Luni, 11 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Șpagă bob cu bob
Polițiștii bihoreni ai Direcției Generale Anticorupție și procurorii DNA au descins joia trecută la sediul Serviciului de Înmatriculări și Permise Auto. În ciuda misterului din jurul dosarului, BIHOREANUL a aflat că un număr de 10 poliţişti ar fi vizaţi de anchetă, iar acţiunea de la sediul instituţiei a fost dublată de alte 10 percheziţii domiciliare, inclusiv la şeful Serviciului, Toma Tecar, ajuns în funcţie la începutul anului, în februarie, după pensionarea predecesorului, comisarul şef Alexandru Laza.
Casă, scumpă casă!
Vânzările de locuințe în Oradea au explodat înaintea majorărilor anunțate pentru anul viitor. Dimineața, ghișeele Primăriei sunt pline de persoane care doresc să finalizeze tranzacțiile înainte de sfârșitul anului. Dezvoltatorii imobiliari se așteaptă la creșterea prețurilor, cauzată de majorarea TVA și eliminarea unor facilități în construcții, asta după ce luna trecută apartamentele vechi din oraș au bătut deja recordul național la scumpiri.
Ghibu, școala altfel
Cum reușesc elevii unei școli din Oradea să ia note tot mai mari la examenele naționale? Cea mai mare școală de cartier din oraș, cu peste 2.000 de elevi, Colegiul Național Onisifor Ghibu aplică metode alternative pentru a îmbunătăți performanțele elevilor: profesorii organizează propriile simulări ale examenelor, țin meditații gratuite și îi îndeamnă pe copii să fie mentori unii pentru alții.
O moarte îngropată
Primarul din Sălard a cerut Prefecturii Bihor o anchetă, învinuindu-i de moartea unei subalterne pe angajații Serviciului de Ambulanță Județean. Edilul acuză că ambulanța, solicitată prin trei apeluri la 112, a ajuns la pacientă în aproape o oră, după ce Dispeceratul a trimis una din Oradea, nu pe cea mai apropiată, chiar din Sălard, ceea ce, însă, ar fi fost „decizia corectă”. Cine are dreptate?
Crima din Palat
Oradea a devenit „protagonista” unui roman polițist, cu acțiunea creată în jurul incendiului care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice în urmă cu cinci ani. „Cazul unui incendiu Art Nouveau” este romanul de debut al Liviei Banu, specialistă în fonduri europene, care îi provoacă pe orădeni să descopere în cartea sa încrengăturile multi-etnice din jurul unei crime acoperite de flăcările care au devastat clădirea monument.
Unde mergem de Revelion?
Noaptea dintre ani este disputată puternic între restaurantele și pub-urile din Oradea și împrejurimi. Oferta de intrare în Anul Nou pare mai diversă ca oricând, pe lângă mâncăruri fine, petrecăreții fiind îmbiați cu muzică live și evenimente inedite, cu tematici și decoruri care mai de care. BIHOREANUL vă prezintă mai multe oportunități.
OPINII
Mircea Chirilă: Avioanele din capul lui Bolojan
Miza Aeroportului e mult peste subvențiile care i se acordă. Mai devreme sau mai târziu, reforma administrativă se va face și ar fi păcat ca Oradea să fie prinsă cu lecțiile nefăcute. Când se vor stabili criteriile pentru capitalele de regiuni, unul dintre argumente va fi și aeroportul. Va conta foarte mult și autostrada, pe care oricum în câțiva ani o vom avea, prezența unei curți de apel sau a unei universități cât de cât viabile.
Adrian Criș: România se prostește
Un fost ministru, Mircea Miclea, bun, susține că învățământul românesc are nevoie de „soluții remediale”, dar cine să „mediteze”, deodată, cohorte de corigenți? Aceiași profesori care au obținut aceste rezultate? Mai bine plătiți, ar fi mai pregătiți, mai dedicați, mai eficienți? Ar refuza cardurile cadou de la părinți, parfumurile ori excursiile prin Europa și nu le-ar mai da 10 sau FB plozilor, ci i-ar învăța carte? Dar câtă carte știu ei, în primul rând?
Mircea Ursuța: Nici evadarea nu mai e ce era cândva...
Nu pot să nu mă întreb de ce o să mai avem nevoie de Poliție și de Ministerul Justiției, dacă toți condamnații vor fi obligați să se „lege” singuri? Pe de altă parte, legea nu prevede situații care se ivesc în practică - ce facem, spre exemplu, cu o persoană care a fost judecată în lipsă, sau cu o persoană care se află, la data condamnării, în executarea unei pedepse în străinătate, despre care autoritățile noastre nu știu?
PREMIILE LUI BIHOREL
Bolojan în austeritate: Masa ambasadorului Germaniei, plătită din buzunarul șefului CJ Bihor; Mortul e de vină: Coraș a furat curent cu anii, apoi a dat vina pe răposatul tată... Șefului Parchetului din Beiuș nu i-a ieșit „schema” cu mutarea la Oradea; Hackerii i-au făcut pe orădeni să revină la biletele OTL de hârtie, vreme de o zi; La Colegiul Prefectural, unii directori se exprimă greoi... chiar și cu cititul; Lilla traseista: În ce partid a ajuns fosta blondă a lui Mang și Dragnea...
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ACTUALITATE LOCALĂ
Orădeanca Ioana Mihăilă a fost audiată vinerea trecută la DNA București, fiind pusă sub urmărire penală în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid; Orădenii care doresc să îşi prelungească cu încă un an închirierea locului de parcare de domiciliu vor trebui să îşi plătească impozitele restante; La inițiativa președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, consilierii județeni au aprobat un proiect denumit „Impunerea unei obligații de serviciu public în ce privește serviciile aeriene regulate între Aeroportul din Oradea și cele din Varșovia”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.