URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ziarul continuă tradiția Crăciunițelor cu... un Crăciunel, dar nu unul oarecare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 18 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Adevăratul Moș Crăciun

BIHOREANUL continuă tradiția Crăciunițelor cu... un Crăciunel, dar nu unul oarecare! Cine se ascunde în spatele înfățișării leit Moș Crăciun?

Cu barbă și plete autentice, ninse, cu obraji bucălați și rozalii, colorați de frigul iernii, cu costum, statură și alură fix ca ale cunoscutului personaj, „bătrânelul” bucură copiii la târgurile din Oradea și Băile Felix. Este un orădean cât se poate de interesant, cu o poveste de viață remarcabilă, clădită alături de doamna Crăciun, cu dragoste și... în pași de dans.

INTERVIUL BIHOREANULUI

dr. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății: „În celelalte state nu au fost astfel de anchete”

La doi ani după încetarea mandatului de ministru al Sănătății (aprilie - septembrie 2021), orădeanca Ioana Mihăilă este - la fel ca predecesorul său, Vlad Voiculescu, și fostul secretar de stat Andrei Baciu, împuternicit pentru scurtă vreme în 2021 să exercite atribuții de ministru - suspectă într-un dosar al DNA privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în cantități excesive și cu un prejudiciu de 1 miliard de euro.

Potrivit DNA, deși România și-ar fi asigurat deja 33 de milioane doze, suficiente pentru vaccinarea populației, foștii șefi din Ministerul Sănătății ar fi inițiat achiziția a încă 52,8 milioane doze, ceea ce ar fi abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, infracțiune la care fostul premier Florin Cîțu, care le-a aprobat, a fost complice.

BIHOREANUL a întrebat-o pe fosta ministră cum s-au derulat achizițiile, dacă a fost de acord cu ele ori s-a opus unor cantități excedentare, dar și de ce, spre deosebire de fostul său partid (USR-PLUS), ea nu a acuzat DNA de fabricarea unui dosar politic, ci, convinsă că nu a încălcat legea, are încredere că justiția îi va face dreptate.

Nu uitați să colindați...

Colindul vânătorilor, al drumeților, al oilor ori al fetei nemăritate, toate au răsunat, vremuri îndelungate, în satele Bihorului, înaintea Crăciunului. Asemenea celor care le cântau, multe s-au pierdut, însă, în negura vremurilor.

O cercetare făcută de istoricul orădean Sorin Șipos a scos la iveală că, dintr-o colecție de 33 de colinde care se cântau în urmă cu un secol în satele Cuzap și Voivozi, doar trei mai sunt cunoscute localnicilor din vremurile noastre. „Din păcate, este adevărat, ne mor colindele tradiționale”, zice profesorul.

O scumpete de târg

Cu priveliști feerice și o atmosferă de basm, Târgul de Crăciun din Oradea își trezește vizitatorii la realitate prin prețurile mari. 

O plăcintă a ajuns să coste 15 lei după ce, la licitațiile pentru spații, comercianții au urcat prețul pentru închirierea unei căsuțe la 1.000 lei pe zi, plus taxele aferente, iar comisionul acordat de un negustor către APTOR a atins nivelul aberant de 88% din vânzări.

Fata din cușcă

La doar 18 ani, o adolescentă din Oradea a ajuns să se bată în competiții internaționale de MMA pentru profesioniști.

Codruța Meila impresionează organizatorii turneelor MMA prin rezistență și curaj, calități care în doar un an au propulsat-o de la concursurile pentru amatori la cele pentru semiprofesioniști, iar recent a ajuns să înfrunte luptători de top din țara vecină, fiind invitată și la alte gale din Olanda și Ungaria. 

OPINII

Desființați toate locurile de joacă!
de Mircea Chirilă

În Rogerius, în zona străzii Mihail Sadoveanu, am asistat la o premieră. S-a desființat primul loc de joacă pentru copii din Oradea, pe motiv că o parte dintre locatari sunt nemulțumiți că țâncii fac gălăgie! Dar ce ar vrea onor riveranii să facă bieții copii? Cipcă?

Asistăm la un precedent periculos, pentru că practic nu există cvartal în care să nu avem câte un nenea veșnic nemulțumit de condițiile de locuit în condominiu. De altfel, aici e marea bubă la români: ne lipsește exercițiul bunei conviețuiri cu vecinii... 

USR, noaptea ca hoții!
de Adrian Criș

Niște progresiști de schimbul III au fost prinși cu cioara vopsită taman - ce ironie - cu ajutorul tehnologiei. E vorba de „salvatorii” de la USR, care nu învață nimic din propria prostie: după gherila digitală dusă „sub acoperire” în 2020 împotriva lui Bolojan, când au câștigat praful de pe tobă și la Primăria Oradea, și la Consiliul Județean Bihor, mai nou împânzesc orașul, noaptea ca hoții, cu mesajul „PNL, sluga PSD”.

Mai mult, însă, se arată mai penibili decât vestitul Muianu, odrasla unui medic putred de bogat care la mijlocul anilor 2010 își procura orgasme imprimându-și propria figură pe clădiri: respectivul achita amenzile din banii de la tăticul, socotindu-le o firească taxă pe distracție, pe când usereii nu vor să plătească pentru propriul vandalism...

PREMIILE LUI BIHOREL

Crăciun fără lumini: Cum a reușit primarul din Aleșd să lase orașul fără iluminat festiv; „De Crăciun, fii mai bun!” Impostori printre cerșetorii și binevoitorii de la centrele comerciale din Oradea; Vânătăi profesionale: Ce sancțiuni au luat doctorițele care s-au păruit la Spitalului Județean din Oradea; Securist travestit: Ex-judecătorul Ovidiu Galea face pe dracu-n patru ca să scape de verdictul CNSAS; Primiți cu bugetarea? Primăria Oradea s-a încurcat în proiectele din bugetarea participativă; Scumpă achiziție: Firmă amendată după ce a făcut bucăți instalațiile de la Petrol Derna.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON