URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2024, 16:35

One World Romania revine la Oradea cu documentare despre alegeri individuale și colective

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine și anul acesta la Oradea, cu filme din selecția ediției a 17-a, sub tema ALEGE! Ediția locală va avea loc în perioada 18 – 20 octombrie, la Cetatea Oradea (Corpul F) și este cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Comunitară Oradea. Accesul la proiecții este gratuit.

One World Romania reflectează anul acesta la rolul său într-o lume în care crizele și tragediile se succed la nesfârșit, o lume în care echilibrul reprezintă mai degrabă o miză individuală sau scopul, izolat și fragil, al unei lupte de grup. În acest context, alegem să creăm un spațiu în care să se vorbească și despre ce se tace. Alegem solidaritatea în locul confortului, alegem să ascultăm mai mult decât să impunem credințe. Prin filmele acestei ediții vrem să privim dincolo de noi, să ne așezăm față în față cu celălalt și, finalmente, să ne privim pe noi înșine mai lucid.

Proiecțiile sunt urmate de discuții cu regizorii filmelor și alți invitați speciali, moderate de Răzvan Marchiș, regizor și producător cultural. Filmele sunt subtitrate în limba română și limba engleză.

Nu lipsesc nici teme consacrate ale festivalului sau subiecte care ne-au preocupat în ultimii ani, cum ar fi munca în contextul inteligenței artificiale, dilemele adolescenților sau conflictul israelo-palestinian. Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, prezentate în proiecție unică în Oradea.

Deschiderea festivalului are loc vineri, 18 octombrie, de la ora 20:00, cu Vis.Viață, documentarul românesc care urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una – o actriță, Habet – un trapper și Ștefania – o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși? După proiecție, publicul va putea discuta cu regizoarea Ruxandra Gubernat.

Zâmbetul Georgiei, documentarul prezentat în închiderea festivalului, duminică, 20 octombrie, ora 20:00, cu sprijinul KineDok România, este o tragicomedie care analizează urmările demagogiei populiste din cadrul alegerilor prezidențiale din 2012 din Georgia. Filmul lui Luka Beradze investighează un sat în care celor mai dezavantajați cetățeni le este promisă o nouă dantură, pe banii partidului, în schimbul unui vot.

Pentru mai multe informații despre selecție și invitați, vă invităm să urmăriți evenimentul de Facebook. Programul complet One World Romania la Oradea:

Vineri, 18 octombrie

20:00 – Vis.Viață / Imaginary Youth

(România, 2024, 84')

de Ruxandra Gubernat

proiecție urmată de o discuție cu regizoarea Ruxandra Gubernat

Sâmbătă, 19 octombrie

18:00 – Incident / Incident

(SUA, 2023, 30’)

de Bill Morrison

+

Așteptând roboții / Human Not Human

(Belgia, 2023, 38')

de Natan Castay

proiecție urmată de o discuție online cu regizorul Natan Castay

20:30 – Trei promisiuni / Three Promises

(Palestina, Liban, SUA, 2023, 61')

de Yousef Srouji

proiecție urmată de o discuție online cu regizorul Yousef Srouji

Duminică, 20 octombrie

20:00 – Zâmbetul Georgiei / Smiling Georgia

(Georgia, Germania, 2023, 62')

de Luka Beradze

proiecție urmată de o discuție cu Cătălin Popa, antreprenor, președinte executiv Fundația Comunitară Oradea / proiecție desfășurată cu sprijinul KineDok România

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național, Fundația Comunitară Oradea

PARTENERI

Visit Oradea, Cetatea Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Centrul Europe Direct Oradea, MA hub, Piața9, KineDok România, Silviu Filip Photography

PARTENERI MEDIA NAȚIONALI

Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, Școala9, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Cărturești

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON