URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Mai 2022, 15:02

Olimpicii din Gojdu: 63 de elevi de la Colegiul Emanuil Gojdu au luat premii sau mențiuni la olimpiade și concursuri naționale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cei aproximativ 1.000 de elevi, câți are Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, 63 au luat medalii sau mențiuni la etapele naționale ale unor olimpiade și concursuri școlare.

Patru dintre ei s-au calificat sau urmează să susțină examenele pentru etapele internaționale ale competițiilor.

„Sunteți mândria școlii noastre”

Toți cei 63 de elevi au fost aplaudați vineri într-o conferință de presă care a avut loc în școală, la inițiativa directoarei Anca Mile și a directorului adjunct Viorel Mititean, și la care au participat, firește, olimpicii și profesorii care i-au coordonat.

După cum a subliniat directoarea Mile, anii de pandemie, în care olimpiadele școlare nu s-au ținut, au provocat o „sete” de competiție elevilor, iar „acest lucru se vede în numărul mare de premii”. „Vă mulțumesc și vă felicit pentru munca pe care o depuneți, pentru efortul pe care îl faceți și perseverența de care dați dovadă. Sunteți mândria școlii noastre și acest lucru sper să vă însoțească toată viața”, le-a spus Anca Mile elevilor. Directoarea i-a felicitat și pe profesorii care i-au îndrumat pe elevi spre excelență, dar și pe părinții copiilor.

Nu a fost uitat nici profesorul de matematică Viorel Sadoveanu, care a murit luna trecută și n-a apucat să vadă rezultatele bune ale elevilor pe care i-a pregătit. Ca un omagiu, în memoria lui s-a ținut vineri un moment de reculegere.

În drum spre olimpiade internaționale

Directoarea Anca Mile a dat citire apoi listei nominale a premianților, iar la final a precizat că această listă ar putea fi completată, deoarece urmează etapa națională a olimpiadei de geografie pentru elevii de gimnaziu, faza națională a olimpiadei sportului școlar, unde Colegiul Gojdu s-a calificat cu două echipe de baschet masculin, respectiv olimpiada națională de lectură.

Dintre premianții de la Gojdu, ies în evidență patru elevi calificați sau care au șanse să ajungă la olimpiade internaționale: Raissa Caba (clasa 11C, profesor Corina Păcurar), calificată la faza internațională a Olimpiadei de Lingvistică Asia-Pacific, Victor Caba (12B, profesor Maricica Petrila), calificat la aceeași competiție internațională, Vlad Iova (12F, profesor Anița Luncan), calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie, și Andrei Covaci (11D, profesori Maria Niță și Adrian Niță), participant la barajul pentru Lotul Național.

Excelență în educație

Vlad Iova, care în vara aceasta va fi șef de promoție cu media 10 la Gojdu și care a mai câștigat premii la olimpiade și în anii trecuți, a luat și premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică și practică. De altfel, cu cinci premii la Olimpiada Națională de Chimie câștigate de elevii din Gojdu, Bihorul este fruntaș în țară la acest concurs.

Întrebat cât de greu i-a fost să obțină această performanță, Vlad Iova (în centru, în imaginea de jos) a spus că „olimpicilor le place” pregătirea pentru aceste examene. „N-aș putea să spun că este mult efort, dar este multă muncă. Îmi pare rău că este ultima olimpiadă la care am participat”, a spus adolescentul care vrea să fie student la Medicină Militară în București.

„Suntem binecuvântați cu niște copii foarte inteligenți, care pot să facă performanță la nivel înalt”, a spus și coordonatoarea olimpicilor la chimie, profesoara Anița Luncan.

Pe lângă orele de la școală și pregătirea individuală, olimpicii au participat și la cursurile organizate de Centrul Județean de Excelență Bihor, o instituție recent înființată și a cărei menire este tocmai să îi pregătească pe elevii cu potențial pentru competiții naționale și internaționale. Directorul centrului, profesorul Marius Cicortaș, titular al Colegiului Gojdu, a precizat că în total aici se pregătesc peste 700 de elevi din tot Bihorul, la cinci discipline.

Gojdu, studiu de caz pentru Microsoft

Profesorul Adrian Niță a subliniat la rândul său performanța celor 16 elevi care au participat la olimpiada națională de informatică sau la concursul național Minecraft Education, o ramură dezvoltată de Ministerul Educației pentru elevii performanți la programare: toți au luat un premiu sau o mențiune! „Microsoft va face un studiu de caz pe Colegiul Gojdu, pentru că din șase premii naționale, patru le-au luat copii de la noi, iar ceilalți 12 elevi ai noștri au obținut Mențiune 1. Toți participanții de la Gojdu au primit premii sau mențiuni, lucru cu care ne mândrim”, a declarat Niță.

Nu foarte obișnuit pentru un liceu renumit pentru clasele de mate-info, Colegiul Gojdu are performanțe notabile și la discipline din domeniul uman, cum e Olimpiada Națională de Lingvistică. Profesoasa Dana Pușcașiu a punctat însă că meritul este al elevilor, care se pregătesc mult peste ceea ce programa școlară le cere.

Ca să-i celebreze pe olimpici, Colegiul Gojdu va publica un număr special al revistei școlii, cu mărturiile acestor elevi.

Lista integrală a premianților din Colegiul Emanuil Gojdu:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări!
Cinste lor, cinste dascălilor!
Postat 06 Mai 2022, 17:23 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON