URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Orășelul speranței, ridicat de Mihai Neșu lângă Oradea, crește vâzând cu ochii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Orășelul speranței

De trei ani, Mihai Neșu își petrece, aproape zilnic, câteva ore pe șantierul viitorului centru de recuperare realizat în totalitate din donații, pentru a se asigura că muncitorii respectă planurile și că, în final, zona va deveni un adevărat orășel al speranței pentru persoanele cu dizabilități.

Fundația lui Neșu mai are nevoie de circa 2 milioane de euro pentru a finaliza centrul de recuperare medicală de lângă Oradea. Până în decembrie, lucrările la primele trei clădiri ale complexului - biserica, centrul de cazare și cel dedicat terapiilor pentru adulți și copii - vor fi încheiate. Vedeți cum arată „Orășelul” și cum putem să contribuim la finalizarea sa.

Soluții de criză

Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor au de recuperat zeci de milioane de euro pentru lucrări executate, dar încă nedecontate din fonduri europene.

Pentru că plățile pe proiectele europene pot fi făcute doar până la finele anului și nu vrea să oprească șantierele, ceea ce ar însemna că ar pierde banii, municipalitatea se pregătește să achite din credite nu mai puțin de 70 de milioane euro, urmând să-i recupereze la final din decontări.

Rectorul Bungău, despre cum sunt zoriți de la spate unii profesori: „Le încărcăm normele la maximum”

La Universitatea din Oradea a început al 60-lea an academic consecutiv, care a adus în cele 15 facultăți peste 5.600 de boboci. Un număr care îl mulțumește pe rectorul Constantin Bungău, convins că nu mulți tineri din Bihor preferă alte centre universitare din țară, în detrimentul celui orădean. „Mai degrabă merg spre Europa”, spune el.

Aproape de finalul celui de-al treilea mandat de rector, în interviul acordat BIHOREANULUI Bungău nu își reproșează nimic, dar admite, totuși, că UO mai are uscături...

S-au încâlcit!

Pădurile de cabluri care acoperă stâlpii și clădirile din Oradea întârzie să fie coborâte în subteran.

Cu doi ani înaintea termenului limită pe care chiar Primăria și l-a fixat ca să le „îngroape”, Oradea - exceptând Piețele Unirii și Ferdinand, plus bulevardele Nufărul și Cantemir – continuă să abunde în fire aeriene, deși în oraș s-au săpat peste 200 de kilometri de canalizație tehnică.

Crișana... degeaba

După ce Curtea de Apel Timișoara a decis că a desființat nelegal Ansamblul Crișana, Consiliul Județean l-a reînființat doar de formă, ca să... șomeze.

Pentru că nu mai are nici jumătate din personal, iar CJ Bihor nu a aprobat noi angajări, ansamblul a devenit și mai ineficient decât înainte, când a fost sabotat de indiferența conducerii, chiulul, vedetismele și chiar „manifestările golănești” ale angajaților.

Party ON!

Nu e un secret că viața de noapte orădeană nu este cea mai bogată, iar locurile și evenimentele dedicate tinerilor sunt și ele puține...

Tocmai de aceea, tinerii sunt invitați acum la un festival organizat în premieră și dedicat lor, Oradea Nights Festival. În noua arenă a orașului vor concerta invitați care să „acopere” mai multe preferințe muzicale, pe afiș apărând nume ca Puya, Emaa, Alina Eremia, Șatra B.E.N.Z. și Killa Fonic.

OPINII

Mircea Chirilă: În Parcul Brătianu te speli la lighean

Acum, parcul e un tampon verde și dătător de zen riveranilor. Nu vezi copii, nu vezi tineret, zona nu are viață. Cele câteva terenuri de sport și pista pentru alergare atrag prea puțini orădeni.

Dar deja megieșii au început să protesteze la aflarea veștii că acolo se va întâmpla ceva. Mizează probabil pe faptul că figura asta le-a reușit o dată.

Adrian Criș: Mafia din România poartă robe

Toate beneficiile nesimțite (și nu-s toate, căci pe lângă munții de bani, magistrații au și alte privilegii: decontarea navetei sau a chiriei la parametri de lux, călătorii gratuite cu avionul, chiar și când merg în vacanță, sporuri de tot felul, gratuitate completă la îngrijiri medicale, bașca 10 zile de concediu în plus față de orice altă profesie) au fost acordate cu complicitatea politicienilor, pentru ca magistrații să nu cadă pradă corupției și să nu doarmă pe dosare.

Mircea Ursuța: Ce se va întâmpla cu infracțiunea de viol de la 1 ianuarie?

Chiar dacă autoritățile statului român s-au comportat exemplar în cazul acestei modificări legislative, prin faptul că au promovat în toată media această modificare legislativă (se aud avertizări la toate posturile TV și radio, spre exemplu), se poate ivi o problemă tocmai din pricina Avocatului Poporului.

PREMIILE LUI BIHOREL

După ce a abandonat PSD-ul și pe Dragnea, Stela Babău trage la AUR; Noua parcare supraetajată din strada Iosif Vulcan dă deja rateuri!; Gimi de la Camera Taximetriștilor, condamnat pentru șmecheria cu Hello Taxi; Doi polițiști de la Penitenciarul Oradea s-au „abonat” la parcările persoanelor cu dizabilități; Directoarea adjunctă de la Gimnaziul Nicolae Popoviciu din Beiuş este în veșnic război cu regulile rutiere; Funcționarii Primăriei Oradea se dovedesc incapabili să redeschidă cantina din incintă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON