URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2022, 19:42

Nuntă cu alai de trăsuri în Oradea. Mireasa și mirele, într-o caleașcă trasă de patru lipițani și condusă de un campion (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nuntă cu program inedit, sâmbătă, în Oradea. Natalia Fitero, o tânără bihoreancă pasionată de cai, driver la concursuri de atelaje şi moştenitoarea uneia dintre cele mai mari herghelii private din ţară, aflată în Săcueni, a fost dusă la altar cu o paradă de trăsuri.

Natalia Fitero şi alesul ei, Alexandru Balota, s-au aflat într-o caleaşcă albă specială, adusă din Budapesta, decorată cu flori, trasă de patru lipiţani şi condusă de Rákóczi Gergő, maestru emerit, multiplu campion naţional la atelaje, participant la campionate mondiale și apropiat al familiei Fitero. 

Alaiul - deschis de doi călăreţi, urmaţi de caleaşca mirilor şi alte 8 trăsuri, printre care una cu highidişi - a străbătut mai bine de 10 kilometri prin Oradea, intrând în oraş dinspre Satu Mare, trecând pe lângă Gara Centrală, pe Republicii, prin Centrul Civic şi ajungând în Nufărul la Biserica Sfântul Pantelimon, unde a avut loc cununia religioasă.

În paradă au fost folosiţi cai sport şi lipiţani, care să reziste la un traseu atât de lung, prin oraş. Pentru a-şi putea îndeplini dorinţa de a traversa oraşul în caleaşcă, alături de apropiaţi din lumea concursurilor de atelaje, mireasa a cerut şi obţinut aprobări din partea autorităţilor locale. "Am vrut neapărat să fie ceva inedit, ce nu s-a mai văzut în Oradea", s-a destănuit Natalia BIHOREANULUI

Alexandru şi Natalia s-au logodit în 2019, însă au amânat nunta de mai multe ori, ba din cauza pandemiei, ba pentru că au vrut să-i adune la un loc pe toţi prietenii lor, sportivi de performanţă în concursurile de atelaje. "Am ţinut cont de programul concursurilor naţionale şi internaţionale de atelaje, ca să poată participa toţi aceşti prieteni din loturile naţionale", a spus mireasa.

Ea însăşi a concurat de-a lungul anilor, alături de tatăl ei, Petru Fitero, la mai multe competiţii regionale de atelaje.

Familia Fitero din Săcueni creşte cai de câteva generaţii şi chiar şi-a creat propria linie de cai semigrei. BIHOREANUL a prezentat povestea Nataliei Fitero și pasiunii ei pentru cai în 2017, în articolul "Amazoana" din Săcueni: O tânără din Bihor moşteneşte cea mai mare herghelie privată din ţară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Claxonare interzisã!!!
Eu sunt curios dacã pe traseul alaiului s-a claxonat sau caii au nechezat???!?
Postat 19 Iunie 2022, 12:38 de iahim
De toată jena
Cocalarisme. Să ne spuneți și nouă cine i-a dat aprobarea (nume și prenume), ca să știm unde să dăm și noi șpagă să ne plimbăm cu trașcaleta. S-a plătit și pt apariția acestui articol? Probabil s-a oprit și circulația, caii nefiind învățați printre mașini puteau produce accidente. "Am vrut neapărat să fie ceva inedit, ce nu s-a mai văzut în Oradea" - de ce credeți că interesa pe cineva circul ieftin cu atelaj? Am mai văzut și auzit printre blocuri lăutari și chiuituri. Hai să mai evoluăm.
Postat 19 Iunie 2022, 09:20 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON