterocervicală și submandibulară și reconstrucția defectului post-operator.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.