URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce amână ministrul Grindeanu reluarea lucrărilor la autostradă în Bihor?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 26 august, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

După sabotaj, șantaj

La o lună după ce povestea Autostrăzii Transilvania, cel mai răsunător eșec de infrastructură al României, tocmai împlinise două decenii, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, făcea la Oradea un veritabil autodenunț.

Solicitat de BIHOREANUL să lămurească de ce, sub conducerea sa, CNAIR a dispus că firmele care au câștigat ultima licitație pentru lotul Chiribiș - Biharia pot lucra numai de anul viitor, ministrul a susținut că așa s-a înțeles cu proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus.

A fost, de fapt, o încercare de șantaj, care ar putea să atragă atenția procurorilor...

Cartierul grădinilor

Unul din cartierele Oradiei, care nu demult a trecut centenarul, este cel din zona bulevardului Ștefan cel Mare. Conceput după principiul „orașului grădină”, atunci la modă în Europa occidentală, a fost creat în anii 1910, s-a extins în interbelic, iar în perioada comunistă a fost parțial sistematizat.

BIHOREANUL vă arată povestea unui cartier orădean ce se voia etalon în La Belle Époque, dar căruia deceniile tumultoase ce au venit i-au schimbat mult aspectul.

Un tun aproape perfect

Scandal în lumea afacerilor: dezvoltatorul Nufărul Plaza, Petru Popa, a rămas peste noapte fără firma pe care o patrona printr-un interpus.

Cu active de aproape 8 milioane lei, Daval SRL a fost preluată de un concurent de-al lui Popa, Călin Hirţea, de la patronul de paie al companiei, Petru Gabor, care se jură că i-a fost furat buletinul la o beţie şi habar nu are cum a ajuns firma pe numele altcuiva.

BIHOREANUL vă prezintă amănuntele unei poveşti incredibile, dezvăluite chiar de cei păţiţi şi ajunse în ancheta poliţiştilor...

Diana, o minune!

O bihoreancă a devenit, de cinci ani, un exemplu de luptă împotriva cancerului, ajungând să impresioneze inclusiv medici din America.

BIHOREANUL vă spune povestea Dianei Udrea, care deși suferă de o tumoră craniană în stadiu terminal și totodată este afectată de un sindrom care îi cauzează o durere constantă pe partea stângă a corpului, încearcă să mobilizeze și alți oameni bolnavi să se bucure de viață.

Promisiunile toamnei

Orădenii cu chef de distracție primesc vești bune: sezonul ce stă să înceapă aduce o puzderie de evenimente.

Cele mai noi filme de artă se vor vedea la TIFF Oradea, festivalul orașului, Oradea Festifall, va aduce printre altele un show pe apă, iar în noiembrie orădenilor le va cânta unul dintre cei mai cunoscuți tenori din lume, Andrea Bocelli.

ORADEA NOASTRĂ

Verde autentic

În anii următori, scuarurile cu copaci, iarbă și eventual buruieni vor fi tot mai puține în Oradea. Primăria și-a propus să îmbunătățească aspectul zonelor verzi și vrea să amenajeze aproape 10 hectare de terenuri degradate și scuaruri în pajiști urbane, cu flori de câmp, copaci și plante cățărătoare.

Cu bița la apă

În timp ce Oradea rămâne deficitară la infrastructura pentru bicicliști, aceștia vor fi invitați să iasă la pedalat în natură, pe malurile râurilor din Bihor.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri va investi aproape 20 milioane de euro din bani europeni pentru amenajarea a 191 kilometri de piste pe digurile unor râuri. O investiție cu dublu beneficiu: malurile apelor vor fi consolidate, iar bicicliștii vor avea unde să pedaleze și să respire aer curat în același timp.

Cu frecvență redusă 

Vara a adus o schimbare în sistemul de salubritate bihorean, cu care încă nu s-au obișnuit toți cetățenii. În Zona Metropolitană Oradea, deșeurile din sticlă nu se mai ridică lunar, ci o dată la trei luni, și cu aceeași frecvență se colectează și o fracție nou introdusă, cea a textilelor.

„Dacă fermierul stă în piață, cine lucrează pământul?”

În trei zile din șapte, orădenii au ocazia să cumpere fructe și legume de la tarabe întinse pe străzile din oraș. Piețele volante din Oradea le organizează Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, ca o soluție pentru cea mai mare problemă a agricultorilor mici: lipsa unui loc unde să-și vândă produsele. Inginerul agronom Laskovics István explică într-un inerviu cum au ajuns piețele volante din Oradea tot mai căutate de cumpărători.

OPINII

Adrian Criș: Sorin Bulă Grindeanu

Culmea e că, de când conduce Transporturile, Grindeanu n-a vizitat niciodată șantierul autostrăzii, pesemne să nu fie imortalizat în jungla de buruieniș care continuă, și în mandatul său, să-l acopere.

Dacă ar fi mai mintos, ministrul ar face bine să nu-și mai repete raidurile prin Bihor, unde începe să aibă faima unui Bulă de tip nou. Unul de un umor involuntar, trist și păgubos.

Mircea Chirilă: A venit și vremea stadionului

Nu credeam că vestea alocării de către Guvern a 95 de milioane de euro pentru construirea unui stadion nou la Oradea va stârni atâtea discuții. Că de ce se fac stadioane, și nu spitale... Că decât spitale, mai bine s-ar asfalta străzi... Că în loc de asfaltare, n-ar strica să dăm mai mulți bani asistaților, care se exprimă la toate subiectele pe Facebook...

PREMIILE LUI BIHOREL

Mirosul banului: Patronul Nutrientul, supărat că Primăria Sântandrei a aprobat construirea de locuințe în apropierea fermei sale; Praf și pulbere: Sinteza Oradea, amendă pentru norul toxic ridicat de vânt săptămâna trecută; Justiție în ritm de melc: Parchetul, obligat de instanță să înceapă urmărirea penală a primarului din Lugașu de Jos; Murdărie de la Primărie: Mormane uriașe de pământ și moloz în spatele parcului Adona din Oradea; Aglomerare la urne: Încă o avalanșă de candidați la șefia birourilor secțiilor de votare; Procurori urecheați: Greu cu scrisul de rechizitorii la Parchetul Curții de Apel Oradea!

ACTUALITATE LOCALĂ

Rămâne cu banii! Doctoriţa şpăgară din Oradea prinsă cu 2,4 milioane lei nejustificaţi a scăpat de proces; Director de liceu ridicat de polițiști! S-ar fi dus beat la școală și ar fi vrut să lovească o angajată; Dumitru Țiplea a renunțat la funcție. Noul prefect: Marcel Dragoș; Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot. Se schimbă regulile!; Verdict în cazul amantelor criminale care au angajat un asasin să-l ucidă pe soțul uneia dintre ele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON