URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2022, 17:15

O fracție, trei soluții: RER Vest lămurește în ce tip de saci sau pungi pot arunca orădenii deșeurile biodegradabile

O fracție, trei soluții: RER Vest lămurește în ce tip de saci sau pungi pot arunca orădenii deșeurile biodegradabile FĂRĂ PLASTIC. În pubelele de culoare maro, deșeurile biodegradabile trebuie să ajungă fără plastic, pentru că acesta va polua îngrășământul, produsul final în care se transformă resturile organice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au învățat unde este locul fiecărui tip de deșeuri, unii orădeni mai au o întrebare: cum să colecteze resturile biodegradabile în locuințe, fără să facă mizerie ori să genereze mirosuri neplăcute, până când le golesc în pubele? RER Vest are răspunsurile corecte.

Trei opțiuni

În categoria deșeurilor biodegradabile intră, pe lângă deșeurile vegetale provenite din grădini (iarba cosită și rămurele mărunțite), deșeurile organice menajere, cum sunt resturile de mâncare, coji de pâine uscată, coji și resturi de fructe și legume, coji de ouă, pliculețe de ceai, zaț de cafea, cereale, dar și rumeguș de lemn sau cenușă care provine de la arderea lemnului.

Există mai multe variante pentru a colecta aceste deșeuri în interiorul locuințelor. Orădenii care nu vor să le strângă de-a valma într-o găleată, ci să folosească un ambalaj, au trei opțiuni: punga de hârtie sau carton, punga biodegradabilă și sacul menajer. Cea mai „bio” dintre ele este punga de carton sau hârtie, care are avantajul că, odată umplută, poate fi aruncată împreună cu conținutul în pubela maro. Se va descompune chiar mai repede...

Umpluți și goliți

Și pungile biodegradabile pe care orădenii le cumpără de la supermarket pot fi utile pentru colectarea deșeurilor organice, după ce s-au consumat fructele sau legumele cu care au fost cumpărate. Ele pot fi folosite ca saci în găleata maro, destinată deșeurilor biodegradabile, și pot fi aruncate direct în pubelă, dar doar dacă nu au eticheta cu prețul lipită pe ele. Dacă pungile au asemenea etichete, în compoziția cărora se regăsește și plasticul, sunt considerate contaminate și nu mai pot fi aruncate în pubela maro.

„Știm că mulți dintre orădeni folosesc saci menajeri pentru a depozita resturile biodegradabile în găleata maro. Până aici, nimic de obiectat. Dar aruncarea acestui tip de sac în pubela maro nu este permisă. O soluție simplă este să goliți sacul menajer în pubela maro și apoi aruncați sacul murdar în containerul negru pentru deșeuri reziduale”, explică Laura Dărăban, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Așadar, trei opțiuni, un singur rezultat: compostarea deșeurilor vegetale și transformarea lor în humus pentru plante.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ei da…
Vara s-a sunat in repetate randuri sa se ridice pubela. Asta in conditiile in care singurul loc de depozitare a pubelelor e casa scarii, iar dimineata trebuia scoasa in fata scarii, in soare, in speranta ca se ridica. S-a umplut in scurt timp de viermi, muste. In conditiile astea ce pretentii sa ai de la cetateni? S-a spalat pubela in fata imobilului (life nouveau), s-a pus un sac mare in pubela si se arunca in pungi. Inainte de a sari cu amenzi din incheietura, poate ar trebui eficientizat (sic) sistemul.
Postat 29 Noiembrie 2022, 07:02 de User anonimizat
mda
Asta în teorie. Realitatea însă e total diferita. Pubelele de sticla sunt pline de flacoane. Asta pentru ca unii chiar nu cunosc diferența dintre sticla și pet. Și dacă ar fi doar atât, ar fi bine. Dar unii oameni sunt atât de mizerabili încât arunca mâncare în prima pubela pe care o vad. Domnii de la primărie, chiar nu avem un mod de a amenda astfel de indivizi? Nu putem instala niște camere? Nu se poate ca unii respecta regulile și apoi tot noi sa plătim când ne amendează asociația. Sa nu mai vorbesc ca ușile alea se rup la 24 de ore după ce se repara. Pentru ce mai avem custile alea? Sunt atâtea probleme, e incredibil. Și uitați ca la sat, nu mai avem aceleași probleme. Acolo se respecta regulile. Interesant. Românul până nu e controlat, îl cam doare în cot de ceilalți. Va rog sa regânditi de la zero reciclarea în oraș. E dezastru. Și e la fel peste tot.
Postat 28 Noiembrie 2022, 23:25 de IrinaLoghin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON