Miercuri, 27 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
În al 12-lea ceas
După ce au câștigat finanțări record pentru proiecte de 2,8 miliarde lei, cele mai mari administrații locale din Bihor au „tras” tare în ultimele zile ale anului, ca să ia toți banii europeni.
Chiar dacă va finaliza câteva șantiere pe banii orădenilor, între care și pe cele ale pasajelor din Centrul Civic, Primăria Oradea va deconta integral toate lucrările finanțabile cu fonduri UE, în timp ce Consiliul Județean a ratat „la mustață” obiectivul, trebuind să achite din bugetul propriu câteva sute de mii de euro în plus pentru modernizarea Aeroportului.
„Mă omoară fiul meu”
Amănunte cutremurătoare din ancheta crimei din cartierul Prima Nufărul: afaceristul beiuşean Dinu Lupaş a fost ucis de fiul său după ce l-a ameninţat că-l dezmoşteneşte.
În timp ce Dinu Lupaş jr. a sărit de pe balcon şi a fugit, cu ultimele puteri, tatăl său a reuşit să iasă din apartament şi a coborât în faţa blocului, unde s-a prăbuşit pe alee, primind ajutor de la un grup de adolescenţi care au şi anunţat grozăvia la 112.
Lagărul de „înfrumusețare”
O orădeancă și-a distrus viața după ce a plătit peste 50.000 lei unei clinici din Turcia care i-a promis sâni fermi, ochi seducători și dantură perfectă.
Femeia a rămas fără mamelon la sânul stâng după o intervenție de urgență în Anglia, unde s-a stabilit de mai mulți ani, necesară în urma unei operații estetice în care a fost „măcelărită” într-o clinică din Antalya. O poveste horror, de ținut minte!
Muzică pentru toți
Filarmonica orădeană a ajuns la Centenar, bazele fiindu-i puse în perioada când, alături de instituții și organizații maghiare și evreiești, au apărut și cele românești.
Unul dintre obiectivele asociațiilor culturale locale din urmă cu un secol a fost întemeierea unei Filarmonici, sub forma unei orchestre particulare, acestea având la un moment dat și ambiția de a înființa o Operă și chiar un Conservator la Oradea.
Să fie zăpadă!
Iernile nu mai sunt ca altădată, dar pot fi totuși savurate pe pârtiile de schi și de tubing ori în drumeții prin locuri de poveste.
În stațiunile din Munții Apuseni se pregătesc lecții și tabere de schi, iar ghizii anunță ieșiri în ture pe poteci cu priveliști spectaculoase asupra naturii îmbrăcate în alb.
ORADEA NOASTRĂ
Bugetare fără căutare
Ediția din 2023 a bugetării participative, programul prin care Primăria le dă orădenilor puterea să decidă investiții din oraș, s-a încheiat așa cum s-a desfășurat: aproape fără să fie sesizată de locuitorii urbei.
Prin vot, orădenii au decis ideile câștigătoare, dar numărul electorilor a fost atât de mic, încât un proiect a prins lozul câștigător susținut de doar 15 oameni! „Pentru ediția de anul viitor, trebuie să facem mai multă publicitate”, recunoaște viceprimarul Marcel Dragoș.
Oradea ieri, Oradea azi: Scurta istorie a parcărilor etajate din oraș
În anii 2000, numărul mașinilor din Oradea a crescut mult mai repede decât cel al locurilor de parcare. Cea mai simplă soluție a fost amenajarea unor zone de staționare pe terenurile virane, dar nu și în zona centrală, unde disponibilitățile erau limitate. În 2006, Oradea avea 8.000 de locuri de parcare și peste 50.000 de mașini.
Prin urmare, executivul local propunea, ca noutate în peisajul local, construirea unor parkinguri etajate în două puncte aglomerate: strada Independenței și strada Brașovului, peste drum de magazinul Crișul. Modelul era preluat din Occident...
Pescari cu carte
Râul Crișul Repede este, de departe, cea mai importantă atracție naturală a Oradiei. Străbătând orașul de la est la vest, le oferă orădenilor un loc prielnic pentru relaxare și plimbare în aer liber, dar este și casă bună pentru numeroase viețuitoare.
În premieră, doi specialiști în ihtiologie, adică studiul peștilor, au făcut o radiografie la zi a apelor municipale ale râului și au publicat o carte intitulată sugestiv „Peștii Crișului Repede în Oradea”. Andrei Togor și Mihnea Moraru au făcut și o descoperire importantă: în râul orașului viețuiesc 35 de specii de pești, adică jumătate din toate speciile din Ardeal.
OPINII
Mircea Chirilă: Plugușor, plugușor, da’ nu-i ușor!
Aho, aho, dragi bihoreni,
Orădeni și beiușeni,
Aleșdani și salontani,
Săcuiani, dar și tincani,
Români și amestecături,
Unguri, romi și vinituri!
Anul ăsta care trece
Pe toți anii îi întrece...
Mircea Ursuța: Retrospectiva juridică a anului 2023
Anul care tocmai se încheie a adus numeroase noutăți în materie juridică, noutăți pe care voi încerca să le sintetizez.
În materie rutieră, trebuie remarcat că luna februarie 2023 a adus o primă reglementare în legislația română a circulației în sensul giratoriu, având prioritate persoana care își păstrează banda de circulație. În lunile următoare s-a introdus interdicția de obținere a permisului de conducere pentru persoanele condamnate pentru infracțiuni rutiere, iar spre finalul anului, prin legea denumită popular „Anastasia”.
PREMIILE LUI BIHOREL
Film interzis: Pelicula „21 de rubini” a preotului orădean Ciprian Mega întâmpină tot mai multe piedici; Cu Poliția la Cultură: De ce au a descins oamenii legii la Direcția pentru Cultură Bihor; Bătăuşi cu ochii-n soare: Interlopul Romi Neguș are din nou probleme cu nașul; Hoție probată: Patronii azilului din Chișirid, învinși de familia orădencei căreia i-au furat casa; Minciuni vinovate: Cum a încercat un braconier să se „scoată” în fața Curții de Apel Oradea și ce pedeapsă a primit; Iubiți și câinii vagabonzi. ADP Oradea ar vrea să scape de Adăpostul Grivei, află cum!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.